Chcete mít bělejší zuby a zároveň si zlepšit zdraví? Vyzkoušejte chlorellu!

Dvě misky a na jedné z nich leží kartáček JPC-PROD / Shutterstock.com

Možná vás překvapí, že po užívání zelených potravin, respektive chlorelly, vypozorujete kromě energie a zdravých vlasů i zdravější a bělejší zuby. Ačkoli neexistují žádné vědecké výzkumy, které by doložily, že chlorella skutečně bělí zuby, zkušenosti těch, kteří chlorellu dlouhodobě užívají, mluví za vše. Co se vyplatí vědět o chlorelle a jak ji používat?

Přečtěte si také

Na večeři i svačinku do práce: Domácí kuřecí sendvič s rajčaty a dresinkem strčí ten z lahůdek do kapsy

Co je to chlorella?

Chlorella je zelená sladkovodní jednobuněčná řasa. Patří mezi nejbohatší zdroje chlorofylu. Dále obsahuje 60 % bílkovin a přes 20 vitamínů a minerálů, jako je železo, draslík, vápník, hořčík, beta karoten, vitamíny B, vitamíny A, vitamín C nebo vitamín K.

„Zkoumání dietetické hodnoty chlorelly pro lidské zdraví začalo na počátku 50. let 20. století, kdy bylo uprostřed celosvětové potravinové krize zahájeno používání chlorelly jako zdroje potravy. Chlorella se nejprve vyráběla a konzumovala v Asii, hlavně v Japonsku, a poté se používala jako doplněk stravy po celém světě,“ uvádí web National Library of Medicine. S chlorelou se můžete setkat ve formě doplňků stravy. Prodává se v lisovaných tabletách nebo v sypké formě, která se zředí vodou.

Zelené tablety v dlaních AtlasStudio / Shutterstock.com

Dokáže chlorela bělit zuby?

Neexistují žádné vědecké důkazy o účinku bělení zubů, nicméně se předpokládá, že tento účinek má co do činění s vysokým obsahem chlorofylu a dalších sloučenin s detoxikačním účinkem, obsahem vápníku a fluoru, které posilují zuby. Nejznámější vlastnost chlorelly je právě její detoxikační účinek. Řasa má schopnost vázat toxiny a částice těžkých kovů a následně je vylučovat z těla, proto může částečně vázat nečistoty, které se nacházejí na povrchu zubů nebo v dutině ústní.

Chlorella podporuje správnou funkci trávení, zabraňuje překyselení organismu, zabíjí bakterie, které se často vyskytují na zvrásněném povrchu jazyka, dodává tělu vitamíny a minerály a díky vysokému množství chlorofylu působí protizánětlivě.

Tip redaktorky: Domácí bělení zubů chlorellou

Zubní pastu s chlorellou si můžete doma připravit sami.

Budete potřebovat:

Všechny ingredience v misce promíchejte. Vznikne vám hustá pasta, s kterou si můžete čistit zuby.

Další způsob, který můžete vyzkoušet a doporučují ho i zubaři: „Vezměte si 5–6 tablet chlorelly denně, nakrájejte je a vložte do úst s trochou tekutiny. Poté 2 až 5 minut cucejte a nechte rozpustit mezi zuby. Zelenou pastu nezapomeňte vyplivnout a poté si vyčistit zuby,“ sdělil tým zubařů na webu Praxiszentrum Brüderstrasse.

Mladá žena se směje a ukazuje prsty na své zuby PeopleImages.com - Yuri A / Shutterstock.com

Zkušenosti s chlorellou

Já sama mám s chlorellou velmi kladné zkušenosti a po půl roce užívání jsem vypozorovala bělejší odstín na zubech, což mi potvrdili i známí, kteří se mě ptali, kde jsem byla na vybělení zubů. „Nejvýraznější změny, které jsou u nás vidět po konzumaci zelenáčů, jsou tyto: Bílé zuby, vysoká hodnota železa v krvi (dříve jsem byla anemická, po dvou letech jsem v plusových hodnotách), vysoká hodnota antioxidantů, pevné, zdravé, lesklé, dlouhé vlasy a v neposlední řadě hodně energie u dětiček,“ píše Petra Ragas v časopise Zelené cesty.

Efekt bělení zubů chlorelou může být u někoho viditelnější více, u jiného méně. Stojí ale za to tuto metodu vyzkoušet. Pokud vám chlorella na bělejší zuby nezabere, vyzkoušejte dentální hygienu, která je doporučována každých 6 měsíců. Čeká vás mimo jiné pískování zubů, které odstraňuje zubní plak spolu s povrchovými zabarveními.

Zdroje: Kupi, National Library of Medicine, časopis Zelené cesty, Praxiszentrum Brüderstraße