Na co všechno se dá použít vysokotlaký čistič? Hravě vyčistí bazén i kolo

Muž čistí dlažbu vysokotlakým čističem Virrage Images / Shutterstock.com

Vysokotlaký čistič (někdy také vapka) dokáže vyčistit spoustu věcí ve vašem domě, ale klidně i samotný dům. Mnoho využití má i na zahradě. Díky kombinaci vody a vysokého tlaku vyčistíte i věci, u kterých by vás to třeba ani nenapadlo.

Přečtěte si také

Jak se dobře vyspat i v parném létě, když nás budí horko nebo světlo brzy ráno?

Vysokotlaký čistič využívá vodu pod vysokým tlakem, díky němuž vyčistíte i velmi odolné nečistoty. Vapky jsou založené na jednoduchém principu: Čerpadlo čističe tlačí tok vody do úzké trysky, která pak vytváří silný proud.

Na co lze použít vysokotlaký čistič?

Vysokotlaké čističe se běžně používají například v automyčce, můžeme jej mít ale i doma a využívat ho k čištění nejrůznějších povrchů. S vhodnými nástavci vyčistíme klidně i okapy a dlažbu.

Zahradní nábytek a nářadí

Vytáhli jste zahradní nábytek, který byl celou zimu schovaný ve sklepě, ale do jeho čištění se vám příliš nechce? Nastává chvíle na využití vysokotlakého čističe, který nečistoty spláchne během chviličky. Hodit se vám bude i při zahradničení, rychle s ním omyjete motyky, rýče a další nářadí, a dokonce s ním umyjete i plot.

Dlažba, chodníky a schody

Chodník okolo domu je třeba občas vyčistit a nespoléhat na to, že za vás práci udělá prudký déšť. Vysokotlakým čističem odstraníte nejen nečistoty, ale i drobný plevel. Využít ho můžete také na schody a dlažby, vyčistí i zanesené okapy.

Čištění dřevěné terasy vapkou, půlka prken je světlejší, nevyčištěná polovina je tmavší bubutu / Shutterstock.com

Bazén

Pokud budete napouštět bazén, je nutné ho ještě předtím vyčistit. Kdybyste to měli dělat kartáčem, nejspíš byste u toho strávili celý víkend. Vysokotlaký čistič pomůže rychle uvolnit i silné znečištění. Vystačíte si navíc bez chemických přípravků.

Kolo

Vysokotlaký čistič je jako stvořený pro mytí kola, čtyřkolky nebo třeba motorky. Samozřejmostí je pak také mytí auta. Ušetříte spoustu peněz za myčku, a navíc je budete mít neustále v předváděcím stavu.

Gril

Gril je jedna z věcí, která se při používání velmi rychle zašpiní, ale s mytím už je to horší. Proudem vody pod tlakem gril snadno vyčistíte, a jelikož k tomu nepotřebujete žádné čisticí prostředky, tak to při příštím grilování nijak neovlivní chuť vašeho jídla.

S jakými druhy nečistot si vysokotlaký čistič poradí?

Vysokotlaký čistič díky správně nastavenému tlaku vyčistí každý povrch. Poradí si nejen se samotnými nečistotami, ale i s mastnotou, zbytky barvy, a dokonce i s plevelem v chodníku, který sice lze vytrhat ručně, ale vysokotlakým čističem si významně ulehčíte práci.

  • Mastnota a olej
  • Odstranění barvy
  • Plevel, mech a řasy
  • Odolná špína a prach
Muž vapkou čistí dům zvenku ANNVIPS / Shutterstock.com

Jak vybrat vysokotlaký čistič?

Při výběru vysokotlakého čističe byste měli myslet zejména na jeho výkon. Tlak by se měl pohybovat okolo 110 až 160 barů, důležitý je i průtok vody, který zajišťuje rychlost mytí. Příkon čističe pro domácí použití postačí v rozmezí 1,5–2 kW.

Vysokotlaký čistič můžete vybírat i podle různého příslušenství, které je buď v balení, nebo ho lze případně dokoupit. Správný výběr vám dokáže při úklidu značně ulehčit práci. Mezi nejčastěji používané nástavce patří:

  • Vějířové trysky – využijete je pro čištění velkých ploch, jako je dlažba či auto.
  • Rotační trysky – jsou ideální pro intenzivní čištění silných nečistot, jako je například špína na fasádě domu nebo plevel zarostlý v chodníku.
  • Bodové trysky – používají se na těžce dostupná místa, jako jsou spáry.

Přípravky pro vysokotlaké čističe

Ačkoliv si vysokotlaký čistič poradí s mnoha nečistotami i bez použití čisticích přípravků, pro odolné nečistoty si můžete pořídit speciální čisticí prostředky, které vám pomohou dostat z povrchů i ty nejodolnější nečistoty. Existují univerzální čističe, které můžete použít na všechny povrchy, ale také specializované, jež mohou být určené na auto, fasády, dlažby a dokonce i na dezinfekci a odmašťování povrchů.

V neposlední řadě vás mohou zajímat také samotné funkce, jež nabízí například různé úhly postřiku, u některých přístrojů si můžete dokonce sami nastavit i teplotu či tlak. Vysokotlaký čistič umí na nečistoty působit různými způsoby podle druhu znečištění. Nejběžnější je mechanické odstranění, kdy nečistoty odstraňuje silný proud vody. Malé škvíry, rohy a spáry vyčistíte pomocí difúze a mastné nečistoty rozpouští program emulze.

Zdroj: Kupi, Hotsy