Přemýšlíte nad moučníkem ze sezónního ovoce? My dostali chuť na neodolatelnou kombinaci sladko-kyselé chuti a tak si dnes připravíme osvěžující višňový koláč. Příprava není nijak složitá, ale trochu času vám zabere – budete muset odpeckovat višně. Tak nebudeme zahálet a jdeme na to!
Podle odborníků pochází višně pravděpodobně z východní Evropy a jihozápadní Asie. Višně vznikly přirozeným křížením mezi třešní ptačí a višní křovitou. Jedny z prvních stromů se objevily v oblasti mezi Černým a Kaspickým mořem. Višně byly oblíbené už ve starověkém Řecku a Římě a během raného středověku se začalo s jejich pěstováním také na dalších místech Evropy.
Višně jsou bohaté na vitamíny a minerály. Z vitamínů je ve višních nejvíce zastoupený vitamín A a C, z minerálů je to pak železo a draslík. Obsahují také zdraví prospěšné flavonoidy, které působí jako antioxidanty.
Jak je využít v kuchyni? Můžete z nich udělat marmeládu, kompoty nebo z nich připravit nejrůznější dezerty – my si pro tentokrát vybrali višňový koláč.
Recept na třešňový likér je rychlý a skládá se pouze ze tří ingrediencí. Likér báječně chutná třeba k třešňovému koláči jako aperitiv. Láhev třešňového likéru můžete také použít jako dárek.
Třešňový koláč s tvarohem posypaný drobenkou vykouzlíte během chvilky. Spojení šťavnatého ovoce, tvarohu a chutné drobenky si vychutnáte nejlépe jako odpolední moučník ke kávě nebo čaji a garantujeme vám, že nezbyde ani kousek.
Těsto
Náplň
Drobenka
Zdroj: Kupi, NZIP