Aby byla rtěnka neslíbatelná: 5 kroků, které nesmíte vynechat

Žena s červenou rtěnkou má hlavu v dlaních Roman Samborskyi / Shutterstock.com

Dokonale nanesená rtěnka podtrhne vaši krásu. Není ale nic horšího než rozmazávající se nebo nedržící rtěnka. Můžete pak nechtěně vypadat jako Joker nebo někdo, kdo si neumí rtěnku ani nanést. Pokud se chcete vyhnout tomuto nepříjemnému faux pas, osvojte si těchto pět kroků.

Přečtěte si také

Lehký salát s kozím sýrem a fíky: Jednoduchá a zatraceně dobrá rychlovka k večeři

Pokud si pro svůj make-up vyberete nenápadnou nude rtěnku, nemusíte to příliš řešit, protože jestli se vám trochu smyje, nebude to moc vidět. U výrazných rudých rtěnek je to horší, protože pokud se vám byť jen zčásti setře nebo rozmaže, nevypadá to příliš dobře. Může se také objevit na zubech a to už opravdu řadíme mezi společenský přešlap.

Jak docílit toho, že naše rtěnka bude držet opravdu po dobu, kterou potřebujeme?

Žena si nanáší červenou rtěnku LightField Studios / Shutterstock.com

1) Důležitá je příprava samotných rtů

Předtím, než rtěnku naneseme, musíme rty pořádně připravit. Základem je precizní peeling, který si můžete jednoduše vytvořit pomocí cukru a medu. Vytvořte kašičku, kterou rty přejíždějte, a nebojte se přitlačit. Chce to trošku trpělivosti. Masírujte rty asi 5 minut, poté smyjte. Zbavíte se tak přebytečné kůže a nehezkých šupinek, které by v kombinaci se rtěnkou nevypadaly dobře. Po osušení rtů naneste tenkou vrstvu vyživujícího balzámu, jehož přebytky následně nechte vpít do papírového kapesníku.

2) Výběr správné rtěnky nepodceňte

Pokud od rtěnky očekáváte, že bude mít nějakou výdrž a nebude se vpíjet do vrásek kolem rtů, investujte do kvalitnějších značek, které bývají dražší. Zejména, pokud se na vašem obličeji objevují vrásky a je větší pravděpodobnost rozpití. Z hlediska dlouhodobého nošení je nejvhodnější hydratační rtěnka, ale pokud chcete, aby opravdu držela jako přibitá, zvolte tekutou rtěnku, jež je zárukou výdrže.

  • Tip: Pokud máte problém s rozpíjením rtěnky, ohraničte rty tenkou vrstvou korektoru nebo vazelíny, která jemné vrásky kolem úst spolehlivě vyplní.

3) Dvojí pojistka díky konturce a štětečku

Konturka je u výrazných a tmavých barev skoro nutností. A dvě vrstvy samotné rtěnky taktéž. Příliš to ale nepřehánějte, aby na rtech nebylo vrstev moc a nedocházelo k nechtěnému rozmazávání. Pokaždé, co rtěnku nanesete, ji lehce obtisknete do papírového kapesníku.

Pro precizní nanesení rtěnky doporučujeme štěteček, kterým lépe vykreslíte kontury a dostanete se hezky do všech míst včetně koutků.

4) Finální úprava je důležitá

Na závěr na rtěnku použijte fixační sprej a klidně jen lehounce poprašte stíny v podobné barvě rtěnky. Zajistí to extra fixaci.

5) Záchrana během dne

Pokud rtěnku plánujete na rtech mít celý den, nedodělávejte ji, nebude to vypadat hezky. Raději si dejte tu práci, celou ji opatrně sundejte a naneste ji znovu. U tekutých rtěnek stačí jen přetřít.

Druhou možností je lehce rty přepudrovat transparentním pudrem a navrstvit opravdu velmi tenkou vrstvu rtěnky.

Žena se usmívá a drží v ruce rtěnku LightField Studios / Shutterstock.com

Doporučení redaktorky

Mám pár osvědčených favoritů rtěnek, které dělají nádherný finish, drží, hydratují a nerozpíjí se. Mojí volbou číslo jedna jsou rtěnky od Sisley – Phyto Rouge, vedle nešlápnete ani s ikonickou Dior Addict nebo se rtěnkami od Guerlain, které mají jeden obal, do kterého si vždy zacvaknete zrovna ten odstín, který chcete. Obal obsahuje i praktické zrcátko a je to krásná designová věc. Z těch levnějších bych doporučila L'Oréal.

Zdroj: Ipsy, Maybelline, Charlotte Tillbury, Into the gloss, Vogue India, zkušenosti autorky