Dnes tady máme něco pro milovníky indické kuchyně! Připravíme si vynikající kuře tandoori. Stačí si připravit kořeněnou marinádu, potřít jí celé kuře a nechat maso několik hodin marinovat v lednici. Po upečení bude mít krásně červenou barvu, která je pro kuře tandoori typická. Tak si připravte vše potřebné a jdeme na to!
Tzv. tandoori chicken patří mezi nejoblíbenější jídla indické kuchyně. Podle historiků se údajný předchůdce tohoto pokrmu objevil už před 3000 lety v Harappě, tehdejším centru indické civilizace.
Nicméně za otce kuřete tandoori je považován hinduista Kundan Lal Gujral. Ten provozoval v pakistánském městě Péševár, tehdejší součásti Indie, restauraci, v jejímž středu postavil pec tandoori na pečení indického chleba. Gujrala napadlo dát do pece upéct i namarinované kuře.
Ve 40. letech 20. století, po rozdělení Indie a vzniku Pakistánu, utekl Gujral zpět do Indie a otevřel si v Dillí restauraci Moti Mahal. Svůj recept na kuře tandoori neustále vylepšoval. Během 50. let se z pokrmu stal hit indické kuchyně a přímo do Dillí ho přijeli ochutnat i američtí prezidenti Richard Nixon a J.F. Kennedy.
Indické butter chicken, neboli máslové kuře, patří k nejoblíbenějším jídlům na světě. Indická kuchyně je sama o sobě velmi oblíbená, jelikož nabízí spoustu variací nejrůznějších pokrmů z kuřecího masa v kombinaci s omáčkami. Máme pro vás recept od slavného šéfkuchaře Gordona Ramsayho, podle kterého si tento skvělý pokrm zvládnete uvařit i sami doma.
Indické kuře na kari má výraznou kořeněnou chuť a je u nás velice populární. Počítejte s tím, že hlavní část přípravy by měla proběhnout den předem, protože kuřecí maso se musí marinovat a natáhnout do sebe chutě různého koření. No a další den už je to rychlovka.
Marináda
Zdroj: Kupi, encyklopedie Brittanica, Food 52