Jak vybrat ten správný balzamikový ocet?

Tmavý balzamikový olej ve skleněné lahvičce na prkénku Brent Hofacker / Shutterstock.com

Balzamikový ocet je oblíbenou ingrediencí v mnoha kuchyních po celém světě. Jeho sladká, kyselá a komplexní chuť dokáže povznést chuť salátů, sýrů, dezertů i masa na zcela novou úroveň. Ale jak si v široké nabídce různých druhů balzamikových octů vybrat ten pravý? Náš nákupní rádce vám poradí, na co se při výběru zaměřit.

Přečtěte si také

Návod na zavařování v myčce, troubě i mikrovlnce: Je to jednodušší, než myslíte

Balzamikový ocet, pocházející z italské Modeny, je vyráběn z hroznového moštu, který je svařen a následně zraje v dubových sudech po dobu několika let až desetiletí. Během tohoto procesu ocet získává svou charakteristickou tmavou barvu, hustou konzistenci a nezaměnitelnou chuť. Kvalita balzamikového octa se odvíjí od použitých surovin, délky zrání a také od výrobního postupu.

Druhy balzamikového octa

Na trhu najdeme několik základních druhů balzamikového octa, které se liší svou kvalitou, chutí i cenou:

1. Aceto Balsamico Tradizionale di Modena DOP

Tento druh balzamikového octa je považován za ten nejkvalitnější. Vyrábí se tradičním postupem z hroznového moštu, který zraje minimálně 12 let v dubových sudech. Má hustou konzistenci, tmavou barvu a komplexní chuť s tóny dřeva, ovoce a karamelu. Jeho cena je poměrně vysoká, ale kvalita stojí za to.

2. Aceto Balsamico di Modena IGP

Jde o balzamikový ocet s chráněným zeměpisným označením. Vyrábí se z hroznového moštu a vinného octa, zraje minimálně 60 dní v dubových sudech. Má tmavou barvu, hustou konzistenci a vyváženou sladkokyselou chuť. Kvalita je o něco nižší než u tradičního balzamika, ale stále velmi dobrá.

3. Condimento Balsamico

Tento druh balzamikového octa není regulován žádnými předpisy. Vyrábí se podobným způsobem jako IGP balzamiko, ale nemusí splňovat tak přísné požadavky na suroviny a délku zrání. Kvalita i chuť se u jednotlivých výrobců může lišit.

4. Balzamikový krém

Jde o zahuštěný balzamikový ocet s přidaným cukrem nebo sladidlem. Má velmi sladkou chuť a hustou, krémovou konzistenci. Hodí se spíše na ozdobu pokrmů nebo jako přísada do dezertů.

Jak vybrat kvalitní balzamikový ocet

Při výběru balzamikového octa se zaměřte na následující parametry:

Původ a označení

Pokud chcete skutečně kvalitní balzamiko, hledejte na etiketě označení „Aceto Balsamico Tradizionale di Modena DOP“ nebo alespoň „Aceto Balsamico di Modena IGP“. Tato označení zaručují, že ocet pochází z dané oblasti a byl vyroben tradičním postupem.

Složení

Kvalitní balzamikový ocet by měl obsahovat pouze hroznový mošt, případně vinný ocet. Vyhněte se výrobkům s přidaným cukrem, barvivy nebo konzervanty.

Zrání

Délka zrání balzamikového octa má zásadní vliv na jeho chuť a kvalitu. Čím déle ocet zraje, tím je lepší. U tradičního balzamika DOP je minimální doba zrání 12 let, u IGP balzamika alespoň 60 dní.

Konzistence a barva

Kvalitní balzamikový ocet má hustou, sirupovou konzistenci a tmavě hnědou až černou barvu. Pokud je ocet řídký a světlý, pravděpodobně nejde o ten nejlepší výrobek.

Chuť

Dobrý balzamikový ocet by měl mít vyváženou sladkokyselou chuť s tóny dřeva, ovoce, karamelu a případně i čokolády či lékořice. Neměl by být příliš kyselý ani příliš sladký.

Cena

Kvalita balzamikového octa se odráží i v jeho ceně. Tradiční balzamiko DOP je poměrně drahé, ceny se pohybují v řádu tisíců korun za litr. IGP balzamiko je cenově dostupnější, ale stále dražší než běžné balzamikové octy. Příliš levné výrobky pravděpodobně nebudou tak kvalitní.

Polévka z pečené červené řepy s brusinkami a aceto balsamico
Čas přípravy: 50 min Obtížnost: Snadný

Polévka z pečené červené řepy s brusinkami a aceto balsamico

Polévka z pečené červené řepy s brusinkami je skvělým tipem na nevšední zdravou večeři, která jistě zachutná celé rodině. Její příprava je navíc snadná a rychlá.

Polévka z pečené červené řepy s brusinkami a aceto balsamico
Hruškové carpaccio s rukolou a ořechy
Čas přípravy: 25 min Obtížnost: Snadný

Hruškové carpaccio s rukolou a ořechy

Hruškové carpaccio s rukolou a ořechy je výborný svěží předkrm, vhodný i pro vegetariány. Zálivku můžete ještě vylepšit oříškovým olejem, který smícháte s olivovým a společně prošleháte. Výsledná chuť pokrmu bude naprosto skvělá.

Hruškové carpaccio s rukolou a ořechy

Jak balzamikový ocet používat

Balzamikový ocet je velmi univerzální ingredience, kterou lze použít na mnoho způsobů:

Saláty

Pár kapek kvalitního balzamikového octa dodá každému salátu nezaměnitelnou chuť. Skvěle se hodí k rajčatům, rukole, mozzarelle nebo parmezánu.

Maso

Balzamikový ocet se často používá k marinování masa před grilováním nebo pečením. Dodá mu zajímavou sladkokyselou chuť a krásnou tmavou barvu.

Zelenina

Balzamikem můžete ochutit pečenou nebo grilovanou zeleninu, jako jsou papriky, cukety, lilek nebo dýně.

Dezerty

Pár kapek balzamikového octa nebo balzamikového krému dokáže povznést chuť mnoha dezertů – zmrzliny, ovoce, čokoládových dortů apod.

Dipy a dresinky

Z balzamikového octa lze připravit chutné dipy a dresinky k dipování chleba, zeleniny nebo masa.

Zdroj: UFC-Que Choisir, Kupi