Použité čajové sáčky a bylinné směsi nevyhazujte. Využijte je v kuchyni, v koupelně i na zahradě

Žena pije čaj ze skleněného hrnku, ze kterého visí cedulka z čajového sáčku WESTOCK PRODUCTIONS / Shutterstock.com

Je vám líto vyhodit čajový sáček nebo směs bylin po jednom použití? Asi první využití, které vás napadne, je opětovné popíjení čaje. To ale není vše, bylinné čajové směsi můžete využít také třeba v domácnosti a zužitkujete je tak do posledního lístku, přičemž žádný nepřijde vniveč.

Přečtěte si také

Letní svačinky: Zapomeňte na řízek v chlebu a připravte si lehké snacky, které v horku vydrží a zasytí

Možná jste doteď vyhazovali použité čajové sáčky nebo směsi, ze kterých jste čaj připravovali. To je ale velká škoda, protože i po použití mohou být dál užitečné. Navíc je to udržitelné a omezíte tím plýtvání, které je v dnešní době tolik diskutovaným tématem.

Využití v domácnosti

Pokud máte vylouhované bylinky a doteď jste je vyhazovali, přestaňte. Můžete se díky nim zbavit například vlhkosti v domě. Vyschlé lístky totiž nasávají vlhkost, takže je doporučujeme umístit v sáčku třeba do skříně nebo tam, kde máte s vlhkostí problém.

Lístky nejen že pohlcují vlhkost, ale i zápach. Takže pokud vás trápí nepříjemný odér například v lednici, umístěte misku s lístky do lednice a užívejte si svěží vzduch. Po pár týdnech vyměňte.

Výborně fungují jako podpora hojnosti půdy. Dejte je na kompost jako výživu nebo je přidejte k půdě jako hnojivo pro rostliny. A pokud vaše rostliny trápí plísně, použijte proti nim jako obranu přesličkový čaj, tedy jeho zbytky, ale klidně můžete využít i čaj nedopitý včetně vody.

Proti špatnému dechu

Dělali jste si mátový, meduňkový nebo bazalkový čaj a teď plánujete vylouhované lístky vyhodit? To by byla velká škoda. Můžete je využít jako přírodní dezinfekci a osvěžení dechu. Stačí v případě potřeby listy vložit do úst a pár minut kousat. Je to také zdravá a chutná alternativa žvýkačky.

Použité čajové sáčky od černého čaje v misce Neveshkin Nikolay / Shutterstock.com

Na otoky i opary

Vylouhované sáčky od čaje můžete využít na otoky tváře i víček po ránu. Vložte večer sáčky do lednice nebo pro ještě lepší účinky do mrazáku a ránu vyndejte. Přiložte na oční víčka na minimálně 15 minut a potírejte jimi také obličej. Za prvé je to velmi příjemná masáž a za druhé krásně pomůžou redukovat zmíněné oteklé oblasti.

Vylouhované sáčky (alespoň 5 ks) znovu zalijte horkou vodou, nechte vychladnout nebo smíchejte s trochou chladné vody a ponořte do připravené směsi nohy, alespoň na 20 minut. Pokožka nohou bude zklidněná, bez zápachu a budete cítit velkou úlevu zejména v případě, pokud se potýkáte s oteklýma nohama.

Účinné je také přikládání použitého sáčku zeleného či černého čaje na opar. Oba druhy čaje totiž obsahují kyselinu taninovou, která dokáže efektivně bojovat proti virům.

Udělejte si domácí masku na obličej

Vytvořte si levně domácí masku na obličej z čaje, účinné látky na pleť získáte zejména použitím zeleného čaje. Ten má totiž napomáhá regeneraci a je skvělý na aknózní pleť, jelikož pomáhá redukovat projevy akné a stahuje póry.

Vyzkoušejte také masku z černého čaje, má regenerační schopnosti, zabraňuje vzniku pigmentových skvrn a také pleť chrání před volnými radikály. Bílý čaj na přípravu masky zvolte ve chvíli, kdy se chcete přírodně zbavit vyrážky a rádi byste předcházeli vzniku vrásek.

Zdroje: NCBI, Intechopen, Kupi