Mezinárodní den hamburgerů: Víte, jak vybrat kvalitní mleté maso?

Hovězí burger na dřevěném prkénku Gorillaimages / Shutterstock.com

Jedním z nejoblíbenějších druhů rychlého občerstvení je hamburger, zkráceně burger. Oslavte Mezinárodní den hamburgerů, který připadá každoročně na 28. května, návštěvou restaurace nebo fastfoodu a vychutnejte si svůj oblíbený burger, připravený z poctivých surovin a kvalitního hovězího masa.

Přečtěte si také

Poznáte, jestli je váš šperk opravdu ze zlata? Existují způsoby, jak jednoduše ověřit jeho pravost

Historie Mezinárodního dne hamburgerů

Myslíte si, že maso na hamburgery je americkou tradicí? Pak jste na omylu. Jak již samotný název napovídá, jméno výtečného pokrmu hamburger pochází z německého města Hamburk. V 19. století z tohoto přístavu emigrovalo mnoho lidí do Ameriky a během plavby lodí jedli pokrm z mletého masa. Ve 20. století byl v Hamburku populární „hamburský steak“, jehož podoba zůstala do dneška.

Postupně se tento hamburský steak dostal do Spojených států amerických, kde se začal šířit. Díky americké síti restaurací McDonald's a jejich vyhlášeného Big Macu se tento masný kulinářský vynález stal populárním po celém světě. Mezinárodní den hamburgerů se koná každoročně 28. května.

Dva hamburgery na dřevěném prkénku VasiliyBudarin / Shutterstock.com

Jaké maso patří do hamburgeru?

Nejlépe se do burgerů hodí maso z mladých býků plemene Aberdeen Agnus, vysvětluje pro Kupi.cz Martin Búš, majitel restaurace R Burger. Do burgerů se nejvíce hodí hovězí maso z mladých býků, nejlépe krk, protože obsahuje ideální poměr masa a tuku, zhruba 80 ku 20,“ objasnil Martin Búš.

Kromě krku se může jednat také o plec, hovězí kýtu, vysoký a nízký roštěnec. Před smažením by maso mělo obsahovat 20 až 30 procent tuku, protože ten je hlavním nositelem chuti. Kvalitu masa zvýšíte také tím, že ho koupíte v kusech a poté si ho pomelete sami. Dobře připravené hovězí maso by mělo být šťavnaté a rozplývat se v ústech.

Domácí hamburger
Čas přípravy: 1 hod 30 min Obtížnost: Snadný

Domácí hamburger

Pojďte si s námi připravit skvělý domácí hamburger, který si jistě zamilujete. Příprava je poměrně jednoduchá, takže to zvládne i úplný začátečník.

Domácí hamburger
Grilovaný lilkový hamburger s avokádem a houbami
Čas přípravy: 30 min Obtížnost: Střední

Grilovaný lilkový hamburger s avokádem a houbami

Grilovaný lilkový hamburger s avokádem a žampiony je chutná a zdravější alternativa tohoto oblíbeného jídla. K takto připravenému zeleninovému burgeru se hodí servírovat pečené plátky nebo hranolky batátů, pokapané olivovým olejem a posypané mořskou solí.

Grilovaný lilkový hamburger s avokádem a houbami

Co zákazník, to jiná chuť

V R Burgeru se snaží, aby chutnalo hlavně zákazníkům, a proto mají ohledně výběru hovězího masa jasno. Mleté maso z mladých býků plemene Aberdeen Agnus. „Naše maso je od farmáře. Býci se pasou na podkrkonošských loukách a díky tomu je maso chuťově výraznější, do burgerů ideální,“ dodává Martin Búš.

Ve většině podniků si můžete vybrat burger i s jiným masem než hovězím, například můžete zvolit kombinaci hovězího s vepřovým. Další možností jsou burgery z kuřecím nebo krůtím mletým masem. Alternativou mohou být fishburgery, tedy burgery připravované z ryb, jako je treska, losos nebo tuňák.

Mleté maso do burgeru připravené na tácku Tibilletti / Shutterstock.com

Pokud si chcete burger připravit doma sami, zjistěte si u mletého masa:

  • odkud maso pochází,
  • kde bylo zvíře chováno,
  • jaký řez těla zvířete kupujete,
  • poměr libového a tuku.

Abyste docílili dobrého burgeru, měl by být před podáváním grilovaný. Maso by mělo být lehce zkaramelizované, ale bez připáleného povrchu. Na dochucení vám postačí sůl a čerstvý mletý pepř.

Jaké přísady zvolit do burgeru?

K burgerům se nejlépe hodí pšeničná houska, která se podélně rozpůlí, a obě poloviny se opečou řeznou stranou na grilu. Do klasické verze patří dále nakrájený hlávkový salát, plátek čerstvého rajčete, nakládané kyselé okurky, červená cibule a omáčka, která má za účel zvýraznit chuť přísad.

Fantazii se meze nekladou, a tak si můžete vytvořit různé kombinace omáček, majonézy, kečupu, barbecue a zeleninových přísad, díky kterým objevíte nové chutě. Neodmyslitelnou součástí hamburgeru jsou přílohy, především americké brambory nebo hranolky.

Zdroje: Kupi, Nationaltoday