Máte chuť na trochu exotiky? Připravte si s námi samosy, populární indické pouliční jídlo. Smažené křupavé taštičky se zeleninovou náplní se vám budou rozplývat na jazyku. A když k nim ještě připravíte kořeněný jogurtový dip, chutnají naprosto božsky. Připravte si samosy s námi a přeneste se na chvilku do Indie.
Co je samosa?
Samosa jsou smažené taštičky ve tvaru trojúhelníku, které se plní kořeněnou směsí brambor a hrášku. Samosy dnes patří mezi tradiční indické jídlo, běžně prodávané v ulicích indickým měst. Vynikají zajímavou chutí a doslova se rozplývají na jazyku.
Pokud budeme pátrat po historii samosy, zjistíme, že nepochází z Indie. Vznikly přibližně ve 13. století na území Perské říše. Peršané taštičky nazývali „sanbosag“, v překladu krásné trojúhelníky. Původně se plnily směsí masa, ořechů a sušeného ovoce. Do Indie přivezli samosu obchodníci ze Střední Asie. A tehdy začala velká proměna samosy.
Původní masovou náplň začali Indové postupně nahrazovat zeleninou. Do směsi přidali hrášek a v 16. století i brambory, které do Indie přivezli portugalští obchodníci. Samosa dodnes patří mezi jídla, která se často upravují. I v samotné Indii se recepty na samosu liší region od regionu. Tak nebuďte překvapení, až ji třeba jednou v Indii ochutnáte.
Kuřecí kousky po indicku
Kuřecí kousky po indicku jsou krásně šťavnaté, voňavé a jistě potěší všechny milovníky exotické kuchyně. Použitý koriandr dodá tomuto jídlu vynikající nádech, nemusíte s ním při vaření tedy vůbec šetřit. Jsme přesvědčeni o tom, že si tento recept zamilujete.
Kuřecí kousky po indicku
Butter chicken podle Gordona Ramsayho
Indické butter chicken, neboli máslové kuře, patří k nejoblíbenějším jídlům na světě. Indická kuchyně je sama o sobě velmi oblíbená, jelikož nabízí spoustu variací nejrůznějších pokrmů z kuřecího masa v kombinaci s omáčkami. Máme pro vás recept od slavného šéfkuchaře Gordona Ramsayho, podle kterého si tento skvělý pokrm zvládnete uvařit i sami doma.
Butter chicken podle Gordona Ramsayho
Recept na indickou samosu
Ingredience na 10 porcí:
Těsto
- 1 hrnek hladké mouky
- 2 a půl lžíce oleje
- asi 1/2 hrnku vody
- 1 lžička soli
Náplň
- 1 brambora uvařená ve slupce
- 1 šalotka
- hrst mraženého hrášku
- 1 větší stroužek česneku
- lžička strouhaného zázvoru
- chilli papričky podle chuti
- špetka římského kmínu
- špetka koření garam masala
- špetka kurkumy
- špetka hořčičného semínka
- čerstvý koriandr
- olej
- sůl
Rajta
- bílý jogurt
- salátová okurka
- česnek
- máta
- sůl
- koriandr
Postup:
- Připravte si těsto. Do misky nasypte prosátou mouku, sůl a olej. Mouku s olejem důkladně promíchejte a postupně do těsta přilévejte vodu. Vypracujte tužší, nelepivé těsto. Zabalte ho do folie a nechte ho 30 minut odpočinout v pokojové teplotě.
- V pánvi rozpalte olej a orestujte na něm nadrobno nakrájenou cibuli. Přidejte zázvor, všechno koření a nechte ho chvíli rozvonět. Přidejte prolisovaný česnek a rozmačkaný uvařený brambor. Osolte a přidejte chilli papričku. Brambory na pánvi opékejte asi 3 minuty a poté přisypte hrášek. Společně restujte dalších 5 minut. Směs nechte vychladnout.
- Propracujte připravené těsto a rozdělte ho na 5 částí. Z každé části vytvořte kuličky a rozválejte je na placku o průměru cca 15 cm a tloušťce 3 mm. Takto vyválené placky překrojte napůl. Připravte si misku s vodou a rovný řez potřete prstem trochou vody a cípy přeložte trochu přes sebe. Lehce přimáčkněte. Vznikne vám kornoutek.
- Kornoutek držte v dlani a kávovou lžičkou ho naplňte směsí z brambory a hrášku. Směs naplňte asi do 3/4 kornoutu. Okraje kornoutu opět potřete vodou a přitlačte k sobě. Hotové samosy pozvolna osmažte dozlatova v dostatečné vrstvě oleje. Samosy nechte okapat na papírové utěrce.
- Připravte si rajtu. Nastrouhejte nahrubo okurku bez středu a vmíchejte ji do bílého jogurtu. Přidejte prolisovaný stroužek česneku a osolte. Přidejte nasekanou mátu a podle chuti i koriandr.
Zdroj: Kupi, BBC