Na cukety není nikdy pozdě: Zasaďte je i v červnu a užijte si bohatou sklizeň

Ruce v rukavicích drží 4 velké cukety Uryupina Nadezhda / Shutterstock.com

Myslíte si, že jste propásli ideální čas na vysazení cuket? Žádné obavy! I když je již červen, stále máte šanci zasadit si tyto oblíbené letní plodiny a těšit se z bohaté úrody. Cukety jsou nenáročné na pěstování a rychle rostou, takže i při pozdějším výsevu můžete očekávat skvělé výsledky. V tomto článku se dozvíte, jak správně vysadit cukety v červnu, jak o ně pečovat a jaké odrůdy jsou pro pozdější výsadbu nejvhodnější. Připravte si tedy rukavice, motyčku a pusťte se do práce! Vaše úsilí bude odměněno šťavnatými a chutnými cuketami, které obohatí váš jídelníček po zbytek léta.

Přečtěte si také

Na večeři i svačinku do práce: Domácí kuřecí sendvič s rajčaty a dresinkem strčí ten z lahůdek do kapsy

Jaké je nejlepší místo pro cukety?

Cukety milují slunce, proto je důležité vybrat pro ně na vaší zahradě prosluněné místo. Ideální je také lehká, propustná půda s dostatkem živin. Před výsadbou půdu důkladně zryjte a odstraňte případné plevely a kameny. Pro lepší výsledky můžete do půdy zapracovat kvalitní kompost nebo dobře vyzrálý hnůj, který cuketám poskytne potřebnou výživu.

Pokud máte těžší půdu, je vhodné ji zlehčit přidáním písku nebo perlitu. Cukety také ocení, když pro ně vytvoříte menší kopečky, na které budete sazenice vysazovat. Kopečky zajistí lepší odvodnění a rychlejší prohřátí půdy, což podpoří růst rostlin.

Spousta cuket v košíku CRISTIAN IONUT ZAHARIA / Shutterstock.com

Vybírejte zdravé a silné rostlinky

Při nákupu sazenic cuket v zahradnictví vybírejte zdravé a silné rostliny bez známek poškození. Před výsadbou sazenice důkladně zalijte, aby byly dobře hydratované. Vykopejte jamky o něco větší, než je kořenový bal sazenic, a umístěte je do připravených kopečků.

Cukety potřebují dostatek prostoru pro růst, proto je vysazujte ve vzdálenosti alespoň 80–100 cm od sebe. Pokud plánujete pěstovat více řad cuket, dodržujte rozestup mezi řadami minimálně 120 cm. Po výsadbě sazenice opět důkladně zalijte a přidejte vrstvu mulče, například ze slámy nebo posekané trávy, která pomůže udržet vlhkost a omezí růst plevelů.

Jak o cukety nejlépe pečovat?

Cukety potřebují pro zdravý růst a tvorbu plodů dostatek vody. Zejména v období intenzivního růstu a plodnosti je důležité rostliny pravidelně zalévat, ideálně přímo ke kořenům. Snažte se vyhnout smáčení listů, abyste předešli vzniku houbových chorob.

Kromě zálivky je důležité cukety také přihnojovat. Použijte kvalitní organické hnojivo bohaté na dusík, fosfor a draslík, které podpoří růst a tvorbu plodů. Hnojivo aplikujte každé 2–3 týdny podle návodu na obalu.

Nezapomeňte také na pravidelnou kontrolu rostlin a odstraňování případných poškozených nebo napadených listů. Včasným odstraněním zabráníte šíření chorob a škůdců na zdravé části rostlin.

Těstoviny s cuketou, žampiony a hráškem
Čas přípravy: 20 min Obtížnost: Snadný

Těstoviny s cuketou, žampiony a hráškem

Tyto výborné těstoviny s cuketou, žampiony a hráškem budete mít hotové do půl hodiny a navíc vše připravíte pouze v jednom hrnci. Příprava je velmi rychlá a jednoduchá.

Těstoviny s cuketou, žampiony a hráškem
Těstovinová frittata s cuketou
Čas přípravy: 45 min Obtížnost: Snadný

Těstovinová frittata s cuketou

Těstovinová frittata s cuketou je jídlo podobné vaječné omeletě se špagetami na italský způsob. Správně připravená italská frittata by měla být křupavá na okrajích a vláčná uvnitř. Připravenou ji budete mít během chvilky a podávat ji můžete ještě horkou, případně při pokojové teplotě.

