Budeme si moct užívat čokoládu bez výčitek? Vědci vyvíjejí nový, zdravější typ čokolády

Mladá žena jí čokoládu s úsměvem Dean Drobot / Shutterstock.com

Čokoláda je hříšně dobrá, často kvůli ní ale máme výčitky. Neprospívá našemu zdraví, kráse ani zubům, přesto si nemůžeme pomoct a s chutí si ji dopřáváme. To by se v dohledné budoucnosti mohlo změnit, protože vědci objevili způsob, jak udělat z čokolády zdravější pochoutku a zároveň tím podpořit kakaový průmysl.

Přečtěte si také

Děti je milují: Recept na křupavé kuřecí stripsy lepší než z KFC

Mlsat oblíbené sladkosti a přesto si moct říci, že jste si dali poměrně zdravou svačinku, to je nejspíš sen každého. Možná se toho i dočkáme, protože švýcarští vědci vyvíjí způsob, jak z plodů kakaovníku využít cenné živiny, čímž se může čokoláda stát zdravější. Také se tímto krokem podpoří farmáři a zvýší se zisky z pěstování této rostliny.

Budeme mít čokoládu bez cukru?

Změna má spočívat v tom, že se cukr v čokoládě nahradí odpadními rostlinnými látkami z kakaovníku. Jakkoliv hrozivě to může znít, ve skutečnosti je to velmi dobrá zpráva. Proces bude probíhat tak, že se rozmělní dužina a slupky kakaových lusků. Z těch pak vznikne sladký gel, který by mohl nahradit cukr v čokoládě. Tyto látky z kakaovníku jsou totiž výživné, v současné době se však využívá pouze část rostliny.

Muž v rukavicích vyndává z kakaového bobu semínka Aedka Studio / Shutterstock.com

Využije se větší část kakaových bobů, podpoří se tím i průmysl

Podle odborníků je to velmi dobrý přístup, protože kakaovník se nyní využívá pouze pro část kakaových bobů a zbylá hmota tohoto ovoce není využívána. Kim Mishra, autor hlavní studie, která se kakaovníkem zabývá, přirovnal kakaový plod k dýni a vysvětlil, že aktuálně se využívají pouze semena, ačkoliv je v tomto ovoci spousta dalších látek přínosných pro zdraví.

Při výrobě čokolády se spotřebuje méně vody a půdy

Kromě toho, že vědci udělají radost milovníkům čokolády, která bude dost možná obsahovat méně cukru a zároveň více živin, měla by tato změna přinést i další pozitiva. V rámci studie se zjistilo, že se při nové metodě spotřebuje o 6 % méně půdy a vody, naopak se ale tímto způsobem zvýší produkce emisí přispívající k ohřevu planety o 12 %. Je to z toho důvodu, že dojde k přidání dalšího kroku sušení, který spotřebovává energii. To by se však mohlo vyřešit sušením na slunci nebo za využití solárních panelů.

Červené plody kakaovníku rostoucí na stromech v plantáži Fabricio Dalgo / Shutterstock.com

V tuto chvíli je třeba zahájit pilotní projekt, který ukáže, jestli tento postup bude skutečně fungovat a zda bude výsledná čokoláda opravdu dobrá. Nikdo si rozhodně nepřeje, aby se jedinečná chuť, kterou máme tak rádi a jsme na ni zvyklí, změnila. Pokud ale vše půjde tak, jak má, svět čokolády by se po tomto velkém kroku mohl výrazně změnit.

Zdroje: Nature food, Bezpečnost potravin, The Guardian