Jedním z nejoblíbenějších druhů rychlého občerstvení je hamburger, zkráceně burger. Oslavte Mezinárodní den hamburgerů, který připadá každoročně na 28. května, návštěvou restaurace nebo fastfoodu a vychutnejte si svůj oblíbený burger, připravený z poctivých surovin a kvalitního hovězího masa.
Myslíte si, že maso na hamburgery je americkou tradicí? Pak jste na omylu. Jak již samotný název napovídá, jméno výtečného pokrmu hamburger pochází z německého města Hamburk. V 19. století z tohoto přístavu emigrovalo mnoho lidí do Ameriky a během plavby lodí jedli pokrm z mletého masa. Ve 20. století byl v Hamburku populární „hamburský steak“, jehož podoba zůstala do dneška.
Postupně se tento hamburský steak dostal do Spojených států amerických, kde se začal šířit. Díky americké síti restaurací McDonald's a jejich vyhlášeného Big Macu se tento masný kulinářský vynález stal populárním po celém světě. Mezinárodní den hamburgerů se koná každoročně 28. května.
Nejlépe se do burgerů hodí maso z mladých býků plemene Aberdeen Agnus, vysvětluje pro Kupi.cz Martin Búš, majitel restaurace R Burger. „Do burgerů se nejvíce hodí hovězí maso z mladých býků, nejlépe krk, protože obsahuje ideální poměr masa a tuku, zhruba 80 ku 20,“ objasnil Martin Búš.
Kromě krku se může jednat také o plec, hovězí kýtu, vysoký a nízký roštěnec. Před smažením by maso mělo obsahovat 20 až 30 procent tuku, protože ten je hlavním nositelem chuti. Kvalitu masa zvýšíte také tím, že ho koupíte v kusech a poté si ho pomelete sami. Dobře připravené hovězí maso by mělo být šťavnaté a rozplývat se v ústech.
Pojďte si s námi připravit skvělý domácí hamburger, který si jistě zamilujete. Příprava je poměrně jednoduchá, takže to zvládne i úplný začátečník.
Grilovaný lilkový hamburger s avokádem a žampiony je chutná a zdravější alternativa tohoto oblíbeného jídla. K takto připravenému zeleninovému burgeru se hodí servírovat pečené plátky nebo hranolky batátů, pokapané olivovým olejem a posypané mořskou solí.
V R Burgeru se snaží, aby chutnalo hlavně zákazníkům, a proto mají ohledně výběru hovězího masa jasno. Mleté maso z mladých býků plemene Aberdeen Agnus. „Naše maso je od farmáře. Býci se pasou na podkrkonošských loukách a díky tomu je maso chuťově výraznější, do burgerů ideální,“ dodává Martin Búš.
Ve většině podniků si můžete vybrat burger i s jiným masem než hovězím, například můžete zvolit kombinaci hovězího s vepřovým. Další možností jsou burgery z kuřecím nebo krůtím mletým masem. Alternativou mohou být fishburgery, tedy burgery připravované z ryb, jako je treska, losos nebo tuňák.
Abyste docílili dobrého burgeru, měl by být před podáváním grilovaný. Maso by mělo být lehce zkaramelizované, ale bez připáleného povrchu. Na dochucení vám postačí sůl a čerstvý mletý pepř.
K burgerům se nejlépe hodí pšeničná houska, která se podélně rozpůlí, a obě poloviny se opečou řeznou stranou na grilu. Do klasické verze patří dále nakrájený hlávkový salát, plátek čerstvého rajčete, nakládané kyselé okurky, červená cibule a omáčka, která má za účel zvýraznit chuť přísad.
Fantazii se meze nekladou, a tak si můžete vytvořit různé kombinace omáček, majonézy, kečupu, barbecue a zeleninových přísad, díky kterým objevíte nové chutě. Neodmyslitelnou součástí hamburgeru jsou přílohy, především americké brambory nebo hranolky.
Zdroje: Kupi, Nationaltoday