Těstovinová frittata s cuketou

Sklízejte cukety pravidelně a užijte si jejich lahodnou chuť

Cukety rostou velmi rychle a při pravidelné sklizni budou plodit po celé léto až do prvních mrazů. Plody sklízejte, když dosáhnou délky 15–20 cm, což je ideální velikost pro většinu kulinářských použití. Mladé cukety mají jemnější chuť a menší semena.

Při sklizni používejte ostrý nůž nebo nůžky a plody odřezávejte i s kouskem stopky. Pravidelná sklizeň stimuluje rostliny k tvorbě dalších plodů, proto se nebojte sklízet často. Pokud necháte plody na rostlinách příliš dlouho, mohou ztvrdnout a ztratit svou lahodnou chuť.

Sklizené cukety skladujte v chladničce, kde vydrží čerstvé po dobu 5–7 dní. Pokud jste se dočkali opravdu bohaté úrody, můžete cukety také zamrazit nebo zpracovat na chutné pokrmy, jako jsou cuketové řezy, polévky nebo marmelády.

Cuketa s květem Brookgardener / Shutterstock.com

Vyberte si odrůdy cuket, které jsou vhodné pro červnovou výsadbu

Při výběru sazenic cuket pro pozdější výsadbu se zaměřte na odrůdy, které mají kratší vegetační dobu a jsou odolnější vůči chladu. Mezi osvědčené odrůdy patří například:

  • Black Beauty – klasická tmavě zelená cuketa s vysokými výnosy a výbornou chutí
  • Zucchini Gold – žlutomasá cuketa s jemnou chutí a rychlou sklizní
  • Zucchini Noodle – cuketa vhodná pro přípravu zdravých cuketových špaget
  • Zucchini Goldy – žlutá cuketa s kompaktním růstem a vysokou odolností vůči chorobám
Cuketovo-jablečný perník
Čas přípravy: 40 min Obtížnost: Snadný

Cuketovo-jablečný perník

Tento cuketovo-jablečný moučník si jistě zamiluje celá vaše rodina. Příprava je rychlá, velmi jednoduchá a výsledek opravdu stojí za to. Pojďte ho s námi vyzkoušet a uvidíte sami, že se po něm jen zapráší.

Cuketovo-jablečný perník
Plněné cukety s rajčaty
Čas přípravy: 40 min Obtížnost: Snadný

Plněné cukety s rajčaty

Plněné cukety s rajčaty budete mít hotové jedna dvě a zaručeně si na nich velmi pochutnáte. Skvěle vám poslouží jako rychlý oběd nebo večeře. Navíc si tento bezmasý pokrm mohou s klidem dopřát i vegetariáni.

Plněné cukety s rajčaty
Cuketový chlebíček
Čas přípravy: 1 hod 10 min Obtížnost: Snadný

Cuketový chlebíček

Cuketový chlebíček je svěží, chutný a skvěle poslouží jako svačinka i jako malá dobrota ke kávě. Navíc jde o další způsob, jak pracovat tuto oblíbenou letní zeleninu. Příprava chlebíčku je velmi jednoduchá, tak jej vyzkoušejte.

Cuketový chlebíček

Tyto odrůdy jsou známé svou přizpůsobivostí a schopností plodit i při pozdějším výsevu. S trochou péče a pozornosti se můžete těšit na bohatou sklizeň chutných cuket i při červnové výsadbě.

Pěstování cuket je skvělým způsobem, jak si užít čerstvou a zdravou zeleninu přímo ze své zahrady. I když jste nestihli výsadbu v tradičním období, nebojte se pustit do pěstování cuket i v červnu. S výběrem vhodného místa, správnou přípravou půdy a péčí o rostliny se můžete těšit na bohatou úrodu lahodných plodů.

Nebojte se experimentovat s různými odrůdami a najděte tu, která nejlépe vyhovuje vašim chutím a potřebám. Cukety jsou všestrannou zeleninou, kterou můžete použít v nepřeberném množství pokrmů od lehkých letních salátů až po vydatné zapékané pokrmy.

Zdroj: Kupi