Masové kuličky jsou oblíbené po celém světe. Mají různé názvy a různé chutě. My si dnes připravíme italskou variantu masových kuliček – polpette v rajčatové omáčce. Této vynikající kombinaci neodoláte. Navíc je to snadné a rychlé jídlo, kterým se zavděčíte i dětem. Potřebujete na něj jen pár ingrediencí. Pojďte si ho uvařit s námi!
Kuličky z mletého masa jsou oblíbeným pokrmem v asijských i evropských kuchyních. Masové kuličky vznikly v Persii. Peršané jim říkali koofteh, což v překladu znamená mleté maso. Z tohoto slova vzniklo označení kofta, což je název pro masové kuličky na Středním východě.
Z Persie se masové kuličky rozšířily i do starověkého Říma. V Itálii těmto kuličkám začali říkat polpette. První zaznamenaný recept na ně pochází z roku 1400. V kuchařce je uvedený soupis ingrediencí i postup vaření. Tyto středověké polpette se připravovaly z telecího masa, fenyklu, cibule, majoránky a sádla. Jelikož mlýnek na maso kuchaři tenkrát ještě neznali, maso naklepali na tenké plátky, okořenili a poté ho váleli v dlaních.
Polpette se v Itálii připravují různými způsoby. Italové vám řeknou, že recepty na masové kuličky se liší podle regionů a rodinných tradic. Existuje tak spousta variancí na polpette. Dnes najdete i recepty, které k masu přidávají zeleninu, luštěniny nebo tofu.
Připravte si doma oblíbené masové kuličky s krémovou omáčkou a brusinkami podle IKEA. Recept na jejich přesnou přípravu zůstával až do nedávna tajemstvím, to už ale neplatí, protože IKEA se jej rozhodla zveřejnit. Připravte si je s námi i vy!
Masové kuličky
Omáčka
Zdroj: Kupi, True Italian