Jak odstranit plastový nebo zatuchlý zápach z lahví a vaků na vodu?

Žena s lahví v ruce si zacpává nos. Krakenimages.com / Shutterstock.com

Nakoupili jste si novou hydratační výbavu na kolo, turistiku nebo jiné letní aktivity (případně jste po roce vytáhli schované zásoby) a zjistili, že lahve na vodu nepříjemně zapáchají po plastu či zatuchlině? Naštěstí existuje hned několik způsobů, jak se odéru zbavit. Vše potřebné máte pravděpodobně již doma. Jak odstranit zápach z lahve i hydrovaků, které by navíc neměly přijít do styku s teplou a horkou vodou?

Rozpůlený citron, sklenička s jedlou sodou, kartáček a utěrky na odkapávači vedle dřezu Aygul Bulte / Shutterstock.com

Přečtěte si také

Rychlovka z těstovin, bešamelu a sýra: Uvařte si skvělé makarony se sýrem

Jak odstranit plastový zápach z lahví?

Objevuje se i u výrobků z bezpečných plastů bez škodlivých BPA sloučenin a obvykle je na něj i myčka krátká. Odstranit se dá ale hned několika levnými a dostupnými prostředky.

  • Ocet (ideálně vinný) s jedlou sodou – obě suroviny přidejte do lahve (naplňte cca z 1/3) a počkejte, až vyšumí. Následně uzavřete a pořádně protřepejte, nechte chvíli působit a poté důkladně vymyjte.
  • Sůl a teplá voda – podobně jako u octa se sodou do lahve nalijte teplou vodu, přihoďte 1/4 šálku soli a nechte za občasného protřepání nějakou chvíli působit.

Jak odstranit plastový zápach z vaků na vodu?

Hydrovaky umístěné v batohu na zádech nabízí praktický způsob, jak doplňovat tekutiny za chůze či běhu. Po vybalení z obalu a prvním napuštění voda ale obvykle nemile překvapí uměle plastovou chutí. Nejprve proto vyzkoušejte, zda je na vině hadička s pítkem, nebo vak samotný. Protože se většinou nedoporučuje napouštět tyto výrobky teplou vodou, budete si při vymývání muset vystačit se studenou.

  • Do hrnku přes sítko vymačkejte šťávu z 1 až 2 citronů (pozor na zbytky dužiny a semínka) a přidejte pár lžiček jedlé sody. Nalijte do vaku, přilijte studenou vodu, uzavřete a nechte ho vodorovně položený odmáčet několik desítek minut až hodin. Pak propláchněte čistou vodou a případně postup opakujte.
  • Stejným roztokem citronu, sody a vody několikrát propláchněte i picí hadičku.
Dvě mladé ženy v přírodě s batohy na zádech s připojenými hydratačními vaky La Famiglia / Shutterstock.com

Čím umýt zatuchlinu z lahví?

U starších lahví se naopak může vlivem používání a skladování objevit uleželý, zatuchlý zápach. I ten se dá mnohdy odstranit, řešení je hned několik.

  • Tablety do myčky – mají schopnost odbourávat „zažrané“ vrstvy usazených zbytků tekutin. Celou nebo poloviční tabletu rozdrťte a smíchejte v lahvi s teplou vodou. Několikrát protřepejte a nechte odležet.
  • Tablety na zubní náhrady – skvěle čistí a mají i dezinfekční účinky.
  • Zubní pasta – i ta dokáže být účinná v boji s organickými zbytky zapříčiňujícími zápach. Trochu pasty vymáčkněte na houbičku nebo na dlouhý kartáč na nádobí a vnitřek lahve jím vydrhněte. Poté důkladně vymyjte. Stejně tak pastu můžete použít i na zapáchající a zatuchlé termosky.
  • Ocet a soda – případně lze sáhnout také po této osvědčené kombinaci. Ocet nalijte do 1/4 lahve, dolijte do poloviny horkou vodou (pokud to materiál lahve dovoluje), opatrně vsypte po menších dávkách několik lžiček sody a počkejte, až vyšumí. Poté uzavřete a protřepejte. Nechte působit klidně přes noc a pak důkladně umyjte.

Na závěr ještě doplníme, že ne vždy je pro čištění lahví vhodné používat saponáty na nádobí, protože i jejich aroma má tendenci v lahvích ulpívat a mnohdy se špatně vymývá.

Zdroje: The Kitchn, Deník.cz