Máme pro vás skvělý tip na rychlé a chutné jídlo ze Švédska, které je podobné našim francouzským bramborám. Připravíme si tradiční pyttipannu, jídlo z orestovaných kousků brambor, pečeného masa a cibule. Ve Švédsku je velmi oblíbené, protože je to skvělý způsob, jak neplýtvat jídlem, a využít to, co vám v kuchyni zbyde z předešlého dne. Pojďte si pyttipannu udělat s námi!
V jednoduchosti je krása
Tak můžeme charakterizovat tradiční švédské jídlo pyttipanna. Je oblíbené v celé Skandinávii, přičemž v každé zemi má trochu jiný název. Pytipanna v doslovném překladu znamená „malé kousky na pánvi“ a dokonale tak vystihuje přípravu jídla.
Pyttipanna vznikla v průběhu 19. století. Hlavní myšlenkou pro vytvoření jídla byla snaha omezit plýtvání jídlem a využít tak vše, co zbylo v kuchyni z předešlého dne. Pyttipanna tradičně kombinuje brambory s masem a zeleninou. Původně ji Švédové připravovali uprostřed týdne, aby zužitkovali jídlo z předchozích dní. Dnes je pyttipanna švédským trendy jídlem, které najdete i na menu tamních restaurací. Dokonce ji švédské supermarkety prodávají i jako zamrazený polotovar. My si ji ale uděláme pěkně z gruntu.
Francouzské brambory
Francouzské brambory s uzeným masem, cibulí a vejci vás perfektně zasytí a překvapí svou dokonale vyváženou chutí, kterou ještě podtrhne, když je naservírujete s nakládanými okurkami. Na přípravu je tento recept vcelku jednoduchý a zvládnou jej i kuchaři začátečníci.
Francouzské brambory
Křupavé brambory s avokádovým dipem
Křupavé brambory s avokádovým dipem jsou skvělým tipem na rychlou a chutnou večeři nebo když vás honí mlsná na něco dobrého k televizi. Výslednou chuť můžete ještě vylepšit bylinkami, třeba tymiánem nebo oregánem.
Křupavé brambory s avokádovým dipem
Recept na pyttipannu
Ingredience na 4 porce:
- 500 g uvařených brambor ve slupce
- 300 g pečeného masa (vepřové nebo hovězí)
- 200 g cibule
- 75 g slaniny
- 25 g másla
- olivový olej
- 4–8 vajec
- 1 hrst blanšírovaných zelených fazolek
- nakládaná červená řepa, nakrájená na plátky
- worcesterová omáčka
- sůl
- čerstvě namletý pepř
- lžíce nadrobno nasekané hladkolisté petržele
Postup:
- Uvařené brambory nakrájejte na kousky. Na stejně velké kousky jako brambory nakrájejte i pečené maso. Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno.
- V pánvi rozehřejte máslo a přidejte trochu oleje. Na rozpáleném tuku opečte dozlatova nakrájené brambory. Jakmile budou brambory opečené, vyndejte je naběračkou.
- Do stejné pánve přilijte trochu oleje, přisypte cibuli, slaninu a restujte, až cibule zezlátne a slanina pustí tuk. Přidejte nakrájené maso, trochu prohřejte a poté oparně přidejte brambory – brambory se nesmí rozpadnout. Osolte a opepřete. Směs dejte do mírně rozehřáté trouby, aby zůstala teplá.
- Na pánvi připravte sázená vejce – řiďte se počtem strávníků. Osmažené vejce dejte na každou porci brambor. Osolte, opepřete a podávejte s plátky červené řepy a blanšírovanými fazolkami.
Zdroj: Kupi, Skjalden