Jak kompostovat pohodlně v bytě? Jde to i bez zápachu a nechtěného hmyzu

Kompostér na balkoně Ashley-Belle Burns / Shutterstock.com

Kompostování je skvělý způsob, jak zužitkovat bioodpad a získat kvalitní hnojivo pro vaše rostliny. Mnoho lidí si myslí, že kompostovat lze pouze na zahradě, ale opak je pravdou. I v bytě můžete snadno a bez zápachu kompostovat. Poradíme vám, jak na to. Věděli jste, že pomoci mohou i docela obyčejné žížaly?

Přečtěte si také

I potraviny, které jíte mohou způsobovat bolesti hlavy. Těm s vysokým obsahem tyraminu se raději vyhněte

Jak na kompost v bytě?

Pro kompostování v bytě je ideální volbou vermikompostér do bytu. Jde o speciální nádobu, ve které žijí žížaly, které se starají o rozklad bioodpadu. Vermikompostér nezapáchá a nezabere mnoho místa, ale je důležité vybírat správné zbytky jídla pro žížaly. Nemají totiž rády jídlo, které má moc výraznou chuť a vůni. Proto bychom jim neměli dávat cibuli, česnek, pálivé papričky, mléko, jogurty, syrové bramborové slupky a citrusy jako pomeranče nebo citrony. Taky bychom do vermikompostéru neměli dávat zbytky masa, kosti, ryby, olej a tuk.

  • V dnešní době existují specializované obchody, které nabízejí kompletní startovací sady. Tyto sady obvykle obsahují 100 až 200 žížal různých velikostí, včetně kokonů, ze kterých se líhnou mláďata. Součástí balení je také vermikompost, speciální substrát vzniklý činností žížal, a základní krmivo pro jejich výživu.
  • Navíc v sadě často najdete i chvostoskoky, drobné živočichy, kteří žijí s žížalami v symbióze a pomáhají udržovat zdravé prostředí v chovu. Ceny těchto sad se pohybují kolem jednoho tisíce korun a jsou snadno dostupné i pro zájemce z odlehlejších oblastí, neboť je některé internetové obchody zasílají poštou.

Další možností je pořízení klasického kompostéru do bytu, který je uzpůsobený pro použití v interiéru, a navíc se vyrábí i v elektrické verzi, kdy je kompost hotový do pár hodin od spuštění.

Jak doma skladovat bioodpad?

Důležité je bioodpad skladovat v uzavřené nádobě, aby nedocházelo k úniku zápachu. Ideální je nádoba na bioodpad s těsnicím víkem.

Co dát na dno do kompostu?

Na dno kompostéru je dobré dát vrstvu hrubšího materiálu, například nasekané větve, slámu nebo karton. Tato vrstva zajistí provzdušnění kompostu a zabrání vzniku hnilobného zápachu.

Čím se urychlí kompost?

Kompostovací proces můžete urychlit přidáním tzv. urychlovače kompostu, což je směs mikroorganismů a enzymů. Velmi dobře funguje i bokashi kompostér, ve kterém probíhá fermentační proces a bioodpad se rozkládá rychleji než v klasickém kompostéru.

Proč začít s kompostem?

  1. Zlepšuje zdraví půdy – kompost obsahuje důležité živiny jako dusík, fosfor a draslík, které obohacují půdu a podporují růst rostlin. Zvyšuje také schopnost půdy zadržovat vodu.
  2. Snižuje množství odpadu – kompostováním zbytků jídla a zahradního odpadu doma se sníží objem odpadu končícího na skládkách. Až 28 % domovního odpadu tvoří biologický odpad, který lze kompostovat.
  3. Omezuje emise metanu – když se bioodpad rozkládá na skládkách bez přístupu vzduchu, vzniká metan, silný skleníkový plyn. Domácím kompostováním se tomu předchází.
  4. Šetří vodu – přidáním kompostu do půdy se zvyšuje její schopnost zadržet vodu, takže není potřeba tolik zalévat. Každé 1 % organické hmoty v půdě dokáže zadržet až 20 000 galonů vody navíc na akr.
  5. Omezuje plýtvání jídlem – zbytky ovoce, zeleniny a další rostlinný odpad z kuchyně, který už nelze zkonzumovat, nemusí přijít nazmar a dá se zkompostovat.
Plastia vermikompostér ECO Plastia

Domácí kompostéry, které stojí za to

Plastia Urbalive vermikompostér – 1 299 Kč

Cenově nejdostupnější varianta z kvalitního recyklovaného plastu. Díky malým rozměrům je vhodný do každého bytu.

Sage The Food Cycler elektrický kompostér SWR550 – 12 990 Kč

Elektrický kompostér, který přemění zbytky jídla na kompost během pouhých 4 až 8 hodin. Kompaktní design umožňuje umístění přímo v kuchyni a jeho luxusní vzhled bude slušet i těm nejmodernějším kuchyním.

Urbalive City kompostér – 2 999 Kč

Elegantní designový kompostér vhodný pro menší domácnosti nebo balkony. Moderní vzhled a snadná manipulace.

Bokashi kompostér Plastia – 1 599 Kč

Kompostér s kompaktními rozměry a pěkným designem za dobrou cenu. Metoda Bokashi funguje na principu anaerobní fermentace, tedy kvašení bez přístupu vzduchu.

  • Kompostér vám dodá nejen kvalitní hnojivo pro vaše rostliny, ale také dobrý pocit z toho, že jste zužitkovali odpad a přispěli k ochraně životního prostředí.

Zdroj: Kupi, Zbozi.cz