Jak nám škodí éčka v potravinách a co dělat, abychom se jim co možná nejvíce vyhnuli?

Roláda se zapíchanými cedulkami s názvy emulgátorů Abramov Michael / Shutterstock.com

Emulgátory, či také lidově éčka, jsou téměř ve všech zpracovaných potravinách a je těžké se jim zcela vyhnout. Stačí se podívat na složení na obalu a vyrojí se před vámi záplava emulgátorů skrývajících se za nicneříkajícím kódovým označením. Vysloužily si nepěknou pověst, ale zatímco některé mohou být neškodné, další jsou spojovány s různými zdravotními problémy. Jak se v nich vyznat? Představíme si, jakou mají emulgátory v potravinách roli a kterým z nich byste se měli snažit vyhýbat.

Přečtěte si také

Lepší než z pizzerie: Nejlepší recept na domácí těsto na pizzu

Úloha emulgátorů v potravinách

Emulgátory se používají nejen v potravinách, ale třeba i v kosmetice a lécích. Potravinářský průmysl je ale jejich největším zdrojem. Tyto látky mají zajistit potravinám potřebné vlastnosti, kterých by jinak nedosáhly. Nejčastěji slouží k vytvoření stabilní směsi dvou nebo více nestabilních látek.

Víte o tom, že existuje více než 100 různých emulgátorů? Najdete je i tam, kde byste je možná nečekali. Podle studie z roku 2023 emulgátory obsahuje až 95 % koláčů a buchet v britských supermarketech, 55 % chleba a 36 % masných výrobků. Tyto látky jsou nezbytné pro výrobu mnoha produktů a mají několik důležitých funkcí:

Žena zkoumá housku pod lupou andriano.cz / Shutterstock.com
  • Stabilizace směsi: Pomáhají udržovat stabilní směs vody a oleje, která by se jinak rychle oddělila.
  • Zlepšení textury: Emulgátory mohou zlepšit texturu potravin a kosmetických výrobků tím, že zajišťují homogenní a krémovou konzistenci. To je obzvláště užitečné v případě výrobků, jako jsou omáčky, margaríny a krémy.
  • Prodloužení trvanlivosti: Mohou pomoci prodloužit trvanlivost potravin a kosmetických výrobků tím, že zabraňují oddělení ingrediencí a vzniku nepříznivých podmínek pro růst mikroorganismů.
  • Zlepšení rozpustnosti: Mohou zlepšit rozpustnost tuků a olejů ve vodě a naopak, což umožňuje snadnější míchání ingrediencí a vytváření konzistentních směsí.

Jaký vliv má konzumace emulgátorů na naše zdraví?

Pravidelná konzumace emulgátorů má velmi špatný vliv na náš organismus a podílí se na rozvoji mnoha zdravotních problémů. Četné důkazy spojují emulgátory s narušeným střevním mikrobiomem, záněty a dalšími stavy, od infarktu až po rakovinu prsu. Níže si představíme některé z mnoha studií:

  • V roce 2024 byla publikována studie založená na 92 000 dospělých, kteří poskytli podrobné záznamy o jídle, které jedli, včetně značek. Výsledky odhalily, že lidé, kteří přijímali nejvyšší množství emulgátorů, měli výrazně zvýšené riziko rakoviny. Například vyšší příjem karagenanů, což jsou emulgátory získané z mořských řas, byl spojen s vyšším rizikem rakoviny prsu.
  • Související studie z roku 2023 spojila příjem emulgátorů se zvýšeným rizikem kardiovaskulárních onemocnění.
  • V experimentech prováděných na lidských buněčných liniích i na potkanech poškodil polysorbát 80 hlenovou bariéru ve střevě, což vedlo k jeho zvýšené propustnosti – nechvalně známému „děravému střevu“.
  • Výzkum na zvířatech ukazuje, že konzumace emulgátorů může také vést k úzkosti. Myši krmené CMC a polysorbátem 80 vykazovaly změny v mikrobiomu, což může ovlivnit mozek.
Muž otevřel dózu s polysorbátem 80 luchschenF / Shutterstock.com

Přírodní a syntetické emulgátory

Mnoho emulgátorů vzniklo chemickou cestou, takové označujeme jako syntetické emulgátory. Existují ale i přírodní emulgátory, které jsou získávány nejčastěji z rostlin nebo zvířat. I když jsou některé přírodní emulgátory zdraví prospěšné, některé mají opačný efekt.

