Udělejte si domácí dochucovadlo bez konzervantů! Jednoduchý recept na maggi z libečku

Svazek libečku, položený na dřevěném stole marisc / Shutterstock.com

Mezi oblíbené jarní bylinky patří také aromatický libeček. Skvěle se hodí do polévek a do některých omáček (zkuste ho přidat třeba do rajské). Pokud máte velkou úrodu libečku, můžete ho nasušit nebo z něj udělat domácí maggi. My jsme si vybrali právě domácí dochucovadlo. Budeme ho dělat poprvé. Pojďte si ho udělat s námi!

Přečtěte si také

Pamatujete na ledovou čokoládu? A víte, že je jen 1 způsob, jak ji správně jíst a že vlastně vůbec nepatří do ledničky?

Libeček znali už ve starověku

Libeček pravděpodobně pochází z Persie a odtud se rozšířil do Středomoří. Řekové a Římané libeček využívali především v medicíně pro podporu trávní a ke zmírnění nadýmání. Také ho ale používali jako deodorant a věřili, že libeček má afrodiziakální účinky. Díky Římanům se rozšířil dále do Evropy a ve středověku jej mniši pěstovali na klášterních zahradách.

Kromě využití v kuchyni má aromatický libeček i spoustu zdravotních benefitů. Kromě podpory trávení pomáhá také při bolestech kloubů, při onemocněních močových cest, detoxikuje organismus a pomáhá i při léčbě kožních onemocnění. Naše babičky využívaly libeček při onemocněních horních cest dýchacích i jako prostředek usnadňující vykašlávání.

Pokud máte opravdu velkou úrodu libečku, kromě domácího maggi si můžete udělat i libečkovou koupel. Pomáhá při artróze, revmatismu a při nadměrném pocení funguje jako deodorant. Stačí 20 minut povařit 30 g libečku v půllitru vody a přecezený odvar přidat do koupele. Relaxujte ve vaně asi 15 minut.

Domácí majonéza
Čas přípravy: 1 min Obtížnost: Snadný

Domácí majonéza

Chutnou domácí majonézu vyrobíte za pouhou 1 minutu a jen ze 6 surovin, potřebujete pouze tyčový mixér. Ten udělá práci za vás a vyhnete se tak pracnému ručnímu šlehání.

Domácí majonéza
Domácí kečup
Čas přípravy: 2 hod Obtížnost: Střední

Domácí kečup

Kečup je druh rajčatové omáčky, oblíbený především u dětí, dopustit na něj však nedají také někteří dospělí. Pokud se vám doma urodilo tolik rajčat, že najednou nevíte co s nimi, určitě si jej vyzkoušejte připravit. S naším receptem to hravě zvládnete.

Domácí kečup

Recept na domácí maggi z libečku

Ingredience:

  • 1 velký svazek čerstvého libečku
  • 400 ml vody
  • 1 lžička soli
  • 2 polévkové lžíce oleje (slunečnicový nebo řepkový)
  • 1 lžíce majoránky (nemusí být)

Postup:

  1. Libeček omyjte a odstraňte z něj silnější stonky. Budete potřebovat především listy, menší stonky nevadí.
  2. Libeček rozmixujte nebo nakrájejte na malé kousky. Nasekaný libeček dejte do hrnce, přilejte vodu a vařte asi 20 minut. Během posledních 5 minut varu přidejte majoránku.
  3. Výslednou směs přeceďte přes plátýnko, osolte, přidejte olej a vařte bez pokličky, dokud se neodpaří polovina tekutiny. Ve výsledku budete mít 200 ml aromatického dochucovadla.
  4. Domácí maggi přelejte do vhodné sklenice, zavřete, obraťte dnem vzhůru a nechte vychladnout. Maggi skladujte v lednici.

Zdroj: Kupi, Český rozhlas, WebMD