Po propité noci žádná kocovina? Vědci vynalezli řešení, jak kocovinu přeskočit

Žena se drží za hlavu a drží v ruce vodu antoniodiaz / Shutterstock.com

Podařený večer vystřídá ranní nevolnost doprovázená nepříjemnou bolestí hlavy a vy si zase slibujete, že pít už delší dobu nebudete. Poznáváte se? Pak se můžete pomalu radovat, protože vědci ve Švýcarsku přišli s možným řešením, jak se kocovině zcela vyhnout.

Přečtěte si také

V Česku se vypilo nejméně piva za posledních 60 let: Trend poklesu pokračuje

Nejspíš všichni se shodneme, že právě kocovina je důvodem, proč se někteří lidé v pití alkoholu drží zpátky. Pak je tu ale i druhá část populace: To jsou ti, které dvojité vidění a ani trávení času u toaletní mísy od alkoholu neodradí. Pro tyto jedince máme dobrou zprávu – možná se s kocovinou v budoucnu alespoň částečně rozloučíte.

Vědci přišli s nápadem, jak kocovinu přeskočit

Švýcarští vědci z jedné z nejlepších univerzit na světě, kde studoval i Albert Einstein, vymysleli způsob, jak přeskočit nepříjemnou kocovinu. Vytvořili gel, ve kterém se skrývá vysoký obsah bílkovin a také molekuly železa a zlata. Tento produkt vznikl několikahodinovým vařením a má potěšit všechny milovníky večírků. Gel má totiž po konzumaci velmi rychle nastartovat metabolizaci alkoholu, a to ještě předtím, než se dostane do krve, kde obvykle vzniká ta největší spoušť.

Jak gel funguje?

Když pijeme alkohol, prostřednictvím buněk sliznic se látky z něj velmi rychle vstřebávají do krve. Pokud se předtím nenajíme, tento proces je o to rychlejší. Vědce zajímalo, jak odklonit nebo alespoň zmírnit proces metabolizace z krevního oběhu a jater, což je trasa, kudy alkohol proudí tělem, když jej pijeme.

Gel přesouvá odbourávání alkoholu z jater do trávicího traktu. Na rozdíl od situace, kdy je alkohol metabolizován v játrech, nevzniká jako meziprodukt škodlivý acetaldehyd,“ vysvětluje profesor Raffaele Mezzenga z Laboratoře potravin a měkkých materiálů na ETH v Curychu. Právě toxický acetaldehyd je zodpovědný za spoustu zdravotních problémů, které jsou spojeny s nadměrnou konzumací alkoholu.

V praxi by to mohlo znamenat, že se kocovina po propité noci výrazně zmírní, anebo se u některých jedinců neprojeví vůbec. Dost záleží i na tom, jak jednotlivé lidi kocovina běžně ovlivňuje.

Muž se drží za hlavu a v ruce drží vodu New Africa / Shutterstock.com

Teorie zatím nebyla potvrzena na lidech

Lék na kocovinu byl prozatím testován pouze na myších, na lidech však nikoliv. Dobrou zprávou je, že byl test úspěšný. Myši vykazovaly o 40–50 % nižší hladinu alkoholu, zaznamenáno bylo také menší poškození organismu.

Pokud se tedy gelu na kocovinu skutečně dočkáme, pravděpodobně bude trvat ještě několik let, než se produkt objeví v regálech obchodů či lékáren, jelikož jej čeká ještě spousta dalších testů.

Zdroj: Food & Wine, Food NDTV