Možná vám tečou za domem. Víte, kde pramení známé české minerálky a čím jsou specifické?

Nalévání minerální vody z plastové lahve do sklenice. Naknakhone Malaymeuang / Shutterstock.com

Některé napovídají svým jménem, jiné jsou tak slavné, že jejich původ znají i ve světě. Existuje ale i řada těch, které vídáme v regálech obchodů (nebo je dokonce pijeme), ovšem netušíme, kde pramení. Historie minerálních vod je v Česku společně s lázeňskou kulturou velmi bohatá a prameny se nachází ve všech koutech republiky. Schválně, kolik jich znáte vy?

Přečtěte si také

Zatočte se špinavými žaluziemi! Známe nejjednodušší způsob, jak na to rychle a bez nervů

Mattoni

Mattoni je jednou z našich nejstarších a nejznámějších značek minerální vody. Pramen byl objeven v obci Kyselka v roce 1864 Heinrichem Mattonim, který pocházel z italské rodiny usazené v Karlových Varech. Voda byla velmi rychle uznána léčivou, brzy na to vyrostly v Kyselce lázně a minerálka se začala stáčet a distribuovat.

Mattoni je dodnes považována za kvalitní vodu nejen v Česku, ale i v zahraničí. Logo s orlem je inspirováno rodinným erbem Mattoniů, letopočet 1873 odkazuje na rok zrodu tohoto orla. Voda z Kyselky je bohatá na minerály, zejména na vápník a hořčík, což jí dodává unikátní chuť a zdraví prospěšné vlastnosti.

Korunní

I další známá voda pochází z Karlovarska. Ve stejnojmenné vsi Korunní poblíž obce Stráž nad Ohří vyvěrá slabě mineralizovaný pramen. Objeven byl v roce 1876 (tehdy se malá ves jmenovala německy Krondorf) nedaleko pily u starého mlýna. Díky své výjimečné chuti, kterou utváří příroda Doupovských hor, byla o rok později Korunní kyselka vyhlášena za léčivý pramen. Voda je dodnes často využívána v lázeňských procedurách, stejně jako je oblíbenou stolní vodou.

Muž si nabírá minerální vodu z lázeňského kohoutku. Molenira / Shutterstock.com

Magnesia

Magnesia pochází z oblasti Slavkovského lesa nedaleko Karlových Varů. Pramen byl objeven v roce 1983 a je unikátní svým vysokým obsahem hořčíku. Podle něho dostala voda také svůj komerční název.

Je oblíbená pro příznivé účinky na zdraví, nervovou soustavu i správnou funkci svalů. Její popíjení se tak doporučuje při vyšší fyzické i psychické aktivitě jako zdroj pro doplnění hořčíku, případně jako prevence proti svalovým křečím.

Dobrá voda

Za pramenem Dobré Vody se naopak přesuneme do Jižních Čech. Byl objeven v hloubce 260 metrů v Byňově u Nových Hradů v roce 1980 při hledání nových zdrojů pitné vody. Jako značka se Dobrá voda začala stáčet o dvanáct let později v roce 1992.

Tato čistá a osvěžující minerálka z hlubinného jezera Novohradských hor nemá příliš výrazný minerální chuťový profil, je proto oblíbená jako příjemná stolní voda pro každodenní popíjení.

Ondrášovka

Vyvěrá u vesnice Odrášov poblíž Moravského Berouna v okrese Olomouc. V Ondrášově se dnes nachází také plnírna, do které voda přitéká z hloubky 100 metrů pod zemí pomocí několika vrtů, které se nachází jižně od vesnice Sedm Dvorů.

Ondrášovka se řadí mezi středně mineralizované. Její původ na Olomoucku souvisí s čtvrtohorní vulkanickou aktivitou v oblasti Nízkého Jeseníku. Specifikem této minerálky je vysoký obsah vápníku (při nízkých hodnotách sodíku), proto je její popíjení doporučováno také dospívajícím, těhotným a kojícím ženám, nebo jako prevence osteoporózy.

Vousatý muž pije minerální vodu z plastové lahvičky. All kind of people / Shutterstock.com

Hanácká kyselka

I další známá minerálka pochází z Olomouckého kraje. Pramen Hanácké kyselky najdeme v obci Horní Moštěnice. Byl nečekaně objeven v roce 1862 při hledání zdrojů kamenného uhlí. Namísto toho se našla zvlášť kvalitní hlubinná minerální voda s vyšším obsahem obsahem oxidu uhličitého a minerálních látek, zejména vápníku a hořčíku. Díky svému složení je Hanácká kyselka nejen osvěžující stolní vodou, ale také vhodným zdrojem cenných látek pro podporu trávení a celkového zdraví.

Poděbradka

Pramen Poděbradky se nachází ve městě Poděbrady ve Středočeském kraji. Byl objeven v roce 1905 během vrtání studny na místním zámku. Podobně jako u Hanácké kyselky k tomu došlo vlastně náhodou – vodu se při kopání studny najít nepodařilo, vrtání však pokračovalo dál pro získání geologických poznatků ohledně přítomnosti uhlí. Až v hloubce kolem 100 metrů byl pramen nečekaně přeci jen objeven. Voda byla rychle uznána pro své léčivé vlastnosti a začala být stáčena do lahví.

Poděbradka je charakteristická vyšším obsahem oxidu uhličitého a minerálních látek, což jí dodává výraznou chuť a osvěžující účinky. Je skvělá jak při běžném pitném režimu, tak pro terapeutické účely, například při léčbě trávicích problémů nebo srdečních chorob.

Vincentka

Vincentka pochází z lázeňského města Luhačovice nacházejícího se v okrese Zlín. Pramen byl objeven již v 17. století a pojmenován po hraběti Vincenci z Lichtenštejna, který vlastnil Luhačovické panství a významně přispěl k rozvoji lázeňství v této oblasti.

Vincentka je unikátní svou vysokou mineralizací, především obsahem sodíku, chloridů, hydrogenuhličitanů, jodu a dalších stopových prvků, má rovněž charakteristickou slano-hořkou chuť. Proto je populární především k terapeutickým účelům. Doporučuje se při nachlazení (pro popíjení i inhalaci), při léčbě respiračních onemocnění, zažívacích problémů a jako doplněk při detoxikaci organismu.

Zdroje: Dobrá voda, Hanácká kyselka,Korunní, Mattoni, Magnesia, Ondrášovka, Poděbradka, Vincentka, Pijte zdravou vodu