Gastronomický výlet do Chorvatska: Uvařte si doma vynikající dalmatskou pašticadu

Hovězí maso s omáčkou a bramborovými noky, servírované na bílém talíři melei5 / Shutterstock.com

Dnes si uděláme malý gastronomický výlet do Chorvatska. Uvaříme si pašticadu, slavnostní jídlo, které je typické pro oblast Istrie a Dalmácie. Připravuje se z hovězího masa a tradiční přílohou jsou k němu bramborové noky. Jak s oblibou uvádí sami Chorvati, tajemství skvělé pašticady spočívá ve vyváženosti sladké, slané, kyselé a hořké chuti. To zvládneme, ne? Tak si pojďte pašticadu uvařit s námi.

Přečtěte si také

Nejrychlejší omáčka na špagety: Dvě ingredience, které vytvoří dokonalý základ na oběd

Kde vznikla pašticada?

Pašticada dnes patří mezi tradiční pokrm v chorvatské Dalmácii a Istrii. Ovšem v Chorvatsku toto jídlo pravděpodobně nevzniklo. Podobné pokrmy se připravovaly ve Francii, v Řecku a v Itálii, kde patrně vznikla první verze pašticady. Italové jídlo nazývali pastissada de caval a šlo o guláš z koňského masa.

Jak se pašticada dostala do Chorvatska? Díky expanzi Benátské republiky, která při výbojích rozšířila své území také o Dalmácii a Istrii. Pašticada zůstala i po zániku Benátské republiky nejznámější delikatesou v Dalmácii a někteří ji dokonce nazývají královnou dalmatské kuchyně.

Jeden z prvních receptů na pašticadu pochází z Dubrovníku z 15. století. Podle očekávání v něm chybí rajčata a brambory, protože tyto suroviny se dostaly do Evropy až v průběhu 16. století. Chorvaté pašticadu tradičně připravují na slavnostní příležitosti – na svatby, křtiny nebo narozeniny.

Hovězí líčka na červeném víně
Čas přípravy: 3 hod Obtížnost: Střední

Hovězí líčka na červeném víně

Připravte si hovězí líčka na červeném víně s kořenovou zeleninou. Jelikož je tento výtečný recept časově náročnější, hodí se především jako víkendový oběd, skvěle však poslouží také při nejrůznějších výjimečných příležitostech. Podávejte ideálně s bramborovou kaší.

Hovězí líčka na červeném víně
Hovězí carpaccio s parmazánem a kapary
Čas přípravy: 5 min Obtížnost: Snadný

Hovězí carpaccio s parmazánem a kapary

Jemné plátky prvotřídního hovězího masa, které se rozplývají na jazyku, jsou dokonale doplněny výrazným parmazánem a slanou chutí kapary. Olivový olej a čerstvá citronová šťáva dodávají pokrmu svěžest a lehkost. Hovězí carpaccio je elegantní předkrm, kterým se můžete blýsknout i před náročnými gurmány.

Hovězí carpaccio s parmazánem a kapary

Recept na dalmatskou pašticadu

Ingredience na 6 porcí:

  • 1 kg falešné hovězí svíčkové
  • 40 g slaniny
  • 100 g sušených švěstek
  • 1 lžíce rajčatového protlaku
  • 5 stroužků česneku
  • 100 ml sladkého dezertního vína
  • sůl a pepř
  • olej

Marináda

  • 600 ml červeného vína
  • 2 mrkve
  • 1 bobkový list
  • 2 stroužky česneku
  • 1 cibule

Postup:

  1. Připravte si marinádu. Víno smíchejte s nadrobno naskládanou zeleninou a promíchejte.
  2. Maso prošpikujte česnekem a slaninou. Naložte ho do marinády a nechte přes noc marinovat v lednici.
  3. Na druhý den marinované maso sceďte, osušte a osmahněte v pánvi na rozpáleném oleji. Přidejte zeleninu z marinády, ochuťte solí, pepřem a duste, dokud zelenina nezměkne. Poté přidejte rajčatový protlak, sušené švestky a podlijte vodou. Vařte asi 1 hodinu.
  4. Jakmile je maso měkké, dejte ho stranou. Omáčku rozmixujte a vraťte do ní maso. Podávejte s noky.

Zdroj: Kupi, World food history