Znáte ten pocit, když vám polévka chutná „tak nějak málo“? Aromatický libeček je přesně ta bylinka, která to dokáže spravit! Tahle voňavá jarní rostlinka s výraznou chutí připomínající známé maggi je hotový poklad pro každého kuchaře. Když máte libečku dostatek, můžete si z něj vyrobit vlastní domácí dochucovadlo bez všech těch éček a zbytečných přísad. Pojďme na to - je to jednodušší, než si myslíte!
Libeček k nám doputoval až z daleké Persie a postupně si podmanil celé Středomoří. Staří Řekové a Římané ho milovali - nejen v kuchyni, ale i jako lék na zažívací potíže. Dokonce ho používali i jako přírodní deodorant (ano, vážně!) a byli přesvědčení, že funguje jako afrodiziakum. Díky Římanům se libeček rozšířil po Evropě a ve středověku si ho mniši pěstovali na svých bylinkových zahrádkách.
Tahle super bylinka toho umí mnohem víc než jen ochutit jídlo. Pomáhá s trávením, ulevuje bolavým kloubům, pročišťuje močové cesty a detoxikuje celé tělo. Naše babičky na něj nedaly dopustit při nachlazení - skvěle totiž pomáhá při vykašlávání a léčbě dýchacích cest.
A když vám na zahradě libeček přerůstá přes hlavu? Dopřejte si libečkovou koupel! Je fantastická při artróze, revmatismu a funguje i jako přírodní deodorant. Stačí povařit hrst libečku (asi 30 g) v půl litru vody po dobu 20 minut, scedit a přilít do vany. Pak už jen zavřít oči a relaxovat 15 minut.
Chutnou domácí majonézu vyrobíte za pouhou 1 minutu a jen ze 6 surovin, potřebujete pouze tyčový mixér. Ten udělá práci za vás a vyhnete se tak pracnému ručnímu šlehání.
Kečup je druh rajčatové omáčky, oblíbený především u dětí, dopustit na něj však nedají také někteří dospělí. Pokud se vám doma urodilo tolik rajčat, že najednou nevíte co s nimi, určitě si jej vyzkoušejte připravit. S naším receptem to hravě zvládnete.
Zdroj: Kupi.cz, WebMD