Klasika našich babiček: Pro dokonalé vepřové ledvinky na cibulce je důležitá pečlivá příprava

Vepřové ledvinky na cibulce s rýží a kyselou okurkou, servírované na bílém talíři Kupi.cz

Vnitřnosti byly běžnou součástí jídelníčku našich babiček i prababiček. Rozhodli jsme se oprášit jeden polozapomenutý recept a dnes si připravíme vepřové ledvinky na cibulce. Velmi důležitá je v tomto případě příprava ledvinek – pokud je pečlivě očistíte, budou skutečně vynikající. Tak pojďme na to!

Přečtěte si také

Osvěžující melounové nanuky: 3 snadné recepty pro horké letní dny

Proč zařadit ledvinky do jídelníčku?

Vnitřnosti jsou možná trochu překvapivě nutričně hodnotné. Obsahují poměrně vysoké množství bílkovin, málo tuků a mají vyšší obsah vitamínů a minerálů než maso. Vepřové ledvinky obsahují konkrétně vitamíny C, D, B12 a z minerálů vápník a hořčík.

Na druhou stranu vnitřnosti obsahují větší množství cholesterolu a kontaminanty, proto se nedoporučuje je konzumovat příliš často.

Bramborová omáčka s klobásou a vejcem
Čas přípravy: 50 min Obtížnost: Snadný

Bramborová omáčka s klobásou a vejcem

Bramborová omáčka s klobásou a vajíčkem skvěle zasytí a navíc její příprava zabere jen chvilku. Tento tradiční recept podle našich babiček vás příjemně překvapí.

Bramborová omáčka s klobásou a vejcem
Rajská omáčka s hovězím podle Přemka Forejta
Čas přípravy: 5 hod Obtížnost: Střední

Rajská omáčka s hovězím podle Přemka Forejta

Připravte si s námi vynikající rajskou omáčku s hovězím podle českého šéfkuchaře Přemka Forejta, na které si zajisté náramně pochutnáte. Příprava se na první pohled může zdát náročnější, ale nebojte, s trochou snahy ji zvládnou jistě i méně zdatní kuchaři.

Rajská omáčka s hovězím podle Přemka Forejta

Ledvinky využívaly v kuchyni naše babičky i prababičky

Omáčky z vnitřností byly všeobecně oblíbené také u našich babiček. Často vařívaly ledvinky vepřové, skopové i hovězí. Jak je připravovaly naše prababičky ve 2. polovině 19. století? Přečtěte si, co radila Magdaléna Dobromila Rettigová:

Vyper dobře hovězí ledvinku, rozkrájej ji na lístky a dej ji na rendlíček, v němž se byla dříve jedna drobně nakrájená cibulka s kusem másla zpěnila, přidej k tomu trochu kmínu, přikrej poklicí a nech ho dusit až jsou ledvinky měkké, což ani za 2 hodiny se docílí; pak to osol, přidej k tomu asi měchačku nebo dvě mouky, zamíchej to a nech to ještě povařit; kdyby šťáva vysmahovala, musí se polívky nebo vody přilévati; potom se dají ledvinky na misku a obloží se zemčátky.

Starší žena v kuchyni míchá jídlo v rendlíku Ground Picture / Shutterstock.com

Recept na vepřové ledvinky na cibulce

Ingredience na 4 porce:

  • 600 g vepřových ledvinek
  • zeleninový nebo masový vývar
  • mléko na namočení
  • 1 lžíce vepřového sádla
  • 1 cibule
  • 1 lžička kmínu
  • 2 kuličky nového koření
  • 1 lžíce hladké mouky
  • sůl a pepř

Postup:

  • Nejdříve si připravte ledvinky. Očistěte je od blanek a ostrým nožem je podélně rozřízněte. Vykrojte z nich močovody a tuk.
  • Takto připravené ledvinky nakrájejte na silnější nudličky. Pořádně je propláchněte studenou vodou a poté je namočte na 2–3 hodiny do mléka. Pak je opět několikrát propláchněte ve studené vodě a nechte okapat.
  • V kastrolku rozpusťte sádlo a orestujte na něm cibuli s kmínem. Přidejte nakrájené ledvinky, orestujte a opepřete (nesolte, jinak ledvinky ztvrdnou). Přidejte nové koření a podlijte vroucím vývarem. Duste pod pokličkou asi 30 minut. Občas promíchejte a podle potřeby podlévejte vývarem.
  • Jakmile jsou ledvinky skoro měkké, nechte téměř vydusit šťávu, zaprašte moukou a opražte. Zalijte vodou, aby vznikla šťáva, a duste ještě 15 minut. Na závěr osolte a podávejte s rýží.

Zdroje: Kupi, Nutridata, Domácí kuchařka Magdaleny Dobromily Rettigové