To jsou blechy psí, ty na člověka nejdou. Omyl! Jak se zbavit blech?

Blecha na kůži Tomasz Klejdysz / Shutterstock.com

Blechy jsou pořádně otravní škůdci, kteří se mohou jednoduše dostat i do domácnosti. Zbavit se jich pak může být oříšek, s trochou znalosti to ale jde poměrně rychle. Klíčem k úspěchu je hlavně vytrvalost. V našem článku se dozvíte tipy, jak se blech co nejrychleji a nejjednodušeji zbavit.

Přečtěte si také

Zpracujte kuličky černého bezu! Bude z nich výborná marmeláda, slaďoučké víno i likér

Jak poznat blechu?

Blecha má většinou zrzavou barvu, je plochá a malá. Dobrým poznávacím znamením je to, že blecha skáče, a to velmi dobře. Vajíčka blech jsou pak podlouhlá a mají bílou barvu. Jsou opravdu velmi malá, ale blechy jich nakladou víc najednou, většinou kolem dvaceti.

Jak poznat bleší kousnutí?

Že má váš mazlíček blechy, poznáte docela jednoduše. Bude se často škrábat, protože bleší kousnutí pořádně svědí. Pokud by blecha kousla vás, s největší pravděpodobností by se vám na kůži objevily kruhovité fleky, které běžně doprovází i svědění.

Co odpuzuje blechy?

Blechy odpuzuje vůně a silice levandule, cedru, rozmarýnu, máty, šalvěje i tea tree oleje. Z těch si můžete vyrobit přírodní repelenty, kterými můžete chránit své mazlíčky, sebe i celou domácnost.

Muž si aplikuje repelent encierro / Shutterstock.com

Jak se zbavit blech v domácnosti?

Ať už máte zvířata, anebo ne, blechy se vám do domácnosti dostat mohou. U vás doma se jim bude líbit, takže se jim nebude chtít pryč. Jak se jich tedy zbavit? Úplným základem je řádný a pravidelný úklid, který budete muset opakovat denně.

Jedná se hlavně o pravidelné vysávání podlah i sedaček a postele, utírání prachu a časté praní veškerých lůžkovin včetně koberců. Ideální je mít sáčkový vysavač, abyste jej mohli jednoduše vyhodit a vůbec nepřijít s obsahem do kontaktu. Vhodné je také vyčistit celou domácnost parním čističem, který dokáže díky vysokým teplotám zničit všechny škůdce i bakterie. Ten můžete použít i na zvířecí pelíšky.

Ideální pomocníci jsou různé spreje, čisticí prostředky a dýmovnice proti blechám, které vám značně ulehčí práci při vyhánění blech z vašeho domova. Nezapomínejte, že nestačí zabít pouze blechy, ale také jejich vajíčka, takže se proces musí několikrát zopakovat.

Z oblíbených prostředků proti blechám v domácnosti můžete vyzkoušet například Bábolna Bio – Protect, sprej Clean Kill insekticid, Effect Microtech CS – koncentrát či Dobol fumigator. Pokud máte zvířata, u každého přípravku si předem ověřte, jestli není pro zvířata toxický.

Jak na hubení blech bez chemie

Blechy mají rády světlo a teplo, proto můžete vyzkoušet i vlastní pasti, kterými jich několik určitě zahubíte. Vyzkoušejte trik s lampičkou. Na místo, kde si myslíte, že se blechy nejvíce zdržují, položte misku s vodou a saponátem a na ni namiřte lampičku. Ideální by bylo, kdyby lampička vytvářela alespoň trochu tepla (takže nepoužívejte LED žárovky). Blechy by se měly nachytat a v roztoku se utopit.

Česání psa kartáčem Reddogs / Shutterstock.com

Jak se zbavit u blech u psa a kočky?

Má váš mazlíček blechy? Pak jednejte rychle, protože blechy nakladou během jediného dne až 40 vajíček. Na blechy i jejich vajíčka použijte speciální hřeben. Použít můžete i spoustu antiparazitních přípravků a obojků, vždy však rozlišujte přípravky určené pro psy a kočky. Kočka nikdy nesmí mít antiparazitika určená pro psy, protože obsahují látku jménem permethrin, která je pro kočky extrémně jedovatá.

Pokud si nejste jistí, jestli váš pes či kočka mají blechy, prozkoumejte jejich kožich. Blechy můžou skákat, najít můžete i samotná bílá vajíčka. Pomůže vám i obyčejný mokrý hadřík. Když s ním přejedete po kožichu zvířete, může se vám naskytnout pohled na tzv. „bleší špínu“, což je bleší odpad, který připomíná krvavé skvrny.

Zdroj: Healthline, RSPCA