Vynikající! Připravte si šťavnatého králíka na smetaně podle Zdeňka Pohlreicha

2 králičí běhy na talíři, přelité krémovou omáčkou AS Foodstudio / Shutterstock.com

Králičí maso dnes do jídelníčku příliš často nezařazujeme. Přitom patří k nejdietnějším masům. Proto se snadno vysuší a je na to potřeba při přípravě myslet. Vybrali jsme tak recept, kde riziko vysušení výrazně eliminujeme. Připravíme si králíka na smetaně! Pojďte si ho udělat s námi podle receptu Zdeňka Pohlreicha.

Přečtěte si také

Dokonalé butter chicken jako z indické restaurace? Udělejte ho podle Gordona Ramsayho

Nebojte se králíka!

Králičí maso dnes moc často nejíme. A přitom je to zdravé a dietní maso – obsahuje málo tuku, je snadno stravitelné, má nízkou kalorickou hodnotu a je nutričně bohaté. Najdete v něm také hodně vitamínů a minerálů. Z vitamínů je v něm zastoupen hlavně vitamín B12, z minerálů pak hořčík a zinek.

Jak nejlépe králíka připravit?

Jelikož má králík libové maso, snadno se během teplené úpravy vysuší. Z tohoto důvodu naše babičky v milosti králíka často špikovaly. Ovšem není to nutné, stačí vědět, jak na to.

Nejideálnějším způsobem, jak připravit králičí maso, je pomalé vaření. Tímto způsobem si zachová svou chuť i šťavnatost. Doporučujeme tak králíka buď pomalu péct při nízké teplotě nebo jej dusit, případně konfitovat.

Pečený králík
Čas přípravy: 2 hod Obtížnost: Snadný

Pečený králík

Pečený králík patří k tradičním pochoutkám české kuchyně a je možné jej připravit na mnoho způsobů. Králičí maso se řadí mezi nejcennější bílá masa, obsahuje jen velmi málo cholesterolu a mnoho bílkovin. Objevte jeho přednosti a připravte si jej s námi pečeného, je to snadné.

Pečený králík
Králík na česneku
Čas přípravy: 1 hod 45 min Obtížnost: Střední

Králík na česneku

Pečený králík na česneku s bůčkem a cibulí patří mezi oblíbené lahůdky české kuchyně. Bůček pustí tuk a králičí maso tím pádem nebude vůbec vysušené. Králík na česneku přelitý vypečenou šťávou, podávaný s bramborovou kaší nebo noky a dušeným špenátem bude vynikající víkendový oběd, na kterém si jistě pochutnáte.

Králík na česneku

Recept na králíka na smetaně

Ingredience na 4 porce:

  • 2 králičí přední běhy
  • 2 lžíce rostlinného oleje
  • 2 mrkve, nakrájené na kolečka
  • 1/2 celeru, nakrájeného na kostičky
  • 1 petržel, nakrájená nadrobno
  • 1 cibule, nakrájená nadrobno
  • 4 lžíce krupicového cukru
  • 3 lžíce plnotučné hořčice
  • 4 bobkové listy
  • 8 kuliček nového koření
  • 8 kuliček černého pepře
  • 5 kuliček jalovce
  • 1 l masového vývaru
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • 1 lžíce másla
  • citronová šťáva podle chuti
  • sůl a čerstvě namletý pepř

Postup:

  1. V hrnci rozehřejte olej a opečte na něm dozlatova králičí maso. Jakmile je opečené ze všech stran, vyndejte ho a do hrnce nasypte nakrájenou zeleninu a cibuli. Restujte, dokud zelenina neztmavne. Osolte, opepřete, oslaďte a vmíchejte hořčici. Promíchejte.
  2. Vraťte do hrnce zpět králičí maso a přidejte všechno koření. Zalijte vývarem a vařte na středním plamenu asi 40 minut doměkka.
  3. Po 40 minutách králíka a koření z hrnce vyjměte. Základ v hrnci rozmixujte a propasírujte. Omáčku zjemněte smetanou, máslem a dochuťte citronovou šťávou, solí a cukrem a promíchejte. Podávejte s těstovinami nebo s houskovým knedlíkem.

Zdroj: kuchařka Moje domácí kuchyně, Great british chefs, Web MD