Černý bez je považovaný za poklad lidového léčitelství. Bezové květy i bobule mají spoustu zdravotních benefitů. Podporují naši imunitu a obsahují důležité vitamíny a minerály. Sirup z bezových květů je jedním z nejoblíbenějších domácích sirupů. Můžete si ho ale udělat i z bezinek – ze zralých bobulí černého bezu. Lidově se jim říká také hural a v kuchyni mají poměrně široké využití. Kromě sirupu z nich uděláte třeba i polévku!
Plody černého bezu dozrávají koncem léta. Podobně jako bezové květy mají i bezinky spoustu zdravotních benefitů. Obsahují hodně vitamínu C, vitamínu A a z minerálů hlavně draslík, železo a vápník. Posilují naši imunitu, mají antioxidační účinky, mírní projevy chřipky, nachlazení a tlumí bolesti nervového původu.
Na rozdíl od bezových květů musíte bobule černého bezu vždy tepelně upravit. Syrové bobule totiž obsahují jedovatou látku sambunigrin, která způsobuje nevolnost a zažívací potíže. Pokud se chystáte vyrazit na sběr bobulí, bez nůžek nechoďte – jinak vám většina bobulí zůstane v ruce. Sbírejte také pouze zralé bobule.
Ze zralých bezinek můžete udělat sirup, marmeládu nebo je můžete i zavařit. My si dnes společně uděláme sirup a bezinkovou polévku.
Levandulový sirup bude lahodným základem domácích limonád, využijete jej však také do kávy nebo čaje. Jeho výroba je navíc velmi snadná, jde tedy o skvělý způsob, jak tuto voňavou bylinku využít v kuchyni.
Šťávy z obchodu jsou poměrně drahé a často bývají plné barviv, aditiv nebo éček. Teď na jaře rostou všude kolem nás sedmikrásky, nasbírejte květy a vyrobte si domácí sedmikráskový sirup pro sebe i děti. Je to lahůdka.
Zdroj: Kupi, pořad ČT Co naše maminky uměly a na co my jsme zapomněli, NZIP