V létě se bylinkám na sluníčku krásně daří. Na zahradách, slunných balkonech i doma za oknem. Pokud máte voňavých a chutných bylinek tolik, že úrodu nestíháte spotřebovat, existuje několik možností, jak je uchovat. Třeba na zimu, kdy jsou v obchodech drahé a doma v květináčích rychle vadnou.
Olej a ocet mají v kuchyni výborné konzervační účinky, a navíc jsou schopné absorbovat i aromatické a chuťové látky. To z nich činí ideální způsob, jak bylinky uchovat.
Do octa je vhodné nakládat například kopr, bazalku, oregano nebo estragon. V oleji naopak skvěle vynikne tymián, šalvěj, rozmarýn nebo levandule.
Kupte se slevou Slunečnicový olej Penny.
Při tradičním způsobu sušení se jednotlivé druhy bylinek svazují do tenčích svazků (nejlepší je použít obyčejnou gumičku, která zajistí, že bude svazek držet pohromadě i při postupném zmenšování velikosti stonků) a nechávají se na suchém místě, kde je zajištěno dostatečné proudění vzduchu.
Pokud nemáte v domě či bytě vhodné místo, můžete použít sušičku potravin. Při nákupu vybírejte takovou, která nabízí rovnoměrné sušení bez nutnosti jednotlivé tácy během procesu přeskládávat. Vyhnete se tak riziku, že některé bylinky nebudou vysušeny dostatečně a při uskladnění vám zplesniví.
Bylinky určené k sušení (ať už zavěšené ve svazcích nebo v sušičce), například tymián, bazalka, oregano, máta či libeček, by měly být vždy co nejsušší. Ze zahrádky je proto sklízejte za slunečného dne, nikoliv ráno, kdy jsou vlhké od rosy. Pokud je před sušením omýváte, nechte je poté dostatečně proschnout.
Správně usušené bylinky jsou křehké, snadno se drolí a lístky navzájem šustí. Doporučujeme je dále skladovat v uzavřených dózách, ideálně neprůhledných. Pokud zvolíte nádoby skleněné, umístěte je na suché a tmavé místo. Takto vám bylinky vydrží aromatické a chutné klidně i rok.
Zmrazení je snad nejlepším způsobem, jak u bylinek zachovat jejich chuť a aroma. Je ale také vhodné pro takové druhy, které sušením přichází o své cenné vlastnosti – typicky jde o kopr, medvědí česnek, meduňku nebo pažitku.
Bylinky můžete v jakékoliv nádobce vhodné do mrazničky mrazit celé, nasekané najemno nebo rozmixované. Ideální je v tomto ohledu použít tvořítko na led – bylinky v jednotlivých kostkách zalijete trochou vody nebo vývaru a pak už jen při vaření podle potřeby dávkujete vhodné množství.
Kupte se slevou Zahradní rukavice Parkside.
Domácí bylinkové máslo provoní každé pečené či grilované maso, je skvělé na křupavý chléb nebo bagetu a určitě s ním v kuchyni dokážete vykouzlit spoustu dalších lahodných pokrmů.
Recept na jeho přípravu je opravdu jednoduchý. Stačí bylinky (v jakýchkoliv variacích a kombinacích) nasekat najemno a utřít spolu s máslem. Poměr můžete zvolit zcela podle své chuti, ideálně ale doporučujeme přidat ještě trochu soli a utřený stroužek česneku.
Pokud si takto vyrobíte másla hodně, případně víte, že ho nestihnete všechno zkonzumovat, můžete ho nechat zmrazit ve vhodné nádobě. I v tomto případě je však nejlepší použít formu na led a vytvořit si bylinkovo-máslové kostky, které poté pohodlně a prakticky využijete při vaření.