Dnes se vydáme do Srbska. Uděláme si čorbu, srbskou národní polévku. Je to vydatná zeleninová polévka s kousky vepřového masa, která je typická pro celý Balkán. Každý stát si ji nepatrně upravil podle sebe. Prý ale chutná výborně v každé verzi. Pojďte si ji s námi uvařit!
Čorba patří mezi tradiční polévky na Balkáně a na Středním Východě. Její název je odvozen od arabského slova „shorba“, což znamená vývar. V muslimských zemích je čorba jedním z tradičních jídel během ramadánu – samozřejmě místo vepřového masa do ní muslimové dávají jehněčí nebo skopové maso.
Pro některé balkánské státy je čorba národním jídlem. Můžeme to říct o Srbsku i Rumunsku. Na Balkán se tato polévka dostala s expanzí Osmanské říše a turecké kulinářské dědictví tady zanechalo výraznou stopu.
Každý balkánský stát si polévku upravil podle tradic své kuchyně, a proto čorba chutná pokaždé jinak. My si ji dnes uděláme tak, jak ji připravují v Srbsku.
Lehká a osvěžující studená polévka, kterou si můžete připravit během celého roku, protože suroviny na ni jsou k dostání v supermarketech běžně celoročně.
Minestrone je tradiční italská polévka, připravená z nejrůznějších druhů sezónní zeleniny, luštěnin, případně i drobných těstovin. Je jen na vás, jakou zeleninu si do ní přidáte. Vyzkoušejte si tuto hustou zeleninovou polévku uvařit, věříme, že si pochutnáte.
Zdroj: Kupi, Quantum isoraka