Vyhazujete odstřižené květy pažitky? A zkusili jste je ochutnat? Příště je využijte v kuchyni

Zeleninový salát v bílé misce liloon / Shutterstock.com

Odstřihujete fialové květy pažitky a s vyhlídkou na pomalu dřevnatící stonky je vždy naštvaně vyhazujete do koše? Až vám příště začnou na záhoně, v truhlíku nebo květináči za oknem kvést, všechny je posbírejte a snězte. I květy pažitky jsou totiž jedlé a v kuchyni se dají využít na mnoho způsobů. Ukážeme vám, jak je jíst syrové, zapracované do bylinkového másla i naložené do octa či oleje.

Přečtěte si také

Jak dlouho můžeme nechat máslo mimo lednici?

Jak chutnají květy pažitky?

Velmi podobně jako zelené listy. Možná ještě o kapku štiplavěji a výrazněji. Mají také podobně vysoký obsah vitamínu B a C, vápníku či draslíku. A také sodíku, díky čemuž jsou stejně jako pažitka oblíbeným dochucovadlem, které dokáže v jídlech nahradit část soli.

Nejlepší jsou fialové květy syrové, případně je lze zamrazit. Sušení se u pažitky příliš nedoporučuje, protože tím přichází o většinu své chuti.

Střihání květů pažitky JulieK2/Shutterstock.com

Co dělat s květy pažitky?

V kuchyni se nejčastěji využívají syrové – celé, rozdělené na dílčí kvítky nebo najemno nasekané. Chuťově se hodí všude tam, kde pažitka, případně i (medvědí) česnek. Ozdobit nebo dochutit jimi proto můžete polévky, vajíčka, chleby s máslem, pomazánky, brambory, bílé omáčky atd. Na rozdíl od mnoha jedlých květů ovšem nejsou ty pažitkové vhodné do sladkých jídel a dezertů. Koneckonců, jedná se o rostlinu příbuznou cibuli a česneku.

Výborné jsou mimo jiné v kombinaci s tvarohem, čerstvým sýrem, hummusem nebo zakysanou smetanou.

Jednoduchá sýrová roláda
Čas přípravy: 20 min Obtížnost: Snadný

Jednoduchá sýrová roláda

Jednoduchá sýrová roláda je vděčným občerstvením pro jakoukoliv návštěvu. Tato retro slaná roláda je rychlá a můžete ji naplnit čímkoliv. I tím, co vám zbylo v lednici. Náplní do rolád je celá řada. Bude záležet jen na vaší chuti. My vybrali klasiku v podobě vajíčkové náplně z pomazánkového másla a majonézy.

Jednoduchá sýrová roláda
Česnekovo-pažitková pomazánka
Čas přípravy: 10 min Obtížnost: Snadný

Česnekovo-pažitková pomazánka

Tento jednoduchý, a přesto neuvěřitelně chutný recept v sobě skrývá dokonalou souhru ingrediencí. Jemný cottage sýr s krémovým bílým jogurtem a majonézou doplňují pikantní tóny česneku a svěží nádech pažitky. Ať už pomazánku nanesete na křupavý toast, čerstvou bagetu či použijete jako dip, vždy si získá srdce vašich blízkých.

Česnekovo-pažitková pomazánka

Jak zužitkovat kvetoucí pažitku?

Je známo, že jakmile pažitka vykvete, její duté listy začínají dřevnatět. Ani tak ale není rostlina zcela na odpis. I tužší zelené výhonky lze ještě konzumovat: V horkém vývaru například pěkně změknou, případně se dají nasekat najemno nebo pomlít do pesta či krémové polévky.

Koláč s pažitkou Lyutik_Ryutik / Shutterstock.com

Pažitkové máslo s květy – recept

Bylinkové máslo vylepšené zelenými i fialovými částmi bylinky je výborné nejen na chuť, ale potěší i na pohled. Povolené máslo smíchejte (prošlehejte v robotu) s nasekanými stonky i květy pažitky a dosolte, můžete přidat i citronovou kůru a česnek. Zabalte jako váleček do potravinové fólie nebo dejte do keramické dózy. Skladujte v lednici nejvýše týden, případně zamrazte.

Květy pažitky naložené do octa či oleje – recept

Květy omyjte a osušte. Naplňte jimi uzavíratelnou lahev či dózu a zalijte kvalitním olejem (stačí i zastudena lisovaný olivový) nebo vinným či jablečným octem. Takto nechte při pokojové teplotě macerovat alespoň týden. Infuzovaný ocet je výborný do salátových zálivek, olej zase do marinád, dipů nebo pod maso.

Zdroj: Jíme jinak, Kupi