Do jakého luxusního zboží je nejlepší investovat? Průvodce investicemi do luxusních komodit

Muž se dívá na zlaté hodinky Dtitstudio / Shutterstock.com

Investice do luxusního zboží se v posledních letech staly velmi populárním způsobem, jak zhodnotit své finance. Ať už se jedná o vzácné whisky, limitované edice hodinek nebo umělecká díla, tyto komodity lákají investory nejen svou krásou a exkluzivitou, ale také potenciálem výrazného zhodnocení v čase. Pojďme se podívat na některé z nejzajímavějších možností, kam lze v současnosti investovat.

Přečtěte si také

Zpracujte kuličky černého bezu! Bude z nich výborná marmeláda, slaďoučké víno i likér

Whisky, tekuté zlato pro investory

Vzácné whisky se v posledním desetiletí ukázaly jako jedna z nejvýnosnějších investic do luxusního zboží. Podle Knight Frank Luxury Investment Indexu vzrostla hodnota vzácných whisky mezi lety 2013 a 2023 o neuvěřitelných 280 %. To je výrazně více než tradiční investice jako akcie.

Rekordmanem je láhev The Macallan Valerio Adami 60 Year Old, které bylo vyrobeno pouhých 40 kusů. V listopadu 2023 se jedna z nich prodala v aukci Sotheby's za 2,7 milionu dolarů. Whisky těží z omezené nabídky starých a vzácných lahví a také z rostoucí poptávky movitých sběratelů především z Asie.

Lahev whisky a dvě sklenice Evgeny Karandaev / Shutterstock.com

Luxusní hodinky neztrácejí lesk

Další velmi atraktivní komoditou pro investory jsou luxusní hodinky. Jejich hodnota za posledních 10 let stoupla o 138 %. Nejžádanější jsou limitované edice značek jako Rolex, Patek Philippe, Audemars Piguet nebo Omega. Například model Rolex Daytona „Paul Newman“ z roku 1968 se v roce 2017 prodal za rekordních 17,8 milionu dolarů.

Trh s luxusními hodinkami těží z jejich precizního řemeslného zpracování, ikonického designu a v neposlední řadě z marketingu značek, které kolem nich budují příběh exkluzivity a prestiže. Poptávku pohání také rostoucí zájem mladší generace, která vnímá hodinky nejen jako módní doplněk, ale i investici.

Umění, vášeň i investice

Investice do umění je tradiční volbou movitých jedinců, kteří chtějí spojit svou lásku k umění se zhodnocením majetku. Za posledních 10 let vzrostla hodnota uměleckých děl v průměru o 105 %. Rekordmanem je obraz Salvator Mundi od Leonarda da Vinciho, který se v roce 2017 prodal za 450 milionů dolarů.

Kromě starých mistrů roste zájem i o současné umělce. Díla Jeana-Michela Basquiata nebo Jeffa Koonse se pravidelně prodávají za desítky milionů dolarů. Investice do umění však vyžaduje hlubokou znalost trhu, uměleckých směrů i jednotlivých autorů. Výhodou je, že umělecká díla nepodléhají inflaci a představují hmotnou, hmatatelnou hodnotu.

Ruka maluje štětcem obraz wavebreakmedia / Shutterstock.com

Automobily pro radost i zisk

Sběratelské automobily, zejména veteráni, jsou další oblíbenou volbou pro investory, kteří hledají alternativu k tradičním aktivům. Jejich hodnota za poslední dekádu vzrostla o 82 %. Nejdražším veteránem všech dob je Mercedes-Benz 300 SLR Uhlenhaut Coupé z roku 1955, který se loni v květnu prodal za 143 milionů dolarů.

Kromě historických vozů roste zájem i o moderní supersporty od Ferrari, Lamborghini, McLarenu nebo Porsche. Limitované edice těchto značek pravidelně lámou aukční rekordy. Investice do automobilů však vyžaduje nejen kapitál, ale i prostory a péči o vozy. Na druhou stranu majitelům přináší potěšení z jízdy a účasti na srazech a přehlídkách.

Investice do luxusu přinášejí potěšení i zhodnocení

Investice do luxusního zboží mohou být zajímavou alternativou nebo doplňkem tradičního investičního portfolia. Přinášejí možnost atraktivního zhodnocení, ale také potěšení z vlastnictví krásných a jedinečných předmětů. Při výběru je však třeba zvážit likviditu, náklady na údržbu a pojištění a také zdanění výnosů.

Jako u každé investice platí, že je třeba nesázet vše na jednu kartu. Kombinace různých tříd aktiv od akcií a dluhopisů přes nemovitosti až po alternativní investice včetně luxusního zboží umožňuje rozložit riziko a využít potenciál různých trhů. S rozumným přístupem a odborným poradenstvím mohou být investice do luxusu zajímavým způsobem, jak ochránit a zhodnotit majetek.

Zdroje: Knight Frank, ČTK, HN