Naše babičky používaly zelný obklad na prsa nebo bolavé klouby. Skutečně to funguje?

Hlávka zelí Yury Nikolaev / Shutterstock.com

Naše babičky často využívaly zelné listy jako přírodní lék na různé zdravotní problémy, od bolesti prsou až po bolavé klouby. Ale jaké jsou skutečné vědecké základy těchto tradičních metod? Moderní výzkumy začínají odhalovat tajemství této prastaré léčby a potvrzují, že zelné obklady mohou být skutečně účinné.

Přečtěte si také

Jak dlouho můžeme nechat máslo mimo lednici?

Protizánětlivé účinky zelných obkladů

Zelné listy obsahují řadu látek s protizánětlivými vlastnostmi. Výzkum publikovaný na Frontiers in Nutrition ukázal, že mikroRNA v zelných listech mohou ovlivňovat zánětlivé procesy v těle. Tyto mikroRNA interagují se specifickými mRNA v lidském těle a regulují expresi genů spojených se zánětem, čímž snižují zánětlivé reakce.

Úleva od bolesti kloubů

Studie publikovaná na NutritionFacts.org zkoumala účinky zelných obkladů na osteoartrózu kolen. Randomizovaná kontrolovaná studie zjistila, že aplikace zelných listů po dobu čtyř týdnů byla účinnější při zmírnění bolesti a zlepšení funkčnosti kloubů než běžná péče. Pacienti, kteří používali zelné obklady, hlásili nižší bolest a lepší kvalitu života ve srovnání s těmi, kteří používali pouze standardní léčbu nebo žádnou léčbu.

Úleva při bolestech prsou

Zelné listy jsou také známé svými účinky na bolest a otoky prsou, zejména u kojicích matek. Aplikace studených zelných listů na prsa může výrazně zmírnit nepohodlí a otoky. Chlazené zelné listy mohou pomoci snížit zánět a bolest způsobenou nalitými prsy nebo odstavením dítěte.

Žena sbírá zelí Mariia Boiko / Shutterstock.com

Jak to funguje?

Zelné listy obsahují bioaktivní sloučeniny, jako jsou flavonoidy, glukosinoláty a hořčičné oleje, které mají silné protizánětlivé účinky. Tyto látky mohou pomoci snížit zánět tím, že blokují produkci prozánětlivých mediátorů v těle. Navíc studie ukázaly, že konzumace zelí může mít také celkové protizánětlivé účinky, což přispívá k celkovému zdraví kloubů a tkání.

Další možnosti použití

Kromě zmírnění bolesti kloubů a prsou mohou zelné obklady pomoci také při léčbě modřin, výronů a povrchových zánětů. Studie ukazují, že zelné listy mohou být účinné i při léčbě křečových žil a jiných cévních problémů díky svým schopnostem zlepšovat krevní oběh a snižovat otoky.

Dušené kysané zelí
Čas přípravy: 30 min Obtížnost: Snadný

Dušené kysané zelí

Zdravé dušené kysané zelí patří neodmyslitelně k podzimnímu a zimního jídelníčku. Naše tělo umí prohřát, dodat mu spoustu vitamínů a posílit naši imunitu.

Dušené kysané zelí
Nakládané zelí
Čas přípravy: 30 min Obtížnost: Snadný

Nakládané zelí

Domácí nakládané zelí je velmi zdravé a vyrobit jej zvládne i úplný začátečník. Potřebujete jen hlávku zelí, sůl, kmín a dostatek zavařovacích sklenic. Odměnou vám bude potřebná dávka vitamínů i skvělá chuť zelí.

Nakládané zelí
Halušky se zelím a uzeným masem
Čas přípravy: 1 hod Obtížnost: Snadný

Halušky se zelím a uzeným masem

Halušky se zelím a uzeným masem patří mezi tradiční slovenské pokrmy, které se těší velké oblibě i v Česku. Jejich příprava je rychlá a jednoduchá. Kysané zelí jim navíc dodá potřebnou porci vitamínů.

Halušky se zelím a uzeným masem

Jak používat zelné obklady?

Příprava listů: Umyjte a osušte zelné listy. Pokud je budete používat na prsa, je dobré je předem vychladit v lednici.

Aplikace: Přiložte listy na postiženou oblast, ať už na kolena, prsa nebo jinou bolestivou část těla.

Doba aplikace: Nechte listy působit alespoň 20 minut, nebo dokud nezačnou vadnout a zahřívat se.

Historické a kulturní využití

Zelné listy byly používány v různých kulturách po staletí nejen v Evropě, ale i v Asii. Tradiční čínská medicína také uznává léčivé účinky zelí a používá ho při různých zdravotních problémech. V Polsku jsou zelné obklady běžnou součástí lidového léčitelství, kde se používají nejen na bolesti kloubů, ale i při zánětech žil a lymfatických uzlin.

Zelné obklady jsou jednoduchým a přírodním prostředkem, který naši předkové používali po staletí. Moderní věda začíná odhalovat, že tyto tradiční metody mají skutečný léčebný potenciál. Pokud trpíte bolestmi kloubů nebo prsou, stojí za to vyzkoušet tento přírodní lék. Zelné listy jsou bezpečné, dostupné a mohou být účinným doplňkem k vaší léčbě.

Zdroj: Kupi, Healthline, Frontiers, Nutrition Facts