Sušenky Oreo se opět vyrábí na Ukrajině, závod byl obnoven po ruské agresi

Ruka drží krabičku sušenek Oreo v supermarketu ZikG / Shutterstock.com

Po více než dvou letech od začátku ruské invaze na Ukrajinu se do tamních obchodů vracejí ikonické sušenky Oreo. Společnost Mondelez obnovila výrobu ve svém závodě na východě země, který byl těžce poškozen během bojů. Nyní se továrna v Trostyanetsu vrací k plnému provozu.

Přečtěte si také

Kyselina hyaluronová je super na pleť, ale i na klouby. Pozor ale na formu a množství

Návrat k normálu

Když v únoru 2022 Rusko napadlo Ukrajinu, mnoho továren v zemi bylo poškozeno nebo zcela zničeno. Mezi nimi i závod společnosti Mondelez v Trostyanetsu, který vyráběl mimo jiné populární sušenky Oreo. Nyní, po více než dvou letech, se situace vrací k normálu. Továrna byla opravena a výroba obnovena.

„Pokračujeme v navyšování našich investic na podporu a obnovu Ukrajiny,“ uvedla společnost Mondelez v prohlášení. Závod v Trostyanetsu byl částečně zprovozněn už minulý rok, kdy začal vyrábět čokoládu. Nyní se vrací i k produkci sušenek Oreo a dalších výrobků pro ukrajinský trh i okolní země.

Žádný export do Ruska

Ačkoliv Mondelez stále provozuje tři továrny v Rusku a prodává tam své výrobky navzdory bojkotu a výzvám ze strany zaměstnanců, aktivistů i investorů, sušenky vyrobené na Ukrajině do Ruska nevyváží. Místo toho zásobuje domácí trh a také země jako Gruzie či Kazachstán, které dříve obsluhovala ruská výroba.

Během oprav továrny v Trostyanetsu musela firma Oreo sušenky na Ukrajinu dovážet. Znovuotevření závodu tak představuje důležitý krok k soběstačnosti a normalizaci života v zemi zmítané konfliktem. Místní obyvatelé i zákazníci z okolních států se mohou opět těšit z čerstvých dodávek svých oblíbených sušenek.

Ruka drží balíček sušenek Oreo na žlutém pozadí Seamm / Shutterstock.com

Potraviny mimo sankce

Mondelez není jedinou potravinářskou firmou, která pokračuje v aktivitách na ruském trhu. Podle agentury Reuters například největší potravinářský koncern světa Nestlé tam také nadále prodává své produkty. Potraviny totiž nespadají pod mezinárodní sankce uvalené na Rusko kvůli jeho agresi vůči Ukrajině.

I přesto se téměř třetina akcionářů Mondelezu nedávno vyslovila pro nezávislou studii rizik plynoucích z pokračujícího podnikání v Rusku. Norges Bank, jedenáctý největší akcionář firmy, tento návrh podpořil s tím, že pokud společnost nesplňuje potřeby finančních investorů, fond zváží podporu dobře podloženého návrhu akcionářů.

Sušenky Oreo patří k vlajkovým lodím portfolia Mondelezu. Loni dosáhly tržby z jejich prodeje zhruba 4 miliardy dolarů. Obnovení výroby na Ukrajině tak představuje pozitivní signál nejen pro firmu samotnou, ale i pro celou zemi. Je nadějí, že se život navzdory přetrvávajícímu konfliktu pomalu vrací do zajetých kolejí.

Zdroj: Reuters, Mondelez, Kupi