Čerstvé zelené lusky ocení naše tělo i chuťové buňky. Proč jsou tak zdravé a jak je využít v kuchyni? Podívejme se na pár receptů.
Čerstvé mladé lusky fazolí platí za skvělou surovinu, protože jsou chutné a zdravé zároveň a lze je připravit mnoha způsoby.
Lusky mohou být zelené, žluté i fialové. Zajímavý mezistupeň mezi zelenými lusky a zralými semeny tvoří flageolette, což jsou fazole určené pro sklizeň semen ve voskové zralosti. Připravují se podobným způsobem jako fazolové lusky.
Kupte se slevou Lusky fazolové mražené Nowaco.
Mají hodně bílkovin, kyselinu listovou, vitaminy A, B, C i K, minerály jako vápník, fosfor, draslík, mangan, měď a železo.
Právě fazolové lusky jsou rovnocenným zdrojem vápníku srovnatelným s mlékem, což ocení především rodiče dětí s alergií na mléčnou laktózu. Fazole mají vysoký obsah nerozpustné vlákniny, která usnadňuje zažívání, i té rozpustné, která snižuje obsah cukru a cholesterolu v krvi.
Zelené fazolky jsou zdrojem živin a zároveň mají nízkou kalorickou hodnotu. Obsažené železo zase zvyšuje energetickou hladinu.
Účinné antioxidanty v podobě vitaminů a minerálů, zejména manganu, na sebe vážou volné radikály, které zvyšují riziko vzniku zánětů, srdečně-cévních onemocnění a nádorů, poškozují DNA a urychlují stárnutí. Draslík přispívá k čištění stěn cév, snížení hladiny cholesterolu a regulaci krevního tlaku.
Díky vláknině bude naše trávení vyrovnanější, obnoví se vstřebávání živin a urychlí odbourávání tuků. Vyčistí se nám střeva, upraví vyprazdňování a střevní flóra bude v rovnováze.
Díky vitaminu K a vápníku zelené fazolky vyrovnávají proces stavby kostí. Protizánětlivými účinky pak zmírňují potíže s klouby.
Dušené zelené fazolky s několika kapkami olivového oleje a citronovou šťávou zmírňují nevolnost. Vzhledem k obsahu kyseliny listové snižují riziko vzniku vrozených vad plodu.
Zelené lusky mají nízký glykemický index a obsahují vlákninu, proto zpomalují zvyšování hladiny cukru v krvi po jídle a jsou vhodné pro lidi trpící cukrovkou.
Využijte zdravotní benefity zelených fazolek naplno a podívejte se na naše recepty, jak připravit fazolové lusky.
Fazolový salát s rukolou a pečenými cherry rajčátky máte hotový během chvilky, skvěle se tedy hodí jako rychlá večeře. Jeho chuť si můžete vyladit různými druhy listových salátů nebo čekanky natrhanými na kousky. Tento lahodný salát je zdravý a ideální pro ty, kdo preferují lehčí jídla.
Kupte se slevou Brambory konzumní rané.
Kupujte fazolky svěží zelené barvy, nepoškozené a s tvrdou slupkou. Můžete si je také vypěstovat i v nádobě na balkoně. Sklízet budete už osm týdnů po zasetí.
Pokud vám lusky přezrají, můžete je nechat dozrát a sklidit semena. Ta je nutné namočit a uvařit. Syrová fazolová zrna, obzvláště ta červená, obsahují toxicky působící phytohemagglutinin, který může způsobit zažívací potíže. Varem se látka nicméně rozkládá a za 10 minut vaření se bezpečně odstraní.