Nejlepší způsoby, jak si vybělit zuby doma. Co doopravdy funguje a nezničí vám sklovinu?

Žena si čistí zuby Ground Picture / Shutterstock.com

Občas pouhé čištění zubů nemusí stačit, a vám se tak může zdát, že by vaše zuby mohly být o odstín či dva bělejší. Vybělit si je můžete doma například pomocí kokosového oleje nebo sody, ale i na profesionálním bělení, kde své zuby svěříte do rukou odborníků a dočkáte se výraznějších výsledků. Levnou a účinnou metodou mohou být i bělicí pasty, které už dnes seženete v každé drogerii.

Přečtěte si také

Akční cenové pecky tohoto týdne: Mléko za polovic, cukr za 17,90 Kč a vepřová panenka za 189,90 Kč

Přírodní bělení zubů: Pomůže kokosový olej nebo jablečný ocet?

Bělení zubů můžete dát šanci nejdříve z pohodlí domova pomocí potravin, které určitě máte doma. Pomohou vám odstranit plak či skvrnky, ale i snížit množství bakterií v ústech. Příliš velké zázraky ale nedělají. Vyšší efekt má profesionální bělení.

  • Jahody mají mírné bělicí účinky díky obsaženému enzymu, ale neměly by se s nimi zuby bělit příliš často, protože mohou poškodit zubní sklovinu.
  • Kokosový olej je velmi oblíbený nejen pro mírné bělení zubů, ale také pro své antibakteriální účinky. Kokosový olej se převaluje několik minut v ústech, což může pro někoho být nepříjemné.
  • Jablečný ocet je levný a pomáhá rozpouštět zubní plak, má však velmi nepříjemnou a štiplavou chuť. Může také dráždit dásně.
  • Soda má mírné bělicí účinky a díky svým jemným částečkám pomáhá rozpouštět skvrny na zubech. Soda má lepší bělicí účinky v kombinaci s jahodami.
  • Citron je velmi kyselý, kyselina citronová však dokáže zuby i mírně bělit.

Jedná se nejčastěji o babské rady, takže je možné, že zrovna na vás přírodní bělení zubů fungovat nebude. Ale za zkoušku to stojí, nemyslíte?

Ptáte se, pro koho není domácí bělení zubů vhodné? To vám nedoporučíme, pokud máte citlivé zuby či potíže s dásněmi, které se mohou domácím bělením podráždit.

Fungují pasty na bělení zubů?

Pravděpodobně nejjednodušší způsob, jak si můžete vybělit zuby, je pořídit si pastu na bělení zubů, která vám pomůže zesvětlit zuby během toho, co si je čistíte. Nemusíte tak trávit v koupelně žádný čas navíc, je však vhodné vybrat takovou pastu, která opravdu funguje. Její tajemství tkví v tom, že zuby důkladně čistí a při pravidelném používání je dokáže zbavovat skrvn, které způsobují například káva a různá jídla.

Nejlépe hodnocené přípravky na bělení zubů

Mezi nejoblíbenější bělicí přípravky v současné době patří například bělicí pásky Innovateeth, bělicí pasta MEDIBLANC Whitening a vsadit můžete i na bělicí pudr, ten ale příliš nedoporučujeme pro citlivé zuby. Vyzkoušet můžete i pěnový korektor My White Secret, který lze použít klidně jen na určité skvrny na zubech.

Kartáček s doma vyrobenou jahodovou zubní pastou, jahody mají mírné bělicí účinky Ausra Barysiene / Shutterstock.com

Profesionální bělení zubů

Bělení zubů u profesionálů je mnohem účinnější, a hlavně bezpečnější než bělení zubů doma bez dohledu odborníka. Je sice dražší, ale zuby vám vydrží zářit jako perličky až několik let!

  • Ordinační bělení – probíhá u zubního lékaře nebo dentální hygienistky v ordinaci a jeho cena se pohybuje od 5000 Kč až do 10 000 Kč.
  • Domácí bělení zubů – odborník vám udělá otisky zubů, podle kterých zhotoví silikonové formičky. Do těch si budete aplikovat bělicí gel a nasazovat na 4 až 6 hodin. Cena domácího bělení zubů se pohybuje okolo 3 500 Kč.
  • Kombinované bělení zubů – tímto způsobem si zuby bělíte doma přípravky od zubního lékaře či hygienistky a poté přijdete do ordinace na dobělení. V tomto případě je cena velmi individuální a odlišuje se podle toho, o kolik odstínů chcete mít zuby světlejší.

Nezapomínejte zejména na řádné čištění zubů i mezizubních prostor, jedině tak se spolehlivě odstraní plak, který způsobuje žloutnutí zubů.

Zdroje: Kupi, National Library of Medicine, RechearchGate