I kočky a psi se mohou na slunci spálit. Mažte je opalovákem taky! Jaký zvolit?

Malý hnědý pes sedící na pláži na dece, v pozadí plážová taška Olesya Kuprina / Shutterstock.com

To, že mažeme v létě opalovacími přípravky sebe nebo své děti, je pro nás již automatické. Nezapomínáte ale na své zvířecí parťáky? Pokud máte doma krátkosrstá či světlá plemena, nebo dokonce po pobytu na slunci pozorujete u svých miláčků změny na kůži a srsti, pak škodlivé účinky slunečního záření nepodceňujte. Dostatečnou ochranu potřebují mazlíčci, kteří často pobývají venku na rozpáleném slunci, ale také doma za oknem. Jaký opalovací přípravek pro ně použít a na co si dát při aplikaci pozor?

Přečtěte si také

Recept na dokonalou domácí jahodovou nutellu

Která domácí zvířata potřebují SPF ochranu?

Myslet by na ni měli všichni majitelé nahatých, krátkosrstých a světle zbarvených plemen psů i koček. Speciálně bílé kočky často kvůli nedostatku pigmentu trpí přecitlivělostí na sluneční záření (tzv. solární dermatitidou) a zarudnutí nebo pálení pokožky je u nich pravděpodobnější. Podobně jako u některých plemen psů (např. dalmatinů, amerických stafordšírských teriérů, německých krátkosrstých pointerů, bílých boxerů, bíglů či bulteriérů).

V neposlední řadě SPF dočasně vyžadují zvířátka po operaci či jiných zákrocích pro ochranu vyholených míst nebo jizev.

Bílá kočka spí na slunci u okna Oleg Opryshko / Shutterstock.com

Jaké opalovací krémy pro zvířata používat?

Můžete sáhnout i po těch našich „lidských“, ideálně v takovém případě volte hypoalergenní s co nejpřírodnějším složením, které jsou obvykle určené pro malé děti nebo pro citlivou pokožku.

Některá plemena psů a koček, zejména ta se světlejším zbarvením srsti či s jemnou srstí, jsou náchylná ke spáleninám kůže od slunce. Proto je vhodné používat u nich opalovací krémy – zejména ušní boltce jsou velmi náchylné ke vzniku spálenin. Doporučujeme kvalitní ideálně dětem určený přípravek, vysoký UV faktor (50 a více) a jemnou vrstvu dobře vmasírovat do kůže, aby nedošlo k přílišnému olízání,“ doporučuje na stránkách veterinární kliniky MetropoleVet MVDr. Samuel Evinic.

Jistotou jsou opalovací krémy pro kočky a psy

Pokud si ale chcete být jistí, spolehněte se na opalovací přípravky speciálně určené pro domácí mazlíčky. K dostání jsou volně prodejné v kamenných i internetových prodejnách s chovatelskými potřebami nebo veterinárními přípravky.

Obvykle se jedná o opalovací krémy nebo mléka s různým SPF na vodní bázi. Na cesty jsou užitečné i opalovací tyčinky, pomocí kterých prakticky a pohotově doplníte ochranný faktor na čumák, packy nebo ouška. Dostupné jsou dokonce opalovací spreje určené na srst, jež chrání před jejím vyblednutím a poškozením.

Hnědý pes s bílou lysinu leží na zádech na dlažbě a opaluje se jaimie tuchman / Shutterstock.com

Jaké opalovací přípravky jsou např. na trhu dostupné?

  • CoolPets Sunblock Cream SPF 30+ (krém v plechové krabičce) nebo Lotion SPF 15+ (mléko v lahvičce)
  • Menforsan SPF 30 (krém v tubě)
  • Trixie opalovací krém v tyčince SPF 20
  • Elastopad crm (regenerační mast v tubě s ochranou proti slunci)

Jaká místa psům a kočkám mazat?

Naháče, kteří tráví hodně času za oknem nebo venku na sluníčku, byste měli mazat celé. U krátkosrstých plemen stačí místa s řidší srstí – v okolí čumáku, uší a tlapek, ale i břicha, třísel nebo ocasu. Právě to jsou totiž místa, na která majitelé často zapomínají a která mohou spálením utrpět nejvíce.

Po aplikaci krému na zvířátko chvíli dohlížejte, aby si místa neolízalo a přípravek měl čas se vstřebat. A ačkoliv je většina opalovacích přípravků pro kočky a psy voděodolná, i tak se po koupání (stejně jako u lidí) doporučuje jejich opětovaná aplikace.

Zdroje: Metropolevet, PetMD