Mějte krásné nohy do sandálů a zatočte se suchými a popraskanými patami

Žena si krémem maže suchou patu Kateryna Artsybasheva / Shutterstock.com

Za dveřmi je letní sezóna a s nimi nošení otevřené obuvi, která odhalí vaše nohy. Proč nám vysychají a praskají paty a jak pečovat o chodidla, aby měla zdravý vzhled? Nejčastějšími příčinami je neuropatie nohou, ischemická choroba dolních končetin a dehydratace kůže způsobená špatnou volbou přípravků, sdělila pro na redakci Kupi Ludmila Novotná, pedikérka a majitelka mobilního salonu Lidka.

Přečtěte si také

Proč používat sůl i při pečení a vaření sladkých jídel? Známí cukráři v tom mají jasno!

Co způsobuje, že máme popraskané paty?

V prvé řadě je třeba pochopit, jak popraskaná kůže vzniká. Je mylné si myslet, že když budeme paty mazat, tak praskání předejdeme. „To je pravda pouze z poloviny, protože kůže se postupně obnovuje. Obnova jedné epitelové buňky – šupinky kůže, trvá 28 dní,“ vysvětluje pro Kupi Ludmila Novotná, pedikérka a majitelka mobilního salonu Lidka.

Primární příčinou popraskaných pat je suchá kůže, ale není jediným viníkem, protože za tvrdými patami stojí také špatné zatěžování nohou, dlouhodobé stání na tvrdých podlahách, obezita nebo kožní onemocnění. „Když se hodně opíráme o paty, říkáme tím kůži, že musí více zatěžovanou oblast zpevnit,“ dodává Ludmila Novotná.

Chodidla ze spodní strany, suchá kůže laksena / Shutterstock.com

Zvyšte pitný příjem vody

Správná hydratace není pouze o tom mazat chodidla a paty krémy, ale ujistit se, že pijete dostatek vody. „Pokožka může za den ztratit kolem litru vody, udržování hydratace znamená dlouhou cestu k prevenci nebo zklidnění suché popraskané pokožky,“ uvedl Garrett Moore, podiatr z UCHealth Stapleton Foot and Ankle Center.

Pokud máte problém s pitným režimem přes den, vyzkoušejte:

  • vypít ráno velkou sklenici vody,
  • postavit si na váš pracovní stůl džbán s vodou,
  • použijte aplikaci na mobilu, která vám připomene, že se máte napít,
  • přidejte si vody pomeranč, citron nebo mátu, abyste zvýraznili chuť nápoje.

Vždy je třeba řešit příčinu

V případě kožního projevu neuropatie se příčina dá pouze kompenzovat. Pokud je na vině ischemická choroba dolních končetin, pak je třeba posílit cévní stěnu, a to vnitřně. Oproti tomu dehydratace kůže je nejsnadněji řešitelnou příčinou suchosti kůže. „Stačí zvolit přípravky na bázi tuku. V případě pat jsou vhodné přípravky s obsahem Urea 10 % a růžového oleje,“ doporučuje Ludmila Novotná. Pokud nezaberou kvalitní volně prodejné přípravky, poraďte se s lékařem.

Dalším domácím tipem mohou být gelové hydratační ponožky, které mají vložku, jež obsahuje aloe vera, vitamín E a bambucké máslo k hydrataci suchých a popraskaných pat. Díky teplu z vaší pokožky se aktivují léčivé složky, které změkčí vaše paty.

Ženské nohy se koupají v ozdobném lavoru mapo_japan / Shutterstock.com

Odborná péče na pedikúře

Výše zmíněné tipy jsou především prevencí a pravidelnou péčí nohou, Určitě byste také měli navštěvovat pedikérku, bez které se neobejdete, zejména pokud vám paty praskají. Na pedikúře šetrně odstraní tvrdou kůži z pat, aniž by došlo k poranění kůže.

„Prasklina může také pořádně bolet při došlapu. Musí se opracovat do celé své hloubky i délky a následně vmazat hojivé přípravky, případně udělat okluzy, aby měla prasklina čas se zatáhnout a při chůzi nebolela,“ popisuje pedikérka Ludmila Novotná. V pedikérském studiu používají sterilní nástroje a jsou schopni vidět vaše nohy v jasnějším úhlu, a tak bez komplikací zvládnou odstranit pouze to, co je nutné.

Babské rady na popraskané paty

„Já radím natrhat měsíček lékařský a heřmánek pravý a dát do sádla nebo kosmetické vazelíny. A tím mazat paty, ale i veškeré odřeniny a modřiny. Kdo má možnost včelího vosku, tak to je úplně nejlepší na promazání čehokoliv,“ zdůrazňuje Ludmila Novotná. Pro zahojení prasklin na patách můžete vyzkoušet koupel s přídavkem antibakteriálního oleje z čajovníku nebo můžete použít mléko a med.

Zdroje: Kupi, Prevention