Zajímavosti o včelách a o medu: Včela za svůj život vyrobí půl lžičky medu, který přitom nemá datum expirace

Med ve sklenici na stole Victoria Kondysenko / Shutterstock.com

Mnoho lidí si to neuvědomuje, ale včely jsou pro náš život velmi důležité. Měli bychom je hýčkat, protože jich bohužel ubývá. Přečtěte si zajímavosti o včelách i jejich vzácném produktu, o nichž jste možná ani netušili.

Přečtěte si také

Jak si rozhodit mikrobiom aneb Potraviny, které mohou ničit střeva. Co našim střevům naopak svědčí?

Včely jsou perfektními letci

Křídly mávnou asi 180x za vteřinu a létají průměrnou rychlostí okolo 21–24 km/h. Aby včely nasbíraly půl kila medu, nalétají přes 57 tisíc kilometrů (to je jako kdybyste oblétli celý svět) a navštíví asi dva miliony květin (z toho včely z jednoho úlu zvládnou denně obletět něco přes 255 tisíc květin, jedna včela asi 1000 květin).

Na výrobě zmíněného půl kila medu pracuje dohromady kolem 556 včel, a to celý svůj život. Když si přečtete tyto informace a zjistíte, jaká je roční spotřeba medu na člověka, uvědomíte si, jak moc je pro včely těžké med vyrobit a kolik jich je k výrobě potřeba. Na jednoho člověka ročně připadá 0,5 až 1 kilo medu.

Možná vás napadne otázka, kolik medu zvládne vyprodukovat jedna včela. Je to přesně půl lžičky za svůj život, jehož délka činí přibližně 40 dní.

Královna matka

V každém úlu se nachází jedna matka, která naklade (v období snůšky) okolo 2 500 vajíček denně. Každá matka za svůj život uskuteční jeden nebo dva mateční lety, během nichž se spojí až se sedmnácti trubci. V průběhu letu sbírá sperma trubců, které si následně uchovává po celý život. Z této své zásoby poté čerpá.

Včely na plástvi medu Tools Konten / Shutterstock.com

Med je jedna z nejzdravějších potravin na světě, zároveň je i silným alergenem

Jakmile onemocníte, med je možná první věc, po které saháte. Je to správně, protože je protizánětlivý a antibakteriální, a to díky obsahu inhibinů, jež brání rozvoji bakterií. Zároveň zlepšuje trávení a dokáže snižovat cholesterol. Med dokonce umí bojovat i proti alergiím, zároveň je ale sám silným alergenem. Jestli se alergie na med a výrobky z něj týká i vás, zjistíte snadno. Stačí nanést trochu medu na předloktí a čekat na reakci. Pokud se objeví červený flek nebo místo svědí či pálí, dejte si na med pozor.

Kromě fruktózy med obsahuje cenné minerální látky, stopové prvky a vitamíny, které mohou pomoci s léčbou nachlazení nebo prevencí před chřipkami. V medu najdete fosfor, hořčík, vápník, železo, meď, kobalt, zinek, jód, fluor, kyselinu křemičitou a vitamíny B a C.

Někteří lidé pravidelně užívají lžičku medu na lačno pro blahodárné účinky nebo před spaním pro klidný a kvalitní spánek.

Med se nemůže zkazit

Věděli jste, že med nemá datum expirace a nemůže se zkazit? Často mění svoji konzistenci, tuhne a krystalizuje (tzv. cukernatí). Nelekejte se, naopak je to žádoucí a jedná se o znak kvalitního medu, který neprošel tepelnou úpravou. Doporučuje se skladovat v chladu a temnu.

Zdroj: Biomedcentral, Kupi