Je libo domácí maggi bez konzervantů? Snadno ho vykouzlíte z voňavého libečku

Svazek libečku, položený na dřevěném stole marisc / Shutterstock.com

Znáte ten pocit, když vám polévka chutná „tak nějak málo“? Aromatický libeček je přesně ta bylinka, která to dokáže spravit! Tahle voňavá jarní rostlinka s výraznou chutí připomínající známé maggi je hotový poklad pro každého kuchaře. Když máte libečku dostatek, můžete si z něj vyrobit vlastní domácí dochucovadlo bez všech těch éček a zbytečných přísad. Pojďme na to - je to jednodušší, než si myslíte!

Přečtěte si také

Ty nejlepší úlovky z letáků týdne od 2. 4.: Hera za 14,90 Kč, zlevněná kilová Nutella a Božkov pod stovku

Bylinka se starobylou historií

Libeček k nám doputoval až z daleké Persie a postupně si podmanil celé Středomoří. Staří Řekové a Římané ho milovali - nejen v kuchyni, ale i jako lék na zažívací potíže. Dokonce ho používali i jako přírodní deodorant (ano, vážně!) a byli přesvědčení, že funguje jako afrodiziakum. Díky Římanům se libeček rozšířil po Evropě a ve středověku si ho mniši pěstovali na svých bylinkových zahrádkách.

Tahle super bylinka toho umí mnohem víc než jen ochutit jídlo. Pomáhá s trávením, ulevuje bolavým kloubům, pročišťuje močové cesty a detoxikuje celé tělo. Naše babičky na něj nedaly dopustit při nachlazení - skvěle totiž pomáhá při vykašlávání a léčbě dýchacích cest.

A když vám na zahradě libeček přerůstá přes hlavu? Dopřejte si libečkovou koupel! Je fantastická při artróze, revmatismu a funguje i jako přírodní deodorant. Stačí povařit hrst libečku (asi 30 g) v půl litru vody po dobu 20 minut, scedit a přilít do vany. Pak už jen zavřít oči a relaxovat 15 minut.

Domácí majonéza
Čas přípravy: 1 min Obtížnost: Snadný

Domácí majonéza

Chutnou domácí majonézu vyrobíte za pouhou 1 minutu a jen ze 6 surovin, potřebujete pouze tyčový mixér. Ten udělá práci za vás a vyhnete se tak pracnému ručnímu šlehání.

Domácí majonéza
Domácí kečup
Čas přípravy: 2 hod Obtížnost: Střední

Domácí kečup

Kečup je druh rajčatové omáčky, oblíbený především u dětí, dopustit na něj však nedají také někteří dospělí. Pokud se vám doma urodilo tolik rajčat, že najednou nevíte co s nimi, určitě si jej vyzkoušejte připravit. S naším receptem to hravě zvládnete.

Domácí kečup

Domácí maggi z libečku – recept

Ingredience:

  • 1 velký svazek čerstvého libečku
  • 400 ml vody
  • 1 lžička soli
  • 2 polévkové lžíce oleje (slunečnicový nebo řepkový)
  • 1 lžíce majoránky (nemusí být)

Postup:

  1. Libeček omyjte a odstraňte z něj silnější stonky. Budete potřebovat především listy, menší stonky nevadí.
  2. Libeček rozmixujte nebo nakrájejte na malé kousky. Nasekaný libeček dejte do hrnce, přilejte vodu a vařte asi 20 minut. Během posledních 5 minut varu přidejte majoránku.
  3. Výslednou směs přeceďte přes plátýnko, osolte, přidejte olej a vařte bez pokličky, dokud se neodpaří polovina tekutiny. Ve výsledku budete mít 200 ml aromatického dochucovadla.
  4. Domácí maggi přelejte do vhodné sklenice, zavřete, obraťte dnem vzhůru a nechte vychladnout. Maggi skladujte v lednici.

Zdroj: Kupi.cz, WebMD