Proč jídlo v letadle chutná vždy hůř? A mohou za to aerolinky, nebo náš jazyk? Vědci mají odpověď

Žena v letadle dostává talíř s kousky sýra. YAKOBCHUK VIACHESLAV / Shutterstock.com

Jídla podávaná v letadlech mají obvykle nevalnou pověst. Cestující si často stěžují na jejich mdlou nebo vyloženě špatnou chuť. Na vině ale přitom vůbec nemusí být aerolinky a jejich dodavatelé pokrmů. Jak totiž prokázala řada pokusů a studií, naše chutě se ve vzduchu významně liší. Proč nám v letadle nechutná a co ovlivňuje citlivost chuťových i čichových buněk?

Přečtěte si také

Spolupráce PENNY s Nesnězeno překonává očekávání: Češi v obchodě zachrání 95 % potravin, které by jinak skončily v koši

Co ve vzduchu způsobuje změnu vnímání chutí?

Zatímco letadlo stoupá vzhůru, naše schopnost cítit chutě klesá. Proč nám tedy svačina, která byla ještě v hale letiště plná chutí, najednou připadá zcela nedochucená? Na vině je hned několik faktorů. Podle psychologů má dokonce na rozpoznávání chuti vliv i zvuk, v tomto případě vibrující motor. Zásadní je ovšem rozdílný tlak v kabině a pak také velmi nízká vlhkost vzduchu.

„Jídlo a pití opravdu chutná ve vzduchu jinak v porovnání se zemí,“ potvrdil Charles Spence, profesor experimentální psychologie z Oxfordské univerzity, a dodal: „Je za tím spousta důvodů: nedostatek vlhkosti, nízký tlak vzduchu i zvuky v pozadí.

Muž jí v letadle příborem jídlo na bílém podnose. Jaromir Chalabala/Shutterstock.com

Méně si pochutnáme na chipsech i čokoládě

Jak například vysvětlil Russ Brown, ředitel divize Dining & Retail letecké společnosti American Airlines, ve výšce kolem 9 kilometrů se vlhkost na palubě letadla pohybuje kolem 12 %, což je méně než na většině pouští, uvedl deník BBC.

Spíše než o chuť v letadle přicházíme o čich. Ten je nicméně z velké většiny zodpovědný i za vnímání chutí. Nejvíce nám potom zeslábne naše schopnost cítit sladké a slané. A to až o 30 %, jak potvrdila studie z roku 2010, kterou si nechala zpracovat německá letecká společnost Lufthansa. V laboratoři simulovali podmínky letu ve výšce kolem 10 kilometrů, během něhož cestující obvykle konzumují jídla. Nechyběla vibrující sedadla, zvuk motoru, nízká vlhkost vzduchu i snížený tlak. Výsledky ukázaly, že ve velkém přicházíme právě o vnímání sladké a slané chuti, zatímco hořkou a kyselou cítíme podobně jako na zemi.

Jídla servírovaná v letadle mají vlastní recepturu

Výrobci jídel určených pro podávání v letadlech jsou si tohoto fenoménu samozřejmě vědomi a aby jejich pokrmy cestujícím chutnaly, často záměrně obsahují více soli či cukru, jsou výrazně kořeněná, případně kuchaři sází na umami dochucovadla.

Řádné kořenění je klíčem k zajištění skvělé chuti i ve vzduchu,“ potvrdil Brown a dodal:Receptury jídel jsou často upraveny přídavkem soli či dochucovadel, aby v kabině umožnily zážitek ze stolování.“

Až si tedy budete příště pochutnávat na pokrmech servírovaných palubním personálem, myslete na dostatečný příjem tekutin (vody), abyste zmírnili případnou dehydrataci.

Letuška před sebou tlačí vozík s pokrmem letadlovou uličkou. nicepix / Shutterstock.com

Jak se v letadle mění chuť alkoholu?

I na alkohol mají specifické okolnosti vliv. Na rozdíl od jídla ale existuje pár drinků, které podle mnohých chutnají vysoko nad zemí dokonce lépe.

U některých vín může suché prostředí dokonce zvýraznit buket, dobrý vliv může mít nízká vlhkost i na chuť whisky. Samostatnou kapitolou jsou ovšem rajčatové šťávy, především potom v podobě koktejlu Bloody Mary. Spousta cestovatelů nedá na tento nápoj ve vzduchu dopustit a tvrdí, že jim v kabině chutná mnohem více než doma či v baru. Kyselé tóny osvěžujících rajčat nejsou změnami vnímání chutí tolik poznamenané, ve prospěch konzumentů hraje i výrazné koření.

Na to, že nám na palubě letadla chutná alkohol více než kde jinde, ale může mít vliv i psychika samotná. Očekávané vzrušení z nastávající dovolené, potřeba utlumit stres z letu nebo zkrátka jen inspirace popíjejícím sousedem vedle nás.

Zdroje: BBC, CNN Travel, Delish