Jak to vypadá v Česku s dvojí kvalitou potravin? Inspekce zveřejnila výsledky kontrol

Zákaznice nakupuje v supermarketu, drží v ruce sklenici s červenou omáčkou Prostock-studio / Shutterstock.com

Dvojí kvalita potravin je v Česku pořád horkým tématem. Už několik let přitom provádí kontroly Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI), i díky tomu se situace zlepšuje. Jak ukázaly nejaktuálnější kontroly SZPI, výrobci sjednotili receptury, změnili vzhled produktů nebo přizpůsobili varianty pro různé trhy. K porušení zákona došlo pouze jednou.

Přečtěte si také

Snídaně jako z francouzské pekárny jen ze 2 surovin: Nadýchané pletence vás dostanou svou jednoduchostí

Výsledky kontrol

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) už od roku 2020 monitoruje rozdíly ve složení a kvalitě potravin na domácím trhu i napříč evropskými zeměmi, od roku 2022 provádí také úřední kontroly. V rámci rozsáhlých kontrol odhalila inspekce dosud pouze jedno porušení zákona – z celkem 8 případů konkrétních úkonů. Celkově podle SZPI dochází ke zlepšující se tendenci, a to i díky důkladným kontrolám.

Jak kontroly probíhají?

SZPI si nejprve v letech 2021 až 2023 formou rozsáhlých screeningů v různých členských státech EU vytipovala produkty, které by mohly být z hlediska dvojí kvality potravin problematické. Následně se odborníci pustili do kontrol.

„Do dalšího posuzování bylo vzhledem k podezření vybráno cca 150 vzorků potravin známých obchodních i privátních značek z různých kategorií (mléčné výrobky, cukrovinky, nealkoholické nápoje, pochutiny, trvanlivé produkty). Hodnocen byl vzhled obalu, odlišnosti ve složení, odlišnosti v senzorických vlastnostech, případně způsob informování spotřebitele o těchto odlišných vlastnostech,“ uvádí na svých stránkách Státní zemědělská a potravinářská inspekce.

Jasné zlepšení

Během posledních tří let došlo u dvojí kvality potravin k výraznému pokroku. Prodejci využili přechodné období a doporučení SZPI k odstranění nesrovnalostí. Ke zlepšení vedly také odborné diskuze, kterých se účastnily všechny strany.

Velká část výrobců sjednotila receptury v rámci celé EU, řada z nich také změnila vzhled produktů, aby si je zákazníci nemohli zaměnit. Na odlišné trhy v EU jsou aktuálně také uváděny produkty s různými příchutěmi.

I když výsledky monitoringů a kontrol ukázaly, že se na tuzemském trhu výrobky s dvojí kvalitou potravin ve zvýšené míře neobjevují, SZPI bude nadále v kontrolách pokračovat. Nežádoucí trend byl totiž i díky tomu výrazně omezen.

Zdroj: SZPI, Kupi