Mlékárenský výrobek roku 2024 zná svého vítěze. Na plné čáře vyhrál modrý sýr, který porazil favority

Dva kusy plísňového sýra Niva na dřevěném prkénku s dipem a vlašskými ořechy New Africa / Shutterstock.com

30. května, tedy dva dny před Světovým dnem mléka, se u nás jako každý rok rozdávaly ceny soutěže o mlékárenský výrobek roku. O výsledcích rozhodovala odborná porota složená ze zástupců Českomoravského svazu mlékárenského, Ministerstva zemědělství a Potravinářské komory. Které sýry, jogurty, smetany nebo dezerty z regálů obchodů letos bodovaly? A kdo se stal absolutním vítězem i nejlepší novinkou 21. ročníku soutěže?

Přečtěte si také

Voňavé i toxické! Těmto druhům svíček se v obchodě radši vyhněte obloukem

Absolutním vítězem je pořádně tučná niva

Největší pozornost při letošním předávání cen získala společnost Madeta, která se svými dvěma zcela protikladnými nivami z Jižních Čech vyhrála hned ve dvou velkých kategoriích. Absolutním vítězem, tedy mlékárenským výrobkem roku, byla zvolena prémiová, extra tučná 70% Jihočeská niva. Při hodnocení se posuzovala nejenom celková kvalita výrobku, ale také obchodní rozšířenost na trhu, marketingové aktivity nebo správnost označování výrobků dle platné potravinové legislativy.

Toto ocenění tak pouze potvrdilo, že u Čechů se tzv. modré sýry těší velké oblibě. Podle předsedy Českomoravského svazu mlékárenského, Jiřího Kopáčka, roste popularita plísňových sýrů v celé Evropě s tím, že u nás aktuálně působí tři výrobci plísňových sýrů –⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠ kromě již zmíněné Madety je to Sýrárna Dolní Přím na Královéhradecku a mlékárna z Otinovsi na Prostějovsku, uvedla to ČTK.

Žena ukazuje na modrý sýr na sýrovém pultu. Olena Yakobchuk / Shutterstock.com

Jako novinka roku zaujala niva fit

Ano, i taková je na našem trhu k dostání. Nízkotučná Jihočeská niva s 30% obsahem tuku je v kategorii light variant sýrů unikátem, není proto divu, že porotu zaujala. Plísňové sýry se obvykle vyznačují tučností kolem 50 až 60 %, Madeta je podle Kopáčka jedinou mlékárnou na světě, která zatím dokázala vyrobit modrý sýr téměř bez tuku. Společnost si tak odnesla i druhý titul, tentokrát jako mlékárenská Novinka roku 2024.

Právě inovace ve výrobě a cílení na specifické skupiny konzumentů jsou jedna z kritérií, která odborná porota při vybírání novinky roku posuzuje. A trend nízkotučných, proteinových, light nebo fit výrobků je v Česku v poslední době nepopiratelný.

Skvělým příkladem je tak vítězná fit niva se 30 % tuku, která podle Kopáčka i Dany Večeřové, prezidentky Potravinářské komory, potvrzuje, že lidé si na jednu stranu rádi dopřejí, zároveň si ale hlídají vyváženost jídelníčku.

Jogurty s dortovou i sušenkovou příchutí

Největší konkurenční boj panoval ve třech kategoriích jogurtů, kde odborná porota vybírala z největšího množství přihlášených výrobků. Výsledné hodnocení pak nejvíce ovlivnily nové příchutě, mimořádně kvalitní chutě nebo cílení na dětské strávníky.

Ocenění si nakonec za nízkotučné jogurty odnesl Opočenský jogurt broskev a meruňka, v rámci střednětučných nejvíce zaujali Olmíci Lotus vanilkoví a v kategorii smetanových jogurtů vyhrál výrobek inspirovaný legendárním beskydským medovým dortem: Smetanový jogurt z Valašska s příchutí Marlenka – med, kakao a vlašské ořechy.

Dívka si pochutnává na jogurtu z kelímku. New Africa / Shutterstock.com

Přehled všech vítězů 2024

  • Konzumní smetany: Smetana 10 % tuku, bez laktózy (Mlékárna Pragolaktos)
  • Zakysané mléčné nápoje: Acidofilní mléko z Valašska (Mlékárna Valašské Meziříčí)
  • Jogurty nízkotučné (do 3 % tuku): Opočenský jogurt broskev a meruňka (Bohemilk)
  • Jogurty střednětučné (3,0–5,5 % tuku): Olmíci lotus vanilkoví (Olma)
  • Jogurty smetanové: Smetanový jogurt z Valašska Marlenka – med, kakao, vlašské ořechy (Mlékárna Valašské Meziříčí)
  • Tvarohové a smetanové krémy: Pribináček banánový (SAVENCIA Fromage & Dairy Czech Republic)
  • Mléčné dezerty: Salko slaný karamel (Mlékárna Hlinsko)
  • Čerstvé sýry: Lučina nadýchaná se sušenými rajčaty (SAVENCIA Fromage & Dairy Czech Republic)
  • Plísňové sýry: Jihočeská Niva Premium 70 % (MADETA)
  • Sýry s mazem na povrchu: Dobrý Václav (Mlékárna Olešnice)
  • Sýry polotvrdé: Lipánek Zlaťáček (MADETA)
  • Tavené sýry: Smetanito (Bel Sýry Česko)
  • Sýrové speciality: Sýráci, sýrové tyčinky (Mlékárna Olešnice)

Zdroje: České noviny, Česko objektivem