30. května, tedy dva dny před Světovým dnem mléka, se u nás jako každý rok rozdávaly ceny soutěže o mlékárenský výrobek roku. O výsledcích rozhodovala odborná porota složená ze zástupců Českomoravského svazu mlékárenského, Ministerstva zemědělství a Potravinářské komory. Které sýry, jogurty, smetany nebo dezerty z regálů obchodů letos bodovaly? A kdo se stal absolutním vítězem i nejlepší novinkou 21. ročníku soutěže?
Největší pozornost při letošním předávání cen získala společnost Madeta, která se svými dvěma zcela protikladnými nivami z Jižních Čech vyhrála hned ve dvou velkých kategoriích. Absolutním vítězem, tedy mlékárenským výrobkem roku, byla zvolena prémiová, extra tučná 70% Jihočeská niva. Při hodnocení se posuzovala nejenom celková kvalita výrobku, ale také obchodní rozšířenost na trhu, marketingové aktivity nebo správnost označování výrobků dle platné potravinové legislativy.
Toto ocenění tak pouze potvrdilo, že u Čechů se tzv. modré sýry těší velké oblibě. Podle předsedy Českomoravského svazu mlékárenského, Jiřího Kopáčka, roste popularita plísňových sýrů v celé Evropě s tím, že u nás aktuálně působí tři výrobci plísňových sýrů – kromě již zmíněné Madety je to Sýrárna Dolní Přím na Královéhradecku a mlékárna z Otinovsi na Prostějovsku, uvedla to ČTK.
Ano, i taková je na našem trhu k dostání. Nízkotučná Jihočeská niva s 30% obsahem tuku je v kategorii light variant sýrů unikátem, není proto divu, že porotu zaujala. Plísňové sýry se obvykle vyznačují tučností kolem 50 až 60 %, Madeta je podle Kopáčka jedinou mlékárnou na světě, která zatím dokázala vyrobit modrý sýr téměř bez tuku. Společnost si tak odnesla i druhý titul, tentokrát jako mlékárenská Novinka roku 2024.
Právě inovace ve výrobě a cílení na specifické skupiny konzumentů jsou jedna z kritérií, která odborná porota při vybírání novinky roku posuzuje. A trend nízkotučných, proteinových, light nebo fit výrobků je v Česku v poslední době nepopiratelný.
Skvělým příkladem je tak vítězná fit niva se 30 % tuku, která podle Kopáčka i Dany Večeřové, prezidentky Potravinářské komory, potvrzuje, že lidé si na jednu stranu rádi dopřejí, zároveň si ale hlídají vyváženost jídelníčku.
Největší konkurenční boj panoval ve třech kategoriích jogurtů, kde odborná porota vybírala z největšího množství přihlášených výrobků. Výsledné hodnocení pak nejvíce ovlivnily nové příchutě, mimořádně kvalitní chutě nebo cílení na dětské strávníky.
Ocenění si nakonec za nízkotučné jogurty odnesl Opočenský jogurt broskev a meruňka, v rámci střednětučných nejvíce zaujali Olmíci Lotus vanilkoví a v kategorii smetanových jogurtů vyhrál výrobek inspirovaný legendárním beskydským medovým dortem: Smetanový jogurt z Valašska s příchutí Marlenka – med, kakao a vlašské ořechy.
Zdroje: České noviny, Česko objektivem