Chraňte své děti před popáleninami: Prevence a první pomoc, které musíte znát

Dítě mačká indukční desku New Africa / Shutterstock.com

Stačí chvilka nepozornosti a neštěstí je na světě. Popáleniny patří mezi nejčastější úrazy, ke kterým u dětí dochází. Ať už jde o opaření horkou tekutinou, kontakt s rozpáleným předmětem nebo popálení ohněm, následky mohou být vážné a bolestivé. Jako rodiče byste měli vědět, jak popáleninám předcházet a co dělat, když se i přes veškerou snahu stanou. Připravili jsme pro vás praktické rady a tipy, které vám pomohou ochránit vaše děti před popáleninami. Budete tak připraveni, kdyby k nim přece jen došlo.

Přečtěte si také

Nejrychlejší omáčka na špagety: Dvě ingredience, které vytvoří dokonalý základ na oběd

Podle statistik uvedených na stránce 70stupnu.cz dochází v České republice každoročně k více než 3 000 případů popálenin u dětí, které vyžadují lékařské ošetření. Nejčastěji jsou postiženy děti ve věku od 1 do 5 let, přičemž téměř polovina úrazů se stane v kuchyni. Horké tekutiny, jako jsou čaj, káva nebo polévka, jsou hlavní příčinou popálenin u malých dětí.

Další častou příčinou jsou kontaktní popáleniny způsobené dotykem s horkými předměty, jako jsou plotýnky sporáku, žehličky nebo kulmy na vlasy. Statistiky také ukazují, že popáleniny patří mezi nejčastější úrazy, které si vyžádají hospitalizaci dětí.

Odborná fakta

  • každý rok je v ČR ambulantně ošetřeno s popáleninami 9 000 dětí
  • třetina z nich jsou opařená batolata
  • mezi lety od 2007 až 2018 bylo průměrně hospitalizováno 1 176 dětí ročně
  • průměrně 2,3 % úrazů u dětí mladších 18 let jsou popáleniny

Věděli jste, že čaj nebo káva mají teplotu 70 °C ještě tři minuty po zalití? Pouhá jedna vteřina kontaktu takto horkého nápoje s dětskou pokožkou může způsobit vážné popáleniny.

Popáleniny na ruce New Africa / Shutterstock.com

Prevence popálenin v domácnosti

Nejúčinnějším způsobem, jak ochránit děti před popáleninami, je prevence. Zde je několik tipů, jak minimalizovat rizika ve vaší domácnosti:

  • Horké nápoje a pokrmy: Dbejte na to, abyste horké nápoje a pokrmy udržovali mimo dosah dětí. Používejte zadní plotýnky sporáku a otočte rukojeti hrnců a pánví směrem dozadu.
  • Nastavení teploty vody: Nastavte teplotu ohřívače vody tak, aby nepřesahovala 50 °C. Při napouštění vany vždy nejprve napusťte studenou vodu a poté přidávejte horkou.
  • Elektrické spotřebiče: Udržujte elektrické spotřebiče, jako jsou žehličky nebo kulmy, mimo dosah dětí. Nenechávejte je bez dozoru, pokud jsou zapojené do zásuvky.
  • Zápalky a zapalovače: Uchovávejte zápalky a zapalovače na bezpečném místě, kam děti nemohou dosáhnout.
  • Ochranné kryty: Zvažte instalaci ochranných krytů na sporáku a zásuvkách, abyste zabránili dětem v přístupu k nebezpečným místům.

První pomoc při popáleninách

I přes veškerá preventivní opatření se může stát, že k popálení dojde. V takové situaci je klíčové poskytnout správnou první pomoc:

  1. Ochlaďte popálené místo: Okamžitě začněte popálené místo chladit proudem studené vody po dobu 15–20 minut. Nepoužívejte led, který by mohl způsobit další poškození kůže.
  2. Odstraňte oděv a šperky: Sundejte oděv a šperky z popálené oblasti, pokud nejsou přilepené k pokožce. Pokud jsou přilepené, neodstraňujte je a vystřihněte kolem nich oděv.
  3. Zakryjte popáleninu: Po ochlazení zakryjte popáleninu čistým, suchým a volným obvazem nebo tkaninou. Nepoužívejte masti, krémy ani jiné látky.
  4. Podejte léky proti bolesti: Pokud je to nutné a dítě nemá alergii, podejte mu odpovídající dávku léku proti bolesti, jako je paracetamol nebo ibuprofen.
  5. Vyhledejte lékařskou pomoc: Pokud je popálenina větší než dlaň dítěte, vyskytují se puchýře, je zasažen obličej, ruce, nohy nebo genitálie, nebo máte jakékoli pochybnosti o závažnosti, vyhledejte lékařskou pomoc.

Pamatujte, že správná a včasná první pomoc může významně ovlivnit průběh hojení a minimalizovat následky popálenin. Zároveň je ale prevence vždy lepší než léčba, proto udělejte maximum pro to, abyste rizika popálení ve vaší domácnosti snížili na minimum.

Domácí lékárnička New Africa / Shutterstock.com

Léky na drobné popáleniny seženete i v lékárně

Na drobné popáleniny můžete použít i volně prodejné léky z lékárny nebo obchodu. Doma se hodí mít například:

  • Panthenol: Krémy a spreje s obsahem panthenolu (např. Panthenol, Bepanthen) podporují hojení pokožky a mají chladivý účinek, který zmírňuje bolest a svědění.
  • Kalciová mast: Masti s obsahem vápníku (např. Calcium pantothenicum) pomáhají při hojení popálenin a mají protizánětlivé účinky.
  • Dezinfekce: Jemné dezinfekční přípravky (např. Betadine, Septonex) mohou být použity k čištění popálené oblasti a prevenci infekce.
  • Hydrogelové obvazy: Speciální hydrogelové obvazy (např. Burnshield, Water-Jel) poskytují okamžitou úlevu od bolesti, ochlazují popálenou pokožku a podporují hojení.
  • Léky proti bolesti: Volně prodejná analgetika, jako je paracetamol nebo ibuprofen, mohou být použita ke zmírnění bolesti a zánětu.

Pamatujte, že tyto přípravky jsou vhodné pouze pro ošetření drobných popálenin. Pokud máte jakékoli pochybnosti o závažnosti popáleniny nebo se objeví příznaky infekce, vždy vyhledejte lékařskou pomoc.

Popáleniny jsou bolestivým a traumatizujícím zážitkem pro děti i jejich rodiče. S trochou obezřetnosti a znalostí však můžete významně snížit pravděpodobnost, že k nim dojde, a být připraveni poskytnout správnou první pomoc, pokud se i přes veškerou snahu stanou.

Zdroj: 70 stupňů, Školení první pomoci