Tip na rychlý a zdravý oběd: Lahodnou květákovou rýži připravíte za 20 minut!

Květáková rýže v černé misce, vedle na černé desce růžičky květáku from my point of view / Shutterstock.com

Chcete do svého jídelníčku zařadit více zeleniny? Máme pro vás skvělý tip. Udělejte si květákovou rýži. Je zdravá, rychlá a překvapí vás lahodnou chutí. Pokud to myslíte se zdravým jídelníčkem opravu vážně, květákovou rýži do něj určitě zařaďte. Má málo kalorií, dostatečně vás zasytí a pomůže vám zhubnout i nějaké to kilo navíc. Pojďte si ji s námi uvařit!

Přečtěte si také

Díváte se při výběru čokolády na procenta napsaná na obale? Pak jste obětí mýtu

Květáková rýže není rýže!

Slovní spojení květáková rýže leží spoustě lidem v žaludku. S rýží nemá nic společného, je to jen rozmixovaný květák. Někdy se květákové rýži říká také květákový kuskus – aspoň tak toto jídlo nazval Ben Ford, kalifornský šéfkuchař.

Popularita květákové rýže stoupla s vlnou paleo diety, která si zakládá na přírodní stravě. Tato dieta prospívá zdraví, pomáhá s hubnutím a celkově zlepšuje tělesné a duševní zdraví. Květák se do paleo diety výborně hodí. Je to nízkokalorická zelenina s vysokým obsahem vlákniny, proto vás květák zasytí na dlouhou dobu. Obsahuje také hodně vitamínu C, kyseliny listové, draslíku, vápníku, hořčíku a je i snadno stravitelný.

Pokud tak přemýšlíte o zdravém jídelníčku a chcete zhubnout i nějaké to kilo, zařaďte květákovou rýži do svého jídelníčku. V kuchyni ji využijete jako klasickou rýži – můžete ji servírovat jako přílohu k masu nebo i jako hlavní jídlo.

Květákové placky
Čas přípravy: 1 hod Obtížnost: Snadný

Květákové placky

Květákové placky jsou křupavé a skvěle chutnají, navíc jsou zdravé a bez lepku, ideální tedy pro vegetariány i celiaky. Příprava je velmi snadná a vcelku rychlá, během chvilky tedy vykouzlíte výborný oběd nebo večeři.

Květákové placky
Květáková krémová polévka
Čas přípravy: 50 min Obtížnost: Snadný

Květáková krémová polévka

Máte rádi krémové polévky? Zkuste tu květákovou! Stačí vám pár surovin a trocha koření. Jde o jednoduchý zdravý recept, který zvládne připravit opravdu každý. Polévka se vám bude rozplývat na jazyku. Pro zjemnění do ní můžete přidat i trochu smetany nebo mléka.

Květáková krémová polévka

Recept na květákovou rýži

Ingredience na 2 porce:

  • 1 květák
  • 3 lžíce oleje
  • 1 cibule
  • 1 lžička soli
  • 2 lžíce petrželky
  • citronová šťáva z poloviny citronu

Postup:

  1. Květák umyjte a rozeberte ho na růžičky. Růžičky květáku vložte do robotu a rozmixujte je. Rozmixovaný květák by měl připomínat kuskus.
  2. Cibuli oloupejte a nakrájejte ji nadrobno. Orestujte ji dozlatova v pánvi s rozpáleným olejem. Poté přisypte květák a promíchejte. Osolte a restujte, dokud květák nezměkne – trvá to přibližně 3–5 minut.
  3. Hotovou květákovou rýži dejte do misky, vmíchejte petrželku, dochuťte citronovou šťávou a v případě potřeby dosolte.

Zdroj: Kupi