Rychlý a jednoduchý recept na hrníčkovou třešňovou bublaninu jako od babičky

Ukrojený kousek třešňové bublaniny, servírovaný na dřevěném prkénku Kupi

Bublanina patří mezi naše oblíbené moučníky. A je jen naše! Nikde jinde na světě vám bublaninu neupečou. Tuto vláčnou buchtu s oblibou pékávaly naše babičky a s přehledem ji zvládne i začínající hospodyňka. Máme pro vás naprosto snadný hrníčkový recept na tu nejlepší třešňovou bublaninu. Pojďte si ji upéct s námi, je to rychlovka!

Přečtěte si také

Dokonalé butter chicken jako z indické restaurace? Udělejte ho podle Gordona Ramsayho

Bublanina je jen naše!

Bublaninu nikde jinde na světe nedělají. Je to opravdu ryze česká buchta, která se připravuje s čerstvým sezónním ovocem. Proč jí říkáme bublanina? Její název je odvozený od slova bublat, protože při pečení těsto probublává kolem ovoce a výsledný moučník má nadýchanou strukturu. Při pečení bublaniny má ovoce tendence klesat dospod moučníku. Pokud chcete, aby se tak nepropadlo, doporučujeme ho obalit v mouce – tak zabráníte klesnutí ovoce na dno.

Jak rychle odpeckovat třešně?

Při přípravě třešňové bublaniny použijte zásadně vypeckované třešně. Vyzkoušejte náš tip a třešně budete mít odpeckované raz dva.

  • Připravte si láhev s úzkým hrdlem (třeba od vína). Na hrdlo láhve položte třešeň dírkou po stopce nahoru. Vezměte si buď čínskou hůlku nebo kovové brčko a zatlačte na pecku směrem shora dolů přes dírku od stopky. Nemusíte nijak zvlášť tlačit, jde to skoro samo. Pecka spadne do láhve a vy můžete pokračovat stejným způsobem s dalšími třešněmi.
Třešňový likér
Čas přípravy: 30 min Obtížnost: Střední

Třešňový likér

Recept na třešňový likér je rychlý a skládá se pouze ze tří ingrediencí. Likér báječně chutná třeba k třešňovému koláči jako aperitiv. Láhev třešňového likéru můžete také použít jako dárek.

Třešňový likér
Třešňový koláč s tvarohem
Čas přípravy: 1 hod Obtížnost: Snadný

Třešňový koláč s tvarohem

Třešňový koláč s tvarohem posypaný drobenkou vykouzlíte během chvilky. Spojení šťavnatého ovoce, tvarohu a chutné drobenky si vychutnáte nejlépe jako odpolední moučník ke kávě nebo čaji a garantujeme vám, že nezbyde ani kousek.

Třešňový koláč s tvarohem

Recept na třešňovou bublaninu

Ingredience na 12 porcí:

  • 2,5 hrnku polohrubé mouky
  • 3/4 hrnku rozpuštěného másla
  • 3 vejce
  • 1 hrnek cukru krupice
  • 1,5 hrnku mléka
  • 1 kypřicí prášek
  • kůra z poloviny citronu
  • špetka soli
  • vypeckované třešně

Postup:

  • Do mísy rozklepněte celá vejce, přidejte máslo, mléko a vyšlehejte. Vznikne vám světle žlutá nadýchaná pěna.
  • Ve druhé míse smíchejte mouku s kypřicím práškem, sůl, cukr a kůru z citronu. K této sypké směsi opatrně vmíchejte vyšlehaná vejce s máslem a mlékem. Pečlivě promíchejte, aby se obě části dokonale propojily. V těstě nesmí zůstat hrudky.
  • Plech vymažte máslem a vysypte moukou (případně můžete plech vyložit pečicím papírem). Těsto nalijte na plech a naskládejte na něj třešně. Pečte v předehřáté troubě na 180 °C cca 25 minut dozlatova.

Zdroj: Kupi, ČT Edu