Stále ještě vyhazujete slupky od cibule? A víte, že do koše nebo na kompost zahazujete hotový zázrak, který dokáže konkurovat i drahým přípravkům z lékárny nebo drogerie? I v šustivém obalu cibule se totiž skrývá pořádná nálož vitamínů, minerálů a antioxidantů, za které vám poděkují vaše vlasy, pleť, zdraví i domácí nebo zahradní rostliny. Inspirujte se našimi 9 chytrými způsoby, jak cibulové slupky zužitkovat a připravit z nich léčivé čaje, zkrášlující odvary či organické hnojivo nebo barvivo.
Díky svým zklidňujícím, dezinfekčním a protizánětlivým účinkům jsou cibulové slupky s oblibou využívány jako levná, přírodní voda na problematickou či ekzematickou pleť.
„Cibule obsahují vysoké množství antioxidantů, které ochraňují před volnými radikály a tím pomáhají bojovat se záněty,“ uvádí možné příznivé účinky cibule na pleť web Healthline.com a dále dodává: „Cibule také obsahuje vitamín C, u kterého je známo, že zrychluje regeneraci buněk, což napomáhá snížení výskytu pupínků, zmírnění zarudnutí a rozjasnění pokožky.“
Stačí v hrnci 30 minut povařit slupky ve vodě (na každou hrst dejte 300 ml) a následně ještě 20 minut nechat během chladnutí louhovat. Pak přeceďte a přelijte do uzavíratelné nádobky (nanášejte pomocí vatového tamponku) nebo lahvičky s rozprašovačem a používejte ráno a večer jako pleťovou vodu. Skladujte v ledničce.
Ze stejných důvodů – tedy pro své antioxidační a protizánětlivé účinky a vysoký obsah vitamínu C – jsou podle stránek WebMD.com dále cibulové slupky ideální pro přípravu čaje během nachlazení. Uvolní dýchací cesty i dutiny, usnadní vykašlávání a detoxikaci.
Hrst cibulových slupek zalijte horkou (ne vroucí) vodou a nechte přikryté pokličkou nebo talířkem 20 minut louhovat. Podle chuti můžete přidat i citron, med nebo zázvor.
Uvolňující účinky cibule oceníte i před ulehnutím. Čaj vám pomůže ke klidnějšímu usínání, navíc má pozitivní vliv na relaxaci svalů. Doporučuje se proto popíjet například i v případech, kdy vás často ze spaní budí svalové křeče v lýtku.
Nálev připravte jako klasický čaj (viz výše) nebo připravte silnější odvar – hrst slupek povařte ve vodě alespoň 15 až 30 minut a během chladnutí nechte ještě louhovat.
Trápí vás lupy, úbytek vlasů nebo ztráta jejich lesku? Cibulové slupky pomohou i v tomto případě. Hovoří se totiž nejen o jejich pozitivním vlivu na zdraví a krásu vlasů, ale i podporu růstu. Například podle studie z roku 2002 pomohla cibulová šťáva k viditelně rychlejšímu růstu vlasů u 87 % účastníků experimentu.
Ze slupek si připravte oplach: hrst povařte v 1 litru vody 30–45 minut, nechte vychladnout, přeceďte a tekutinou přelijte vlasy. Pro zvýšení účinku zabalte do fólie, koupací čepice nebo jiné kosmetické pokrývky hlavy a nechte 30 minut působit. Poté vlasy umyjte běžným způsobem.
S cibulovým oplachem by měli být opatrnější majitelé světlých vlasů, protože může vlasy zabarvit. To je naopak výhodou pro všechny s tmavou a barvenou hřívou. Slupky kromě svých blahodárných účinků přirozeně a šetrně tónují vlasy bez chemie a zanechají je o něco tmavší a lesklejší.
Po přípravě univerzálního odvaru na vlasy (slupky 30–60 minut povařte ve vodě) tekutinu neceďte, ale vše nechte přes noc v hrnci macerovat pro koncentrovanější výsledek.
Podobně jako například vaječné skořápky, kávová sedlina, kvasnice nebo dřevěný popel, jsou i cibulové slupky skvělým organickým hnojivem prakticky zadarmo. Důkladně suché je stačí podrtit nebo pokrájet a přidat do hlíny na záhoně, do truhlíku nebo v květináči. Díky obsaženému dusíku a síře se postarají o zdravý kořenový systém, podpoří přirozenou obranyschopnost rostliny a zajistí prevenci proti nemocem a škůdcům.
Obdobně z opadu cibule připravíte zálivku či postřik proti hmyzu na listy pokojových rostlin nebo plodové zeleniny. Vezměte si větší uzavíratelnou lahev nebo nádobu a na každé 2 hrsti slupek přilijte 1 litr teplé převařené vody. Takto nechte na tmavém místě odstát 1 až 3 dny, poté přeceďte a používejte jako běžnou zálivku jednou týdně, nebo jako postřik proti plísním a škůdcům.
Nejen samotná cibule, ale i její slupky jsou skvělým dochucovadlem. Obvykle je vyhazujeme, tím se ale připravujeme o spoustu chuti a aroma. Příště slupky dejte na plech a sušte v troubě při 120 °C asi 30 minut. Důkladně vysušené je rozemelte nebo rozdrťte najemno a po lžičce přidávejte do vývarů, polévek, omáček, pod maso. Tekutiny získají tmavší barvu a plnější chuť.
Někdo rovněž pro ozvláštnění přidává lžičku slupkového prášku do těsta na domácí chléb.
Nakládaná červená cibule je skvělý doplněk k různým pokrmům. Je šťavnatá, pikantní a voňavá. Můžete ji použít do burgerů, salátů, tacos nebo jen tak samotnou. Navíc je velmi snadné ji připravit doma.
Francouzská cibulačka je velmi chutná polévka, rychlá a snadná na přípravu. Potřebovat budete jen pár základních surovin, a to dostatek cibule, silný vývar, kvalitní sýr a bagetku nebo bílý chléb. Pojďte si ji s námi připravit, jsme přesvědčeni o tom, že si na ní pochutnáte.
Podobně jako se tradičně využívají slupky k barvení vajíček, můžete jimi zkusit obarvit nebo nabatikovat látky, kterým dodají zlatavé, hnědé až vínové tóny (podle druhu cibule). Na každý 1 litr vlažné vody dejte do hrnce 2 hrsti slupek, přidejte 2 lžičky soli a 2 lžíce octa.
Do roztoku naložte a rovnoměrně rozprostřete danou látku a přiveďte k varu, vařte 30 minut, poté sporák vypněte a nechte macerovat ještě několik hodin (klidně přes noc). Hotové vymáchejte ve studené vodě s octem a nakonec důkladně propláchněte pod tekoucí čistou vodou.
Zdroje: iReceptář, Healthline, WebMD, PubMed