Pozor na mandle a popcorn v obchodech: Mohou obsahovat nebezpečné látky

Pozor na mandle a popcorn v obchodech: Mohou obsahovat nebezpečné látky Sergey Ryzhov / Shutterstock.com

Inspektoři varovali před závadnými potravinami, které se v poslední době objevily na pultech obchodů. Jedná se o oblíbené pochutiny - mandle z Albertu a popcorn z Penny, které mohou obsahovat nebezpečné látky ohrožující zdraví spotřebitelů. Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) odhalila v kukuřici z Penny určené k výrobě popcornu nadlimitní množství aflatoxinu B1, který je považován za genotoxický a karcinogenní. Řetězec Albert zase stáhl z prodeje mandle původem ze Španělska kvůli nevyhovujícím výsledkům laboratorního vyšetření. Zákazníci by měli zkontrolovat své zásoby a závadné produkty rozhodně nekonzumovat.

Přečtěte si také

Košík.cz přináší revoluci v kancelářském stravování: Hotovka místo meníčka s cashbackem až 8 %

Mandle z Albertu mohou být zdraví nebezpečné

Řetězec Albert nedávno informoval na svých webových stránkách o stažení mandlí původem ze Španělska z prodeje. Důvodem bylo laboratorní vyšetření, které odhalilo možnou závadnost produktu. Jedná se konkrétně o Albert mandle natural MAXI balení 500g se šarží L 24049 od dodavatele IBK TRADE.

Zákazníci, kteří si tento produkt zakoupili, by jej z preventivních důvodů neměli konzumovat. Mají možnost vrátit mandle do 5. června 2024 v kterékoliv prodejně Albert a dostanou zpět peníze. Řetězec se za vzniklou situaci omluvil.

Není to poprvé, co Albert musel stahovat potraviny z prodeje. Nedávno se to týkalo také červené řepy, opět kvůli nevyhovujícím laboratorním testům.

Albert

Popcorn obsahoval karcinogenní látku

Státní zemědělská a potravinářská inspekce varovala spotřebitele před nebezpečným popcornem, který se prodával v řetězci Penny Market. Konkrétně v prodejně v ulici Sjednocení ve Studénce v Moravskoslezském kraji.

Inspektoři zjistili, že kukuřice určená k přípravě této oblíbené pochoutky obsahovala nadlimitní množství aflatoxinu B1. Aflatoxiny jsou genotoxické a karcinogenní látky, které mohou poškodit především játra.

Závadný popcorn se prodával pod označením Solty POPCORN SLANÝ - Kukuřice k přípravě popcornu. Prodával se v balení o hmotnosti 300 gramů, šarže a datum minimální trvanlivosti 10. 5. 2025. Popcorn byl dovezen do ČR z Francie.

Jak se chránit před závadnými potravinami?

I přes přísné kontroly se čas od času závadné potraviny na pulty obchodů dostanou. Spotřebitelé by proto měli být obezřetní a sledovat varování vydávaná prodejci či dozorčími orgány, jako je Státní zemědělská a potravinářská inspekce.

  • Pokud si zákazník zakoupil produkt, u kterého bylo následně zjištěno zdravotní riziko, neměl by jej rozhodně konzumovat. Měl by jej odnést zpět do prodejny a žádat vrácení peněz.
  • Je také dobré sledovat vzhled, vůni a chuť potravin. Pokud jsou patrné známky kažení, plísně či neobvyklé pachuti, raději potravinu vyhoďte. Při nákupu kontrolujte neporušenost obalů a datum minimální trvanlivosti.
  • Uchovávejte potraviny dle doporučených podmínek - některé vyžadují chlazení, jiné suché a tmavé místo. Dodržujte základní hygienická pravidla při manipulaci a zpracování potravin.

Závadné potraviny představují zdravotní riziko, proto je třeba být neustále ve střehu. Sledujte na Kupi varování obchodníků a kontrolních orgánů, pečlivě vybírejte a kontrolujte potraviny při nákupu i konzumaci. Zdraví máme jen jedno, a proto bychom jej neměli riskovat konzumací nebezpečných potravin.

Zdroj: Albert, Penny, SZPI