Toastový chléb je základem pro nejrůznější sendviče a toasty. Běžně ho koupíte v supermarketech, a to ve více variantách. I když je nabídka velká, zkuste si toastový chléb upéct doma! Je krásně vláčný a za trochu námahy rozhodně stojí. Pojďte si ho upéct s námi!
Chléb je tady s námi celá tisíciletí. První chléb lidé upekli před 12 000 lety! Byl vyrobený z nadrcených obilných zrn, která se smíchala s vodou. Lidé z nich tvarovali placky a pekli je na rozpálených kamenech. Ploché chleby se v některých částech světa připravují dodnes – například v Asii, Africe nebo na Středním Východě.
Nejstarší formu kynutého chleba připravovali staří Egypťané. Náhodně objevili kouzlo kvašení, když zapomněli na slunci těsto na nekvašený chléb. Působením tepla těsto vykynulo a výsledný bochník byl mnohem lehčí a nadýchanější než nekvašené chleby.
Toastový chléb se začal vyrábět až ve 30. letech 20. století ve Spojených Státech. Šlo v podstatě o nakrájený chléb, kterému se jinak říkalo také sendvičový bochník. Dnes tvoří naprostý základ všech sendvičů a pekaři jej vyrábí v mnoha variantách – kromě tradičního bílého toastového chleba koupíte i celozrnný, žitný nebo kváskový.
Zkoušeli jste si někdy upéct svůj vlastní kváskový chléb? Že ne? Potom to musíte vyzkoušet! Ale varujeme vás, již nikdy nebudete chtít jíst ten kupovaný. Rodina si ten váš zamiluje a jeho přípravu budete zbožňovat natolik, že se pečení chlebu stane vaším koníčkem.
Domácí dalamánky podle Josefa Maršálka jsou křupavé a nadýchané. Pokud jste je ještě nepekli, tak to musíte napravit! Čerstvě upečený dalamánek, potřený máslem nebo čerstvým sýrem, chutná božsky. Josef Maršálek totiž do těsta přidává i zajímavé suroviny pro vynikající chuťový zážitek.
Judane
Těsto
Zdroj: Kupi, Britannica