Houbařská sezóna nám už začala. Z hřibů můžete připravit různé dobroty, třeba populární houbovou smaženice. Ale byl by hřích si neudělat i poctivou houbovou bramboračku! Třeba tu ze Šumavy. Dávají se do ní sušené hřiby, ale můžete do ní samozřejmě dát i čerstvé houby. Polévka vám během vaření provoní celý dům. Pojďte si šumavskou bramboračku uvařit podle našeho receptu!
Prostá a sytá. Tak můžeme charakterizovat šumavskou kuchyni, která se opírá o 4 pilíře – brambory, houby, luštěniny a kysané zelí. Tradiční šumavské recepty tak využívají především místní plodiny a bohatství lesa. Především brambory tvoří nedílnou součást zdejších receptů. Připravují se z nich hlavní jídla, jako bosáky (chlupaté knedlíky) nebo vošouchy (bramboráky), a tradičně patří také do hutných šumavských polévek.
Na Šumavě snad více než kde jinde platí, že polévka je grunt. Hutné polévky dříve dodávaly energii sklářům, lesníkům i lidem pracujícím na polích. Tyto polévky často sloužily i jako náhrada za masité pokrmy, které nebyly na jídelníčku každý den. Kromě tradičního oukropu, šumavského kysela nebo kulajdy hospodyně často vařily i bramboračku s houbami. A tu si dnes uvaříme.
Bramboračka je jednoduchá, výživná polévka. Zároveň perfektně vystihuje českou kuchyni – jak z mála udělat něco moc dobrého, co zcela zasytí celou rodinu.
Krémová houbová polévka vás spolehlivě zasytí i zahřeje. Nejlépe si ji vychutnáte připravenou z čerstvých hříbků, pokud je však zrovna nemáte po ruce, skvěle poslouží také žampiony.
Zdroj: Kupi