Jak odstranit sekundové lepidlo z různých povrchů včetně pokožky

Muž vteřinovým lepidlem lepí plastové kousky k sobě. Svetliy / Shutterstock.com

Snad v každé domácnosti najdeme v šuplíku sekundové lepidlo, nazývané také vteřinové, které se hodí pro drobné opravy v domácnosti. Jak již název napovídá, tvrdnutí lepidla trvá 5–60 sekund. Po této době by mělo být lepení trvalé. Co když vám ale nechtěně ukápne lepidlo na plastovou židli, dřevěný stolek nebo na kůži? Sekundové lepidlo je známé pro svou vynikající přilnavost, avšak ta samá vlastnost může být problematická, když se dostane k nežádoucímu povrchu. Máme pro vás osvědčené tipy, jak se dá vteřinové lepidlo odstranit z různých materiálů a co na něj funguje.

Přečtěte si také

Udělejte rovnou 2 plechy: Extra jednoduchá cuketová pizza vám zmizí pod rukama

K čemu se používá sekundové lepidlo?

Vteřinové lepidlo je určeno k lepení téměř všech materiálů. Běžně se používá k lepení keramiky, plastu, dřeva, skla, papíru a dalších materiálů. Jeho pozitivní vlastností je, že má vysokou odolnost vůči teplotě a vlhkosti. Vteřinové lepidlo je zásluhou Dr. Harryho Coovera, který byl během války součástí výzkumného týmu pracujícího ve vývoji průhledných plastů pro použití v přesných zaměřovačích. Aniž by Coover chtěl, objevil chemickou sloučeninu s neobvyklou viskozitou. Nejprve ve sloučenině neviděl žádné uplatnění, ale později si všiml potenciálu kyanoakrylátu při výrobě lepidla a díky tomu se vteřinové lepidlo dostalo do výroby a prodeje v roce 1958.

Seškrábněte zaschlé lepidlo z pracovního povrchu

Vteřinová lepidla používají nejčastěji kutilové nebo řemeslníci ve svých dílnách, běžně tak končí na podlahách, pracovním ponku nebo lištách. Někdy lepidlo postačí seškrábnout pomocí stěrkového nože, pokud však lepidlo bude stále držet, zkuste použít aceton nebo trochu lihu. Je potřeba mít na paměti, že aceton i líh mohou poškodit lakovaný povrch.

Jak odstranit vteřinové lepidlo z různých povrchů?

ze dřeva

Lepidlo nechte úplně zaschnout. „Potom ho seškrábněte co nejvíce, aniž byste způsobili poškození, a pak jednoduše vytvořte pastu s octem a jedlou sodou a pomocí kartáčku na zuby setřete lepidlo,“ uvádí odbornice na úklid a organizaci domácností Karen Lee na webu RealHomes.

Muž používá lepidlo v bílé tubě ke slepení dřevěné stoličky. Yevhen Prozhyrko / Shutterstock.com

z plastu:

Na plast budete potřebovat papírovou utěrku a jar na nádobí. Pár kapek jaru rozpusťte ve vodě a nechte nasáknout do papírové utěrky. Nasáklou utěrkou přikryjte lepidlo a nechte několik hodin působit. Chce to trpělivost, ale výsledek se dostaví. Po několika hodinách by mělo být lepidlo rozmočené a lze tak snadno setřít. Pokud se vám to na poprvé nepovede, zkuste celý postup zopakovat.

z oblečení:

Pokud se vám dostane lepidlo na váš oblíbený kousek oblečení, nepanikařte a nesnažte se ho hned utřít. Nechte ho zaschnout a připravte si vatový tampon, hadřík, odlakovač a kartáček. Namočte vatový tampon do odlakovače s acetonem a skvrnu s lepidlem několikrát potřete. Až se lepidlo rozpustí, můžete skvrnu vyčistit kartáčkem a poté vyprat v pračce ve vašem oblíbeném pracím prostředku.

z kovu:

Vyzkoušejte aceton, když nezabere, nechte tu část kovu, na které je lepidlo, namočenou na 30 minut ve směsi vody a bílého octa v poměru 2 : 1. Poté zbytky odstraňte kartáčkem nebo hrubým hadříkem.

z kůže:

S vteřinovým lepidlem se musí pracovat opatrně, nicméně se může stát, že se vám kousek lepidla dostane na pokožku. Jelikož pokožka přirozeně produkuje vlhkost, kůže se s lepidlem rychle spojí a problém může být na světě, proto je vhodné používat při styku s lepidlem rukavice a další ochranné pomůcky. V případě nehody na rukách nebo prstech, co nejdříve namočte prsty do teplé vody a tím se lepidlo změkčí, poté odstraňte lepidlo pomocí odlakovače na nehty. Pokud se vám dostane lepidlo do vlasů nebo na rty, vyzkoušejte arašídové máslo nebo rostlinný olej.

Dva prsty slepené k sobě lepidlem Amanda Alamsyah / Shutterstock.com

Tip redaktorky!

Osobně mám zkušenost se slepenými prsty od vteřinového lepidla. Moje babička mi do misky s teplou vodou vymačkala citron. Do připravené citronové vody jsem si namočila prsty, pomalu se lepidlo začalo uvolňovat a prsty jsem mohla dát od sebe. Namočeným kartáčkem v té samé vodě jsem pak jemně promasírovala slepenou oblast, dokud se prsty zcela neodlepily. Poté jsem si ruce umyla mýdlem a utřela do ručníku.

Zdroje: Kupi, MedicalNewsToday, RealHomes