Zajímavosti o včelách a o medu: Včela za svůj život vyrobí půl lžičky medu, který přitom nemá datum expirace

Med ve sklenici na stole Victoria Kondysenko / Shutterstock.com

Mnoho lidí si to neuvědomuje, ale včely jsou pro náš život velmi důležité. Měli bychom je hýčkat, protože jich bohužel ubývá. Přečtěte si zajímavosti o včelách i jejich vzácném produktu, o nichž jste možná ani netušili.

Přečtěte si také

Zbyla vám rýže? Rýžová kaše není vaší jedinou možností, známe lepší recepty

Včely jsou perfektními letci

Křídly mávnou asi 180x za vteřinu a létají průměrnou rychlostí okolo 21–24 km/h. Aby včely nasbíraly půl kila medu, nalétají přes 57 tisíc kilometrů (to je jako kdybyste oblétli celý svět) a navštíví asi dva miliony květin (z toho včely z jednoho úlu zvládnou denně obletět něco přes 255 tisíc květin, jedna včela asi 1000 květin).

Na výrobě zmíněného půl kila medu pracuje dohromady kolem 556 včel, a to celý svůj život. Když si přečtete tyto informace a zjistíte, jaká je roční spotřeba medu na člověka, uvědomíte si, jak moc je pro včely těžké med vyrobit a kolik jich je k výrobě potřeba. Na jednoho člověka ročně připadá 0,5 až 1 kilo medu.

Možná vás napadne otázka, kolik medu zvládne vyprodukovat jedna včela. Je to přesně půl lžičky za svůj život, jehož délka činí přibližně 40 dní.

Královna matka

V každém úlu se nachází jedna matka, která naklade (v období snůšky) okolo 2 500 vajíček denně. Každá matka za svůj život uskuteční jeden nebo dva mateční lety, během nichž se spojí až se sedmnácti trubci. V průběhu letu sbírá sperma trubců, které si následně uchovává po celý život. Z této své zásoby poté čerpá.

Včely na plástvi medu Tools Konten / Shutterstock.com

Med je jedna z nejzdravějších potravin na světě, zároveň je i silným alergenem

Jakmile onemocníte, med je možná první věc, po které saháte. Je to správně, protože je protizánětlivý a antibakteriální, a to díky obsahu inhibinů, jež brání rozvoji bakterií. Zároveň zlepšuje trávení a dokáže snižovat cholesterol. Med dokonce umí bojovat i proti alergiím, zároveň je ale sám silným alergenem. Jestli se alergie na med a výrobky z něj týká i vás, zjistíte snadno. Stačí nanést trochu medu na předloktí a čekat na reakci. Pokud se objeví červený flek nebo místo svědí či pálí, dejte si na med pozor.

Kromě fruktózy med obsahuje cenné minerální látky, stopové prvky a vitamíny, které mohou pomoci s léčbou nachlazení nebo prevencí před chřipkami. V medu najdete fosfor, hořčík, vápník, železo, meď, kobalt, zinek, jód, fluor, kyselinu křemičitou a vitamíny B a C.

Někteří lidé pravidelně užívají lžičku medu na lačno pro blahodárné účinky nebo před spaním pro klidný a kvalitní spánek.

Med se nemůže zkazit

Věděli jste, že med nemá datum expirace a nemůže se zkazit? Často mění svoji konzistenci, tuhne a krystalizuje (tzv. cukernatí). Nelekejte se, naopak je to žádoucí a jedná se o znak kvalitního medu, který neprošel tepelnou úpravou. Doporučuje se skladovat v chladu a temnu.

Zdroj: Biomedcentral, Kupi