Rychlý a jednoduchý recept na hrníčkovou třešňovou bublaninu jako od babičky

Ukrojený kousek třešňové bublaniny, servírovaný na dřevěném prkénku Kupi

Bublanina patří mezi naše oblíbené moučníky. A je jen naše! Nikde jinde na světě vám bublaninu neupečou. Tuto vláčnou buchtu s oblibou pékávaly naše babičky a s přehledem ji zvládne i začínající hospodyňka. Máme pro vás naprosto snadný hrníčkový recept na tu nejlepší třešňovou bublaninu. Pojďte si ji upéct s námi, je to rychlovka!

Přečtěte si také

Jak ušetřit za toaletní papír? Do záchodu vyhazujete ročně stovky korun navíc

Bublanina je jen naše!

Bublaninu nikde jinde na světe nedělají. Je to opravdu ryze česká buchta, která se připravuje s čerstvým sezónním ovocem. Proč jí říkáme bublanina? Její název je odvozený od slova bublat, protože při pečení těsto probublává kolem ovoce a výsledný moučník má nadýchanou strukturu. Při pečení bublaniny má ovoce tendence klesat dospod moučníku. Pokud chcete, aby se tak nepropadlo, doporučujeme ho obalit v mouce – tak zabráníte klesnutí ovoce na dno.

Jak rychle odpeckovat třešně?

Při přípravě třešňové bublaniny použijte zásadně vypeckované třešně. Vyzkoušejte náš tip a třešně budete mít odpeckované raz dva.

  • Připravte si láhev s úzkým hrdlem (třeba od vína). Na hrdlo láhve položte třešeň dírkou po stopce nahoru. Vezměte si buď čínskou hůlku nebo kovové brčko a zatlačte na pecku směrem shora dolů přes dírku od stopky. Nemusíte nijak zvlášť tlačit, jde to skoro samo. Pecka spadne do láhve a vy můžete pokračovat stejným způsobem s dalšími třešněmi.
Třešňový likér
Čas přípravy: 30 min Obtížnost: Střední

Třešňový likér

Recept na třešňový likér je rychlý a skládá se pouze ze tří ingrediencí. Likér báječně chutná třeba k třešňovému koláči jako aperitiv. Láhev třešňového likéru můžete také použít jako dárek.

Třešňový likér
Třešňový koláč s tvarohem
Čas přípravy: 1 hod Obtížnost: Snadný

Třešňový koláč s tvarohem

Třešňový koláč s tvarohem posypaný drobenkou vykouzlíte během chvilky. Spojení šťavnatého ovoce, tvarohu a chutné drobenky si vychutnáte nejlépe jako odpolední moučník ke kávě nebo čaji a garantujeme vám, že nezbyde ani kousek.

Třešňový koláč s tvarohem

Recept na třešňovou bublaninu

Ingredience na 12 porcí:

  • 2,5 hrnku polohrubé mouky
  • 3/4 hrnku rozpuštěného másla
  • 3 vejce
  • 1 hrnek cukru krupice
  • 1,5 hrnku mléka
  • 1 kypřicí prášek
  • kůra z poloviny citronu
  • špetka soli
  • vypeckované třešně

Postup:

  • Do mísy rozklepněte celá vejce, přidejte máslo, mléko a vyšlehejte. Vznikne vám světle žlutá nadýchaná pěna.
  • Ve druhé míse smíchejte mouku s kypřicím práškem, sůl, cukr a kůru z citronu. K této sypké směsi opatrně vmíchejte vyšlehaná vejce s máslem a mlékem. Pečlivě promíchejte, aby se obě části dokonale propojily. V těstě nesmí zůstat hrudky.
  • Plech vymažte máslem a vysypte moukou (případně můžete plech vyložit pečicím papírem). Těsto nalijte na plech a naskládejte na něj třešně. Pečte v předehřáté troubě na 180 °C cca 25 minut dozlatova.

Zdroj: Kupi, ČT Edu