Nejčastější syntetické emulgátory

  • Polysorbáty: Syntetické emulgátory používané ve zmrzlinách, které zabraňují příliš rychlému tání.
  • Monostearát sorbitolu: Syntetický emulgátor používaný v sušeném droždí.
  • Karboxymethylcelulóza: Používá se například v zálivkách či jako zahušťovadlo v pudincích.

Nejčastější přírodní emulgátory

  • Agar: Používá se jako želírující činidlo nebo emulgátor v dezertech a získává se z červených řas.
  • Karagenan: Extrahovaný z červených jedlých mořských řas se karagenan používá v celé řadě potravin a nápojů díky svým zahušťujícím a stabilizujícím vlastnostem.
  • Pektin: Přírodní emulgátor, který se nachází v jablkách a jiném ovoci a často se používá v džemech, želé a pečivu.
  • Arabská guma: Získává se z mízy akácie a používá se v pečivu a nealkoholických nápojích.
  • Slunečnicový lecitin: Používá se ve veganských produktech.
  • Lecitin: Přirozeně se vyskytuje ve vaječných žloutcích a používá se v různých potravinách, včetně čokolády a margarínu.
  • Sojový lecitin: Vedlejší produkt extrakce sójového oleje používaný v celé řadě potravin od salátových dresinků až po pečivo.
Fialkový sirup
Čas přípravy: 20 min Obtížnost: Snadný

Fialkový sirup

Fialkový sirup vyniká svou nádhernou barvou a příjemnou, lehkou vůní. Vězte, že takový sirup jen tak někde neseženete, můžete si ho ale teď na jaře vyrobit sami doma z voňavých kvítků violek – lidově fialek. Ty jsou jedlé a stejně jako ve vázičce se budou vyjímat také v domácím sirupu. Tento sirup si díky sladké chuti a vůni oblíbí zajisté i vaše děti.

Fialkový sirup
Espresso orange
Čas přípravy: 5 min Obtížnost: Snadný

Espresso orange

Espresso orange je osvěžující ledový nápoj, který je kombinací intenzivního espressa s osvěžující chutí pomerančového džusu. Výsledkem je pak skvělá chuť s jemnou hořkostí a pomerančovými tóny. Espresso orange je správnou volbou pro milovníky ledových nápojů s kávou.

Espresso orange

Jak se emulgátorům vyhnout?

Pokud jsme vás vyděsili, měli byste vědět, že se můžete nebezpečným emulgátorům snadno vyhnout. Existují tři snadné způsoby, jak toho dosáhnout.

  • Čtěte etikety: Při nákupu potravin a kosmetiky si vždy důkladně přečtěte seznam složek na obalu. Emulgátory jsou často uvedeny mezi ingrediencemi, a to pod různými názvy, jako jsou lecitin, polysorbáty, mono- a diglyceridy nebo jejich deriváty. Seznámení se s různými názvy emulgátorů vám pomůže lépe je identifikovat.
  • Preferujte přírodní produkty: Mnoho přírodních potravin a kosmetiky nepotřebuje umělé emulgátory k dosažení stabilních směsí. Hledejte produkty označené jako přírodní, organické nebo bez umělých přísad, které mohou obsahovat přírodní emulgátory jako například včelí vosk, želatinu nebo agar.
  • Vyrábějte si vlastní produkty: Pokud máte zájem o plnou kontrolu nad obsahem emulgátorů ve vašich potravinách nebo kosmetických výrobcích, můžete si je vyrobit doma. Existuje mnoho receptů na internetu pro výrobu domácích omáček, krémů a dalších výrobků bez použití umělých emulgátorů.
Dva lidé připravují těsto na chleba Yuganov Konstantin / Shutterstock.com

Nebezpečné emulgátory jsou bohužel všude kolem nás a často je najdete i v potravinách, které jsou určené pro zdravý životní styl, jako jsou zdravé tyčinky, cereálie, instantní kaše aj. Pouze vlastní obezřetnost vám může umožnit se jim vyhnout a konzumovat potraviny, které jsou pro váš organismus bezpečné.

Zdroje: Plos medicine, Cambridge, Oxford Academic, The BMJ, Science Direct, Scientific reports, Fér potravina