Honí vás mlsná, kterou nedokážete zkrotit? Tipy, jak se zbavit chutí na sladké

Mladá žena jí dezerty u otevřené lednice goffkein.pro / Shutterstock.com

Nejspíš všichni jsme už někdy zažili neodolatelnou chuť na sladký dortík nebo tabulku čokolády, která nejde ničím zahnat. Dobrou zprávou je, že existují způsoby, díky nimž bude vaše chuť na sladké mnohem nižší.

Přečtěte si také

Zbyla vám rýže? Rýžová kaše není vaší jedinou možností, známe lepší recepty

Co může za časté chutě na sladké?

Obecně platí jednoduché pravidlo: Čím víc sladkého jíte, tím větší bude vaše touha po dalším cukru. Pokud si dopřejete svačinku plnou jednoduchých sacharidů, váš mozek začne uvolňovat chemickou látku jménem serotonin, která navozuje dobrý pocit. Po chvíli ale budete mít zase hlad a vaše chutě na sladké se vrátí.

Vinu můžete připisovat tomu, že vaše svačinka neobsahuje téměř žádné důležité živiny, ale jen prázdné kalorie. To pak vede k tomu, že se točíte v nekonečném kruhu chutí na sladké a nemůžete z něj ven. Co s tím?

Jak zatočit s neodolatelnou chutí na sladké

Je velmi důležité, abyste dostatečně jedli. Často se říká, že kdo má chuť na sladké, má ve skutečnosti jen hlad. Vaše tělo vám tímto způsobem říká, že potřebuje živiny. Zařaďte do svého jídelníčku malé svačiny, které budou bohaté na bílkoviny (řecký jogurt) a zdravé tuky (například avokádo). Naštěstí existuje několik způsobů, jak chutě na sladké spolehlivě eliminovat.

Žena dochucuje misku nakrájeného ovoce v kuchyni LightField Studios / Shutterstock.com
  1. Jezte pravidelně – pravidelné jídlo a svačiny dodají tělu potřebné živiny a pocit spokojenosti a sytosti.
  2. Žvýkejte žvýkačku – bylo prokázáno, že žvýkání žvýkačky krátkodobě snižuje chuť na jídlo.
  3. Jezte potraviny s vysokým obsahem bílkovin.
  4. Dejte si ovoce – ovoce obsahuje dostatek vody a vlákniny, ale i cukru, takže může částečně snížit vaši chuť na sladké.
  5. Nepijte sladké nápoje – sladké nápoje obsahují cukr a zvyšují chuť na sladké.
  6. Místo čokolády sáhněte po hořké čokoládě – hořká čokoláda je zdravější varianta klasické čokolády, obsahuje polyfenoly, které mají antioxidační účinky.
  7. Hýbejte se – běžte na krátkou procházku a zkuste přijít na jiné myšlenky.
Švestkový ovocný salát
Čas přípravy: 30 min Obtížnost: Snadný

Švestkový ovocný salát

Švestkový ovocný salát může být velmi příjemným zpestřením jídelníčku a ideální je třeba na svačinu. Stačí jen pár ingrediencí, chvilka času a můžete podávat.

Švestkový ovocný salát
Low carb kakaové kuličky s proteinem
Čas přípravy: 20 min Obtížnost: Snadný

Low carb kakaové kuličky s proteinem

Low carb kakaové kuličky s proteinem oceníte, pokud se vy nebo vaši blízcí stravujete nízkosacharidově. Jedná se o cukroví, které skvěle chutná i přesto, že neobsahuje ani špetku cukru. A navíc je máte hotové za pár minut.

Low carb kakaové kuličky s proteinem
Smoothie z lesního ovoce
Čas přípravy: 5 min Obtížnost: Snadný

Smoothie z lesního ovoce

Smoothie z lesního ovoce se perfektně hodí jako rychlá snídaně nebo svačina pro dny, kdy nestíháte. Navíc vám dodá potřebnou energii na veškeré úkoly, které potřebujete zvládnout, a příprava vám zabere jen chvilku.

Smoothie z lesního ovoce

Klíčem k úspěchu je jíst kvalitně

To nejlepší, co pro sebe můžete udělat, je jíst pravidelně a kvalitně. Neodpírejte si jídlo za účelem „hubnutí“, protože si pouze uškodíte a budete častěji sahat po sladkostech. Místo toho se raději zaměřte na chutné a zdravé jídlo, které vás zasytí na dostatečně dlouhou dobu. Můžete investovat i do kvalitnějších potravin, jež často obsahují více živin (například ovoce a zelenina v bio kvalitě, které dozrály přirozeně).

Roli hraje i hydratace, spánek a stres

Možná to znáte: V noci se špatně vyspíte a přes den vyhledáváte samé sladké dobroty. To samé se vám může stát, když jste ve stresu. Proto nezapomínejte na kvalitní spánek, dostatečný příjem čisté vody, a pokud je to možné, snažte se omezit i stres, který může u někoho vést ke chronickému přejídání.

Zdroj: National Library of Medicine, WebMD, Healthline, Kupi