Dnes si uděláme malý gastronomický výlet do Chorvatska. Uvaříme si pašticadu, slavnostní jídlo, které je typické pro oblast Istrie a Dalmácie. Připravuje se z hovězího masa a tradiční přílohou jsou k němu bramborové noky. Jak s oblibou uvádí sami Chorvati, tajemství skvělé pašticady spočívá ve vyváženosti sladké, slané, kyselé a hořké chuti. To zvládneme, ne? Tak si pojďte pašticadu uvařit s námi.
Pašticada dnes patří mezi tradiční pokrm v chorvatské Dalmácii a Istrii. Ovšem v Chorvatsku toto jídlo pravděpodobně nevzniklo. Podobné pokrmy se připravovaly ve Francii, v Řecku a v Itálii, kde patrně vznikla první verze pašticady. Italové jídlo nazývali pastissada de caval a šlo o guláš z koňského masa.
Jak se pašticada dostala do Chorvatska? Díky expanzi Benátské republiky, která při výbojích rozšířila své území také o Dalmácii a Istrii. Pašticada zůstala i po zániku Benátské republiky nejznámější delikatesou v Dalmácii a někteří ji dokonce nazývají královnou dalmatské kuchyně.
Jeden z prvních receptů na pašticadu pochází z Dubrovníku z 15. století. Podle očekávání v něm chybí rajčata a brambory, protože tyto suroviny se dostaly do Evropy až v průběhu 16. století. Chorvaté pašticadu tradičně připravují na slavnostní příležitosti – na svatby, křtiny nebo narozeniny.
Připravte si hovězí líčka na červeném víně s kořenovou zeleninou. Jelikož je tento výtečný recept časově náročnější, hodí se především jako víkendový oběd, skvěle však poslouží také při nejrůznějších výjimečných příležitostech. Podávejte ideálně s bramborovou kaší.
Jemné plátky prvotřídního hovězího masa, které se rozplývají na jazyku, jsou dokonale doplněny výrazným parmazánem a slanou chutí kapary. Olivový olej a čerstvá citronová šťáva dodávají pokrmu svěžest a lehkost. Hovězí carpaccio je elegantní předkrm, kterým se můžete blýsknout i před náročnými gurmány.
Marináda
Zdroj: Kupi, World food history