Nejčastější mýty o krmení mazlíčků: Prospívá kočkám mléko a vyhovuje psům jen živočišná strava?

Pes a kočka se dívají do misky Chendongshan / Shutterstock.com

Občas se stane, že společnost slepě věří něčemu, co vlastně ve skutečnosti vůbec není pravda. V případě krmení domácích mazlíčků to může být nebezpečné, a někdy je to dokonce může stát i život. V článku se podíváme například na to, jak to mají kočky s mlékem, ale také jaká je nejlepší strava pro psy.

Přečtěte si také

Kyselina hyaluronová je super na pleť, ale i na klouby. Pozor ale na formu a množství

Určitě jste už někdy slyšeli, že pro kočky je nejlepší mléko. Majitelé psů zase často věří tomu, že jejich psi nesmí kosti. Jaké jsou nejčastější mýty o krmení mazlíčků? A věříte jim i vy?

Kosti jsou pro psa nebezpečné

Někteří lidé věří, že podávat psovi kosti je nebezpečné, jiní jim zase s klidem od stolu hodí kosti z pečeného kuřete. Ani v jednom případě se ale nejedná o pravdu, kosti totiž psovi podávat můžeme, ale vždy musí být syrové a tepelně neupravené. Vařené nebo pečené kosti jsou pro psy nebezpečné, protože jsou příliš tvrdé a může se stát, že se jim zaseknou v krku nebo v žaludku, což může mít fatální následky.

Pes by se měl krmit jednou denně

Někteří lidé zastávají názor, že by se psi měli krmit jednou denně. Ve skutečnosti to ale není příliš vhodné, protože pes se může přežrat a tím pádem u něj hrozí riziko torze žaludku, která bývá často smrtelná. Pes také může po celý zbytek dne hladovět, a z hladu dokonce i zvracet. Jak tedy psa krmit? Odborníci v tom nemají zcela jasno, za ideální řešení se ale považuje krmení dvakrát denně, a to ráno a večer.

Kočkám by se mělo dávat mléko

Drtivá většina lidí věří, že by se kočkám mělo dávat mléko, to ale není pravda. Kočky pijí mléko jako koťata, v dospělosti jim ale přestává vyhovovat laktóza, která je v něm obsažená. To může vést k zažívacím problémům a nepříjemným bolestem břicha, které pak mazlíčky tiše trápí. Kočky by měly mít vždy k dispozici čerstvou vodu, a pokud byste jim chtěli dopřát mléko, tak jen ve velmi malém množství a vždy bez laktózy.

Kočka líže mléko Lucky Business / Shutterstock.com

Kočky ani psi nemohou jíst vepřové maso

Hluboce zakořeněný je názor, že psi ani kočky nemohou jíst vepřové maso. V tomto případě existují jasná pravidla. Uvařené a nijak neochucené vepřové maso mazlíčkům v menší míře neuškodí, syrové jim ale dávat nesmíte. Hrozila by jim nemoc jménem trichinelóza, což je infekce způsobená larvami parazita trichinella spiralis, ale také salmonella a další nebezpečné nemoci.

Živočišné krmivo pro psy je zdravější než rostlinné

Psi na rozdíl od koček nejsou masožravci, takže jim rostlinná strava rozhodně neuškodí. Ve skutečnosti může být pro některé psy ještě prospěšnější než živočišná. Ideální je psům dopřávat polovinu masité a polovinu rostlinné potravy – například při krmení jménem barfování tvoří ovoce, zelenina a obiloviny až 30 % v dávce krmení.

Zdroje: CVETS, Many Pets, Mixano, Orange county emergency vet, Kupi