Připravte si fantastický višňový koláč: Je jednoduchý a jeho chuť si zamilujete

Rozkrojený višňový koláč na hnědém talíři Pixel-Shot / Shutterstock.com

Přemýšlíte nad moučníkem ze sezónního ovoce? My dostali chuť na neodolatelnou kombinaci sladko-kyselé chuti a tak si dnes připravíme osvěžující višňový koláč. Příprava není nijak složitá, ale trochu času vám zabere – budete muset odpeckovat višně. Tak nebudeme zahálet a jdeme na to!

Přečtěte si také

Zrychlete sušení prádla v zimě pomocí triku s ručníkem a pračkou, o kterém málokdo ví

Jak se k nám dostaly višně?

Podle odborníků pochází višně pravděpodobně z východní Evropy a jihozápadní Asie. Višně vznikly přirozeným křížením mezi třešní ptačí a višní křovitou. Jedny z prvních stromů se objevily v oblasti mezi Černým a Kaspickým mořem. Višně byly oblíbené už ve starověkém Řecku a Římě a během raného středověku se začalo s jejich pěstováním také na dalších místech Evropy.

Proč zařadit višně do sezónního jídelníčku?

Višně jsou bohaté na vitamíny a minerály. Z vitamínů je ve višních nejvíce zastoupený vitamín A a C, z minerálů je to pak železo a draslík. Obsahují také zdraví prospěšné flavonoidy, které působí jako antioxidanty.

Jak je využít v kuchyni? Můžete z nich udělat marmeládu, kompoty nebo z nich připravit nejrůznější dezerty – my si pro tentokrát vybrali višňový koláč.

Třešňový likér
Čas přípravy: 30 min Obtížnost: Střední

Třešňový likér

Recept na třešňový likér je rychlý a skládá se pouze ze tří ingrediencí. Likér báječně chutná třeba k třešňovému koláči jako aperitiv. Láhev třešňového likéru můžete také použít jako dárek.

Třešňový likér
Třešňový koláč s tvarohem
Čas přípravy: 1 hod Obtížnost: Snadný

Třešňový koláč s tvarohem

Třešňový koláč s tvarohem posypaný drobenkou vykouzlíte během chvilky. Spojení šťavnatého ovoce, tvarohu a chutné drobenky si vychutnáte nejlépe jako odpolední moučník ke kávě nebo čaji a garantujeme vám, že nezbyde ani kousek.

Třešňový koláč s tvarohem

Recept na višňový koláč

Ingredience na 12 porcí:

Těsto

  • 150 g polohrubé mouky
  • 75 g moučkového cukru
  • špetka soli
  • špetka kypřicího prášku do pečiva
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 1 vejce
  • 100 g změklého másla

Náplň

  • 1 kg čerstvých vypeckovaných višní
  • 90 g cukru
  • 200 ml vody
  • 20 g solamylu

Drobenka

  • 100 g polohrubé mouky
  • 40 g cukru
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 50 g změklého másla

Postup:

  • Připravte si těsto. V míse smíchejte mouku s kypřicím práškem, cukrem, vanilkovým cukrem a solí. Přidejte máslo a vejce. Vypracujte hladké, nelepivé těsto.
  • Připravte si koláčovou formu o průměru 28 cm. Vymažte ji máslem a vysypejte moukou. Těsto rozválejte o něco více, než je velikost formy. Rozválené těsto vložte do formy tak, aby pokrývalo dno i boky formy. Těsto na dně formy několikrát propíchněte vidličkou.
  • Do hrnce dejte višně a smíchejte je s cukrem, nechte chvíli odstát, dokud višně nepustí šťávu. Šťávu z višní slijte a nalijte ji do vody. Poté do vody vmíchejte Solamyl. Višně s cukrem povařte, přilejte k nim vodu se Solamylem a krátce povařte, dokud směs nezačne houstnout. Jakmile vám směs zhoustne, odstavte z formy a nechte vychladnout.
  • Na drobenku smíchejte v misce mouku s cukrem a vanilkovým cukrem. Přidejte máslo a vypracujte drobenku.
  • Na těsto ve formě rovnoměrně naneste višňovou náplň a posypte drobenkou. Vložte do předehřáté trouby na 200 °C a pečte asi 50 minut.

Zdroj: Kupi, NZIP