Léčivá kopřiva: Jaké má účinky a co si z ní můžete doma vyrobit

Ruce ženy drží trs kopřiv Slavica Stajic / Shutterstock.com

Kopřiva je léčivá bylinka, která má v domácnosti spoustu využití. Nestojí ani korunu, a přesto má mnoho pozitivních účinků. Roste vám hromada kopřiv za domem? Pak neváhejte, natrhejte si zásobu a vyrobte si z ní třeba domácí kosmetiku, která opravdu funguje.

Přečtěte si také

Jak se dobře vyspat i v parném létě, když nás budí horko nebo světlo brzy ráno?

Využití kopřivy v domácí kosmetice

Kopřivu můžete využít třeba v kosmetice, díky které si udržíte krásné vlasy či pleť, ale oblíbíte si ji také jako ústní vodu. Možností je nespočet a my se zaměříme na několik z nich. Domácí kosmetiku lze připravovat z čerstvých listů kopřiv, ale i ze sušených.

Odvar proti vypadávání vlasů

Pokud vás trápí vypadávání vlasů, nebojte se kopřivu zařadit do své kosmetické rutiny.

Odvar připravíte během chvilky:

  1. Budete potřebovat dvě hrsti čerstvých kopřivových listů, dvě hrsti lopuchových listů a dvě hrsti listů lichořeřišnice.
  2. Listy vařte deset minut v horké vodě, poté nechte dvacet minut vystydnout a přeceďte.
  3. Odvar nalijte ke kořínkům vlasů a několik minut masírujte.
  4. Poté si vlasy umyjte běžným způsobem.
Lahvička s kopřivovým šamponem na listech od kopřivy TShaKopy / Shutterstock.com

Ústní voda

Kopřiva má antibakteriální a protizánětlivé účinky, takže se může skvěle osvědčit v ústní vodě. Příprava vám nezabere víc než 15 minut.

  1. Hrst listů čerstvé kopřivy rozmixujete, vložíte do plátýnka a vymačkáte šťávu do misky.
  2. Tuto šťávu ještě rozřeďte sklenicí vody.
  3. Hotovou ústní vodu používejte ke kloktání podle potřeby.

Pleťová maska

Pleťovou masku z kopřivy nejspíš v drogerii nevídáte každý den, o to víc byste si ji měli chtít sami připravit. Velkou výhodou je to, že vám v uzavřené nádobě vydrží téměř rok.

  1. Detoxikační masku si připravíte smícháním tří čajových lžiček jílu, jedné lžičky rozmixovaných sušených kopřivových listů a dvou kapek levandulového esenciálního oleje.
  2. Z nádoby si vždy odeberte jen trochu prášku, smíchejte jej se lžičkou či dvěma vody a aplikujte na pleť, kde ji necháte působit přibližně pět minut.
Lahvičky kosmetiky s listy kopřivy TShaKopy / Shutterstock.com

Pozitivní účinky kopřivy na zdraví

Kopřiva není skvělým pomocníkem pouze v kosmetice, uvaříte si z ní také lahodný čaj, můžete ji přidávat do polévek, nádivek či k bramborám. Její účinky jsou pouze pozitivní, takže se nemusíte bát s kopřivou i trochu experimentovat.

Kopřiva v sobě skrývá spoustu zdraví prospěšných látek, mezi něž patří vitamín A, C a K, z minerálů pak obsahuje například vápník, železo a hořčík a spoustu aminokyselin. Pomáhá čistit krev, působí protizánětlivě, a dokonce ulevuje od revmatismu, dny i alergií. Pomáhá také snižovat krevní cukr a využijete ji i při nadměrném pocení a nadýmání. Kopřiva je zkrátka všestranná a rozhodně se vyplatí si ji natrhat.

Zdroj: Healthline, National Library of Medicine, WebMD, Kupi