Máme pro vás skvělý tip na zdravou snídani. Pokud už vám přestalo chutnat müsli, udělejte si doma jeho vylepšenou verzi – křupavou zapečenou granolu. Můžete do ní dát cokoliv, oříšky, ovoce nebo různá semínka. Granolu si doma zvládne připravit úplně každý. Doporučujeme ji jíst s jogurtem a klidně i s čerstvým ovocem. Tak pojďme na to!
Hlavní rozdíl spočívá ve zpracování. Klasické müsli není pečené nebo pražené, je to směs ovesných vloček s ovocem nebo oříšky. Granola je taktéž směs ovesných vloček a ovoce. Ovšem na rozdíl od müsli je granola pečená – vločky se tepelně upravují většinou s medem nebo s tukem. Granola je tak křupavá a má zlatavou barvu.
Vděčíme za ni americkému „zdravotnímu reformátorovi“, doktoru Jamesi Calebovi Jacksonovi. Provozoval sanatorium, ve kterém léčil své pacienty minerálními vodami. Jackson věřil, že veškeré nemoci mají svůj původ v žaludku. V roce 1863 začal experimentovat s cereáliemi, aby umocnil léčebné účinky minerálních pramenů. Jednou upekl z grahamové mouky koláče, ty pak po upečení rozdrobil a znovu upekl. Jackson svou novinku pojmenoval jako granula a poživatelná byla pouze po namočení v mléce.
Zapečená ovesná kaše s jahodami bude skvělou snídaní pro dokonalý start dne. Jestliže si svá rána bez pořádné kaše nedovedete představit, ale zároveň nechcete, aby vás snídaně nudila, vyzkoušejte si kaši zapéct podle našeho receptu.
Milujete lívance a chcete si připravit jejich zdravější variantu? Ochutnejte naše banánovo-ovesné lívance. Je to rychlovka – vše jen rozmixujete v mixéru a můžete smažit. A chutnají naprosto skvěle. Doporučujeme je zakápnout javorovým sirupem a doplnit třeba čerstvým ovocem, které máte zrovna po ruce.
Zanedlouho po Jacksonovi začal s cereáliemi experimentovat také doktor John Kellog, který taktéž provozoval sanatorium. Kellog v 80. letech 18. století vytvořil cereální směs z ovesných vloček, pšeničné a kukuřičné mouky. Nazval ji jako granola a začal s jejím prodejem.
V 60. letech 20. století se začalo do granoly přidávat sušené ovoce a oříšky. Granola dostala nálepku zdravého jídla a byla velmi oblíbené u hippies – nechyběla ani na legendárním Woodstocku v roce 1969.
Zdroj: Kupi, New York Times Magazine